Nové desky pro 11. týden

09.03.2014 08:48 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Příští týden potěší především fanoušky domácí scény. Radůza se představí s kapelou, debutují Johannes Benz, rekapitulují Ulrychovi, s druhou deskou se hlásí Marek Dusil Blend a rockovat budou The Paranoid a Arakain. Této přesile zkusí konkurovat osvědčení Elbow a Paloma Faith, nováček Dan Croll i houslistka Hilary Hahn.
Pokud se v pondělí 10. března vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Radůza - Gaia (Radůza Records)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk / folk rock

Radůza - Gaia
Na rozdíl od posledního alba, které nahrávala Radůza živě na koncertech, si kvůli novince "Gaia" pronajala studio. Název pochází z řecké mytologie a znamená bohyni země nebo Zemi samotnou. "Popisuju příběhy, které se na Zemi, kde žijeme, odehrávají. Připadá mi, že jsme součástí jednoho organismu...," říká k názvu samotná Radůza. "Gaia" je navíc pro jednu z nejvýraznějších českých písničkářek velmi specifickým albem. Je totiž prvním, které napsala pro kapelu, a díky tomu se po čase setkala s některými členy Ďáblova stáda, kytaristou Josefem Štěpánkem a bubeníkem Davidem Landštofem. K nim se přidal ještě i houslista Jan Cidlinský a navíc si do studia SONO přizvala i pár hostů - Anetu Langerovou, Jana Budaře, pěvecký sbor La Folia i smyčcový kvartet KvintEsence. Výsledkem je celkem dvanáctka písniček na pomezí folku a folk rocku, jejichž krátké ukázky přináší internetový obchod Supraphonline.cz.


Axxis - Kingdom Of The Night II.(Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock

Axxis - Kingdom Of The Night II. (black & white)
Německá rocková formace Axxis se již řadí ke klasickým kapelám svého žánru a pro své fanoušky připravila nové album, které svým širokým konceptem odkazuje na debut z roku 1989. Nahrávka "Kingdom Of The Night II." bude k mání ve dvou rozdílných edicích - "Black" & "White". Jak název napovídá, černá verze je seskládána z temnějších a tvrdších skladeb, zatímco bílá verze je napěchovaná baladami a epičtějšími kousky. Pokud se ale řadíte ke skalním fandům, jistě oceníte rozšířenou edici, kde najdete oba disky. Pro lepší představu navštivte YouTube.com kanál Axxis, kde najdete ukázky skladeb a také komentář muzikantů.


Paloma Faith - A Perfect Contradiction (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / r'n'b

Paloma Faith - A Perfect Contradiction
Anglická zpěvačka Paloma Faith příliš neotálí a ani ne dva roky od vydání "Fall To Grace" servíruje svým příznivcům třetí desky "A Perfect Contradiction". Dá se říct, že stejnou dobu na ní i pracuje a první ochutnávku okusili již návštěvníci jejích koncertů v červnu loňského roku. Celkem pro ně připravila jedenáct songů, k jejichž nahrávání i skládání zvolila tým poskládaný z domácích i zámořských spolupracovníků. Tím aktuálně nejslavnějším je Pharrell Williams, a k němu se přidali například Raphael Saadiq, Chris Braide (Yuna, Lana Del Rey), Stuart Matthewman (Sade) a jednu písničku jí napsala i legendární Diane Warren. Prvním singlem se stala právě spolupráce s Pharrellem "Can't Rely On You", jehož videoklip uvidíte na VEVU Palomy Faith.


Elbow - The Take Off And Landing Of Everything (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie rock

Elbow - The Take Off And Landing Of Everything
Už tomu budou tři roky, co jsme o britských Elbow v souvislosti s vydávanými alby slyšeli naposled. Populární formace proto nyní posílá k fanouškům svou šestou studiovku, jež do vínku dostala název "The Take Off And Landing Of Everything". K tomu titulu se kapela dopracoval až po zamítnutí prvotního nápadu "All At Once" a i následujícího "Carry Her, Carry Me". Frontman Guy Garvey okomentoval finální rozhodnutí formace těmito slovy: "Má to co dělat s událostmi, které nás v životě potkají. Víte jak to myslím - je nás ve skupině pět, lidé se někdy odloučí, jejich cesty se rozdělí, pak máte děti a dáváte se znova dohromady. Je to nikdy nekončící koloběh, který si uvědomíte, když vám je okolo čtyřicítky. A proto jsem to všechno chtěl nějak oslavit." Z deseti písní, které deska obsahuje, si nyní poslechněte kousek "Fly Boy Blue / Lunette". Stačí navštívit YouTube.com kanál Elbow.


Tip týdne

Hilary Hahn - In 27 Pieces:The Hilary Hahn Encores (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: vážná hudba / klasická experimentální hudba

Hilary Hahn - In 27 Pieces:The Hilary Hahn Encores
Jak už je zvykem nová deska americké houslistky Hilary Hahn u nás opět vychází se zpožděním. Jak už napovídá název alba, které vyšlo v listopadu loňského roku, tentokrát to nebude žádný koncert jediného autora. "In 27 Pieces:The Hilary Hahn Encores" totiž tato houslová virtuoska sestavila z přídavků, které hrává na svých koncertech a představuje v nich autory současné vážné hudby, v mnoha případech i experimentální. Najdete tu tak skladby autorů jako David Del Tredici, Jennifer Higdon, Elliott Sharp, David Lang, Nico Muhly, James Newton Howard, nebo Valentin Silvestrov. Partner jejím houslím byl tentokrát pouze klavír, za kterým seděl Cory Smythe. Společně zaplnili hned dva disky, na které vmáčkli bezmála dvě hodiny hudby. Ukázky všech skladeb si můžete poslechnout v internetovém obchodě Supraphonline.cz, kde jsou k dispozici také digitálně ve formátu flac.


Arakain - Adrenalinum (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Arakain - Adrenalinum
Stálice českého metalového nebe, kapela Arakain, vydává souběžně s právě odstartovaným turné i novou studiovou desku. Nahrávka "Adrenalinum" je přesně taková, jak to mají fandové Arakain nejradši: Metalové skladby s thrashovými riffy, a také moderní rockové aranže. Autorský tým se tentokrát mírně obměnil na trojici Mach, Urban, Toužimský a spoléhá právě na Honzu Toužimského, který zraje jako víno a repertoár korunuje bohatým rejstříkem svého hlasu. Právě díky tomu se skladby nesou převážně ve středních tempech, ale nechybí mezi nimi ani klasická rocková balada. Některé z nových písních si můžete poslechnout na oficiálních stránkách kapely.


Johannes Benz - One Way Road (Tranzistor)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk / folk-rock

Johannes Benz - One Way Road
Ačkoli by se mohlo zdát, že za jménem Johannes Benz se skrývá někdo ze zahraničí, není tomu tak. Jedná se o projekt Jana Foukala, autora dokumentů "Poslední přednáška Egona Bondyho", "Wabi a Ďáblovo stádo" i loňské znělky Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava. Spolupráce s Ďáblovým stádem se propsala i na představovaný debut "On Way Road". Členy kapely jsou totiž Josef Štěpánek, David Landštof, Jan Lstibůrek, kteří mimo jiné v Ďáblově stádu působí, a k nim se přidali Harvey Sisters a bubeník Erno Šedivý. Album z velké části čerpá inspiraci z přípravy celovečerního filmu, kdy se Jan Foukal vypravil mezi truckery brázdící hranici Kanady a USA. Tam se také zrodila audiovizuální roadmovie o ztraceném řidiči kamionu, inspirovaná básní "Song Of The Open Road" ze slavné sbírky Walta Whitmana "Stébla trávy". Soundtrack se postupně odpoutal od plátna a výsledkem je nahrávka s tuctem skladeb na pomezí folku a rocku, které si můžete poslechnout v ukázkách internetovém obchodě Supraphonline.cz


Dan Croll - Sweet Disarray (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie pop / folktronica

Dan Croll - Sweet Disarray
Dan Croll je třiadvacetiletý písničkář, který, ačkoli se pohybuje v indie stylech, má na tuto muziku školu. Vystudoval totiž Liverpool Institute for Performing Arts, kterou založil v roce 1996 Paul McCartney. Croll ve svoji hudbě kombinuje elektroniku s folkem, popem, rockem a world music a k tomu používá řadu různých nástrojů. Svoje debutové album nazval "Sweet Disarray" a přinese na něm celkem tucet songů, z nichž některé prezentuje prostřednictvím svého soundcloud.com.


Ledisi - The Truth (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rhytm and blues / neo soul

Ledisi - The Truth
Po třech letech se o slovo hlásí americká zpěvačka Ledisi. S novým albem "The Truth" by jistě ráda navázala na úspěch předchozího "Pieces Of Me", které se propracovalo do první desítky Billboardu a za které si ve výsledku vysloužila i tři nominace na Grammy. Letošní novinka přinese ve standardu celkem deset písniček řadící se k neo-soulu s prvky jazzu či r'n'b, na nichž se vedle zpěvačky samotné podíleli například i Claude Kelly, Chuck Harmony, Charles T. Harmon, či zvukový inženýr Phil Tan. K dispozici bude i deluxe edice se třemi písničkami navíc a právě tu nabízí i s ukázkami internetový obchod Supraphonline.cz.


Tensnake - Glow (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: house / elektronika

Tensnake - Glow
Za pseudonymem Tensnake se skrývá německý DJ a producent Marco Niemerski a mohou ho znát například příznivci Aloe Blacc, Lany Del Rey, Goldfrapp nebo Pet Shop Boys, kterým remixoval jejich singly. Nyní vydává své vlastní debutové album nazvané "Glow" a vybral pro něj celkem šestnáct skladeb, na kterých s ním spolupracovalo několik známých producentů, zpěváků a muzikantů jako Fiora, Stuart Price, Jamie Liddell, MNEK, Jeremy Glenn, Gabriel Stebbing, nebo Nile Rodgers. Jak tyto osobnosti a někteří další zapadli do jeho housu a elektroniky, můžete posuzovat z ukázek v internetovém obchodě Supraphonline.cz.


Marek Dusil Blend - Ocean (vlastní náklad)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk

Marek Dusil Blend - Ocean
Písničkář Marek Dusil a jeho akustická kapela připravili téměř přesně po třech letech druhé album nazvané "Ocean". Na albu naleznete jedenáct titulů - čtyři v angličtině a zbytek v rodné češtině. Většina textů pochází z pera Marka Dusila, ale zhudebnil zde i básně Karla Hynka Máchy a Františka Halase. V jedné z nich, která pochází ještě z dob rodinné folkové kapely, uslyšíte i jeho sestru a maminku - Lenku a Irenu Dusilovy. Na desce se nicméně představí i další hosté, z nichž většina patří mezi vyhledávané muzikanty na jazzové a akustické scéně, Na kontrabas hraje Petr Tichý, na steel kytaru David Babka, Michael Komárek na low-whistle a Štěpán Smetáček, který je zároveň jako producentem alba, na bicí. První ochutnávky servíruje Marek Dusil Blend na svém bandzone.cz profilu.


Kris Bower - Heroes + Misfits(Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: jazz / r'n'b / soul

Kris Bower - Heroes + Misfits
Fanoušci jazzu by se měli mít na pozoru! Na scénu útočí mladý talent jménem Kris Bowers. Pianista, který má vzdělání v oblasti klasické a jazzové hudby, a současně se orientuje v moderních žánrech jako hip hop nebo r'n'b, vydává svůj debut "Heroes + Misfits". nahrávka obsahuje deset kousků. Všechny jsou ryze autorské a zcela originální, vzhledem k tom, že Kris vše skládá a míchá dle své unikátní receptury. Přesvědčete se ostatně sami a poslechněte si ukázky na jeho oficiálních stránkách.


The Paranoid - Sedem (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock

The Paranoid - Sedem
Novinka slovenských rockerů The Paranoid se brzy stane skutečností. Rockeři ze Šurian se začátkem roku zavřeli do studia a odešli odsud, až jak byla celá deska nahraná. Jak muzikanti prozradili, jedná se o dosud nejosobnější nahrávku formace: "Číslo sedm pro nás na této desce velký význam. Kromě toho, že je to šťastné a magické číslo, pro naši kapelu je i silným symbolem. Je to přesně sedm let, co se věnujeme vlastní muzice a po sedmi letech nás pod svá křídla vzalo největší vydavatelství v Česku a Slovensku Universal Music." Ne náhodou najdete v textech písní odkazy na hlavní hříchy, kterých je také sedm. Výsledek práce muzikantů otestujte na jejich Vevu, kde najdete kousek "Neviem ti povedať nie".


Hana a Petr Ulrychovi - Půlstoletí (1964-2014) (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: big beat / folklor

Hana a Petr Ulrychovi - Půlstoletí (1964-2014)
Hana a Petr Ulrychovi společně už hrají a zpívají neuvěřitelných padesát let. Připočteme-li k tomu ještě čtyřicet let od narození jejich skupiny Javory a pětileté výročí mladšího bratříčka Javory Beat, je důvod k pořádné rekapitulaci více než opodstatněný. Na tři CD vycházející pod názvem "Půlstoletí" Petr Ulrych a hudební publicista Pavel Víšek vybrali ze supraphonských, pantonských či rozhlasových archivů a katalogů dalších firem téměř šedesátku nahrávek. Až na drobné výjimky poskytuje chronologické seřazení velmi dobrý přehled vývoje muziky, hlasů, aranží i textů. Kompilace začíná v roce 1964 s Big beatem divadelní skupiny Dibetra, pokračuje přes šedesátky s Vulkánem, Atlantisem, srpnovým Zachovejte klid a sedmdesátky k Bromovi, BROLNu a Javorům, poslední rokům s Javory Beatem a končí až v současnosti. Součástí je i výpravný booklet s dokumentací, historickým shrnutím, komentáři kritiků i přátel a zajímavými fotografiemi z rodinného a kapelového archivu. Kompletní seznam skladeb včetně ukázek hledejte v internetovém obchodě Supraphonline.cz.


Dále vychází:

Airborn - Dark Future Rising (Mystic Production)
Carnifex - Die Without Hope (Mystic Production)
Conan - Blood Eagle (Mystic Production)
Deep Purple - Stockholm 1970 (Mystic Production)
Dudamel/Los Angeles Phil. - Gospel Accor.To Other Mary (Universal)
Eldritch - Tasting The Tears (Mystic Production)
Intersphere - Relations In The Unseen (Mystic Production)
Iron Savior - Rise Of The Hero (Mystic Production)
Pretty Maids - Louder Than Ever (Mystic Production)
Různí - Taneční liga 157 (Universal)
Vanishing Point - Distant Is The Sun (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
Axxis - Kingdom Of The Night II. (Black & White) (Mystic Production)
Elbow - The Take Off And Landing Of Everything (Universal)
Iron Savior - Rise Of The Hero (Mystic Production)
Tensnake - Glow (Universal)

Reedice:
Chicago - Live In Japan (Warner Music)
Historie psaná šelakem - Harry Harden Harlem Lullaby (Supraphon)
Petr Novák - Znám jednu píseň... (Supraphon)
Zedd - Clarity (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY