Vymaže Spotify v Česku konkurenci a naučí Čechy hudbu streamovat?

12.12.2013 10:50 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Ve čtvrtek 12. prosince ráno vstoupil do Česka a dalších devatenácti zemí streamovací hudební portál Spotify. Zatímco někteří Češi ještě vypalují cédéčka, jiní už mají vyzkoušené další streamovací služby jako Deezer či Rdio. Čím je může Spotify trumfnout?
Spotify
© facebook interpreta
Pokud vás dosud streamovací služby nepřesvědčily, možná si říkáte, proč by zrovna Spotify mělo. Je to jednoduché. Jakkoli jsou Deezer či Rdio novější, modernější, s lepšími mobilními aplikacemi, nový hráč na hudebním poli je sice zastaralý moloch, ale disponující nejsilnější možnou zbraní - pokud překousnete reklamu, máte přístup k těm cca 20 milionům skladeb, které plus mínus všechny podobné streamovací servisy obsahují, zcela zdarma. Ostatní služby vám sice dají třeba dvě hodiny poslechu měsíčně nebo možnost vyzkoušet plnou verzi na omezenou dobu, ale právě poslech hudby bez jakékoli platby kdykoli a kdekoli, je to, co ze Spotify může i v Česku udělat masovou záležitost.

Spotify v Česku

Spotify je hudební streamovací služba, která v Česku oficiálně odstartovala 12. prosince ráno. Ve verzi podporované reklamou umožňuje streaming celého katalogu na počítačích (v desktopové nebo webové aplikaci), tabletech i mobilech (na těch pouze v shuffle módu). Placená Premium verze za 5,99 EUR měsíčně nabízí lepší zvukovou kvalitu a možnost ukládání hudby pro offline poslech v mobilech, vyzkoušet ji zdarma můžete na měsíc. Vše je prozatím jen anglicky, překlad do češtiny by ale měl brzy následovat.

Ve stejný den, kdy se Spotify rozšířilo do dalších dvaceti zemí, změnila také přístup k mobilům. Nyní mobilní aplikace využijí i ti, kdo za streaming nechtějí platit. Pouze si nebudou moci své oblíbené desky a playlisty pouštět on demand, ale jen v shuffle módu, čímž se služba přibližuje k různým internetovým rádiím, ovšem o ligu výše. Zatímco třeba na domácím Youradiu si sice můžete pustit stream na základě jednoho interpreta, seznam skladeb bude ale obsahovat většinu písní od umělců, kteří jsou tomu vašemu oblíbenému jakýmkoli způsobem podobní. Spotify umožňuje pustit skladby pouze od vybraného interpreta či z jednoho konkrétního alba, pouze v přeházeném pořadí. Na tabletech pak bude služba fungovat stejně jako na počítačích, tedy neomezeně.

Zkuste Spotify třeba s playlistem aktuálně oblíbených písniček šéfredaktora musicserveru

Na otázku z titulku není jednoduchá odpověď. Osobně bych si tipl, že stejně jako jinde ve světě se Spotify stane i u nás masovou záležitostí pro svou free verzi, hudební fajnšmekři za měsíční poplatek spíše zvolí kvalitnější variantu v podobě Rdia, Deezeru či Google Play. Finančně všechny služby vycházejí velmi podobně, takže jde spíš o osobní preference té které mobilní aplikace.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY