Členové King Crimson v Praze zahrají největší hity skupiny

29.01.2014 20:13 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

The Crimson ProjeKCt
© The Crimson ProjeKCt
Na pozvání mezinárodního festivalu a institutu Prague Music Performance do Prahy přijíždí The Crimson ProjeKCt – projekt tří členů legendární rockové kapely King Crimson. Na koncertě dne 27. března 2014 v pražském divadle Archa zahrají největší hity kapely z let 1973 – 1996.

The Crimson ProjeKCt je odnoží King Crimson, v níž vystupují tři současní hudebníci původní legendární kapely. Se svolením a osobní podporou Roberta Frippa se převážně zaměřují na repertoár od začátku 80. až do poloviny 90. let. Kapela hraje v sestavě „zdvojeného tria“ tak, jak to bylo mezi lety 1994 a 1997 v oblibě právě díky původním King Crimson.

King Crimson je legendární britská rocková skupina založená v roce 1968 kytaristou Robertem Frippem. Běžně bývá zařazována mezi zakládající skupiny progresivního rocku, v její tvorbě se mísí vlivy nejrůznějších hudebních stylů jako jsou jazz, vážná a experimentální hudba, psychedelický rock, heavy metal, nová vlna, hard rock, gamelan, folk, electronica a drum and bass. Původně britskou skupinu tvoří od roku 1981 mix hudebníků ze Spojeného království a Spojených států amerických.

Skupina King Crimson má kultovní pověst. Svůj koncertní debut skupina absolvovala 9. dubna 1969, velkého úspěchu dosáhla na koncertě v Hyde Parku v červenci téhož roku, kde před více než 650 000 lidmi vystoupili s The Rolling Stones. Jimi Hendrix popsal King Crimson jako "nejlepší skupinu na světě". Její debutové album "In The Court Of The Crimson King" je vnímáno jako jeden z milníků vývoje rocku, zatímco pozdější tvorba, která často procházela tehdy neobvyklými hudebními teritorii, měla vliv na mnoho současných kapel a hudebníků (Nirvana, Porcupine Tree, Tool, Dream Theater, Kanye West atd.). Obsazení v kapele se v průběhu její existence výrazně měnilo. Stálým frontmanem King Crimson se v roce 1981 stal Adrian Belew (známý svou spoluprácí s Frankem Zappou, Davidem Bowiem, Talking Heads, či Laurie Anderson), a stálým baskytarisou Tony Levin, dodnes člen kapely Petera Gabriela.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY