Temný hiphopový diktát pekelníků Young Fathers proběhne 25. února v MeetFactory

13.02.2014 17:07 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Yough Fathers
© facebook interpreta
Skotské hiphopové trio Young Fathers se po skvěle přijatém vystoupení na letošním Rock For People vrátí do Čech. Jejich zastávka 25. února v MeetFactory bude však jejich premiérovou pražskou show. Představí na ní skladby z chystaného alba "Dead", které vyjde u proslulého labelu Anticon, v jehož obsáhlém katalogu se jejich experimentální hiphop skvěle vyjímá.

Kosmopolitní trio Young Fathers vzniklo v Edinburghu v roce 2008, nicméně kořeny členů jsou roztroušeny třeba v Nigérii nebo Lybii. Alloysious Massaquoi, Wayus Bankole a 'G' Hastings nahráli první album "Inconceivable Child...Conceived" u malého skotského vydavatelství Black Sugar Records, leč tato nahrávka nikdy nespatřila světlo světa. Reakce na pozůstatky z něj, zejména tedy na singl "Straight Back On It" svérázně shrnul britský magazín The NME, který napsal, že Young Fathers úspěšně snoubí zvuk De La Soul s ryze současným jazykem hipster generace. Následovalo dlouhé tříleté turné po Evropě (společně s Esser a Simian Mobile Disco) a mimo jiné se objevili i na pódiu festivalů Sónar, T In The Park nebo Creamfields. Na sklonku roku 2011 odešli z Black Sugar Records a vrhli se do všeobjímající náruče californského labelu Anticon, který založili hudebníci kolem kolektivu Odd Nosdam a Why? coby alternativu k velkým hiphopovým labelům a jejich sériovým továrním ovečkám. Temný, výrazně perkusivní a neotřelý hiphop Young Fathers v některých momentech připomíná až experimentální pop milovaných TV On The Radio.

První vlaštovkou s logem Anticonu se stala reedice kazetového mixtape "Tape Two" ještě z dob, kdy kapela působila v Black Sugar Records. Novinka a oficiálně neoficiální debut "Dead", s nímž Young Fathers vystoupí ke konci února v MeetFactory, je naplánována na čtvrtého února následujícího roku, a již nyní můžeme očekávat průlom u širšího posluchačstva libujícího si v aktuálních trendech současné popmusic s přesahem.

Igor Bruso a jeho synthpopová delegace DEATHS (ex Girls On Drugs) vloni rozvířila vody tuzemské scény EP "Crystal Nights". Sestava DEATHS aktuálně působí v Berlíně, nicméně koncertně je v domácích vodách pořád pečená vařená, o čemž se můžeme přesvědčit 25.ledna před Young Fathers.

Vstupenky: 190 Kč + poplatky v předprodeji, 290 Kč na místě.
Společná vstupenka na Blackbird Blackbird (23. 2.) a Young Fathers (25. 2.) za 390 Kč + poplatky v předprodejích.

Předprodeje: Ticketpro, Ticketportal, Ticketstream. Nově také bez poplatků na stránkách MeetFactory.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY