Pharrell a Nohavica vědí, jak na české žebříčky

11.03.2014 19:37 - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta

Desátý týden českých rádiových singlů a prodejních hitparád je na překvapení dosti chudý. Někdo se jen nepatrně posunul, někdo zůstal tak, jak byl, a do elitních desítek se pro tento týden vešlo jen velmi malé množství nových jmen. Pharrell Williams a Jaromír Nohavica jsou držiteli českého zlata.
Pharrell Williams - Happy
© facebook interpreta
RÁDIA - Pharrell Williams natočil velmi podařenou desku, a ačkoli ode mě v recenzi obdržela jen sedmdesátiprocentní hodnocení, je pochopitelně třeba ho brát s rezervou. Vždyť na "G I R L" lze nahlížet z tolika možných pohledů... Popové album a celkově popovou tvorbu ale nejvíc prověří čas. Jako čas prověřil suverénně největší trhák druhé studiovky Pharrella "Happy". Singl vyšel už před dloooouhou dobou, avšak Češi ocenili kvalitu této novodobé ódy na radost až nyní.

Neměnnou pozici si pro tento týden drží muž s lesklou hlavou Pitbull a z léčebny čerstvě propuštěná Kesha. O tom, kvůli čemu si v léčebně ve skutečnosti pobyla, se dá jen spekulovat, nicméně oficiální verze zní "porucha příjmu potravy". Doufejme tedy, že kromě znaku dolaru nechala zpěvačka v léčebně i všechny své zdravotní trable a překvapí nás brzy podobně pěknou deskou jako "Warrior".

O jednu příčku výše stoupají Chinaski a "Hlavolam". V přiloženém klipu se sice u klavíru rozčiluje misska Taťána Kuchařová, ovšem krása "Hlavolamu" spočívá především v písni samotné, jelikož se Malátnému a spol. po dlouhé době podařilo přijít se vskutku silnou melodickou linkou a kapela tak konečně proniká do rádiového vysílání i s jinými hity než "Vrchlabí" či "1970", které rotují éterem desetkrát denně.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Pharrell Williams - Happy
  2. Pitbull & Ke$ha - Timber
  3. Chinaski - Hlavolam
  4. Milky Chance - Stolen Dance
  5. Avicii - Hey Brother
  6. Faul & Wad Ad vs.Pnau - Changes
  7. Katy Perry - Unconditionally
  8. James Blunt - Bonfire Heart
  9. One Republic - Counting Stars
  10. NONONO - Pumpin' Blood

Top 100 RÁDIO 10/2014 - novinky:
81. Peter Aristone & Melanie C - Cool As You
89. Foster The People - Coming Of Age
99. Daughtry - Waiting For Superman

Jaromír Nohavica - Jarek Nohavica a přátelé
© facebook interpreta
PRODEJNOST - V prodejnosti si většina interpretů v Top 10 pohoršila. Hned dvě novinky se v desátém týdnu prodraly do první desítky, a navíc ještě obsazují první dvě místa. Miláček všech generací, žijící legenda Jaromír Nohavica, se nedávno vytasil s rovnou třídiskovým balíčkem. "Jarek Nohavica a přátelé" v sobě obsahuje dvě CD a jedno DVD se záznamem téměř pětihodinového koncertu z festivalu Noc plná hvězd. Pod pojmem přátelé se pak rozumí interpreti jako Ewa Farna či Doga. Vzhledem k faktu, že všechny Nohavicovy desky se skvěle prodávají, můžeme i u tohoto počinu očekávat dlouhodobý úspěch.

Na záda písničkářskému bardovi dýchá další, tentokrát britská legenda Mike Oldfield s jeho už pětadvacátou studiovkou "Man On The Rocks". Pozornost českých posluchačů si Oldfield zřejmě až doteď získává díky jeho největším hitům "Moonlight Shadow", nazpívaným s Maggie Reilly, a také dost podobně znějícím "Man In The Rain" obsahujícím vokál Cary Dillon. Nejvíce však šedesátiletý chlapík fascinuje veřejnost svými kytarovými dovednostmi. Pokud hrajete na kytaru, jistě víte, že jeho sóla jsou dost tvrdým oříškem.

Jediný postup v tomto týdnu patří filmové kompilaci "Křídla Vánoc". OST ke stejnojmennému filmu má na starosti Richard Krajčo, který do tracklistu umístil kromě scénické hudby i skladby mnoha českých kapel, včetně dnes už neexistujících Charlie Straight.

Top 10 - prodejnost:
  1. new Jaromír Nohavica - Jarek Nohavica a přátelé
  2. new Mike Oldfield - Man On The Rocks
  3. Lucie Bílá - Recitál
  4. Jiří Šlitr - Šlitr zpívá Šlitra
  5. Eva Olmerová - Já hledám štěstí (Zlatá kolekce)
  6. Kontrafakt - Navždy
  7. Kryštof - Inzerát
  8. Chinaski - 20 let v síti
  9. ▲ Různí - Křídla Vánoc
  10. Michael Kocáb/Proudfoot/Donati/Sheehan - Aftershocks

TOP 50 Prodejní 10/2014 - novinky:
1. Jaromír Nohavica - Jarek Nohavica a přátelé
2. Mike Oldfield - Man On The Rocks
12. No Name - G2 Acoustic Stage
24. Martin Harich - G2 Acoustic Stage
32. Magdalena Kožená - 3 Classic Albums
35. Různí - Grammy Nominees 2014
37. Kali - Užívam si to
47. House of Lords - Precious Metal

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 10. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY