Živě: Ellie Goulding - Burn (Acoustic, C'Cauet sur NRJ)

23.12.2013 10:16 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Až se bude za pár dní vedle silvestrovského křepčení listovat v pomyslné hudební kronice roku 2013, jistě si při rekapitulování největších hitů popové sezóny mnozí vybaví i Ellie Goulding. Skladbu "Burn" napsal před lety Ryan Tedder, frontman OneRepublic a vyhlášený hitmaker, pro Britku Leonu Lewis, nakonec ale spadla do klína její elektropopové krajance. A ještě že tak - ať ve studiové taneční aranži, nebo naživo akusticky - písnička jí sedí vždy skvěle.

Právě druhá zmíněná varianta nastala během vysílání francouzského NRJ Radia, kam přišla sympatická blondýna svůj singl zazpívat unplugged. A bylo to kouzelné - je až s podivem, s jakou přirozeností a lehkostí dokáže Ellie rozjetou taneční vypalovačku přetransformovat do komorní podoby, v níž krásně vynikne její hřejivý skřítkovský hlásek. Ten, i přes své zjevné limity, vyvolává pocit klidu, tepla a obyčejné lidskosti, tedy hodnot, po nichž v období vánočních svátků tolik toužíme. A přesně na tom fenomén Ellie Goulding stojí - bez osobitého charizmatu spojeného s vizáží pokorné holky by si totiž v době, která adoruje twerkující Miley Cyrus, knihomolku Lorde či v jiné galexii žijící Lanu Del Rey, těžko škrtla.

Hit, o němž tento článek především pojednává, však není jen malým škrtnutím, ale pořádným plamenem. A navíc hoří opravdu dlouho - a vzhledem k tomu, že za velkou louží začínají rádia pořádně přitápět teprve nyní, jen tak zřejmě nevyhasne. V USA se totiž singl podobně jako na tamním trhu teprve loni objevený "Lights" prosazuje až s velkým zpožděním a na brány první desítky singlové hitparády teprve klepe.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY