Floex ukončil české turné a odehraje poslední koncerty v zahraničí

12.11.2013 18:02 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Tomáš Dvořák
© Tomáš Jakubec
Tomáš Dvořák, oceněný třemi hudebními cenami Anděl, odehraje poslední koncerty a na delší dobu se odmlčí. Závěrečné zastávky jeho rok a půl trvajícího živého hraní vyvrcholí v Berlíně a Londýně. Tam Floexe čeká slavný klub Scala.

Koncert v londýnské Scale pomyslně zakončuje jedno umělecké období Tomáše Dvořáka. Skladatel a multimediální umělec (vystupující pod pseudonymem Floex) patří k důležitým jménům nezávislé a alternativní scény. Za svou druhou desku "Zorya" z roku 2011 získal několik ocenění a silně se zapsal na mezinárodní scéně. V září letošního roku vydal EP "Gone", propojující akustickou a elektronickou hudbu s důrazem na atmosféru a emoce.

Koncert v Londýně proběhne 20. listopadu 2013, kde Floex a jeho kapela vystoupí společně se skotskými Hidden Orchestra. Kapacita klubu Scala pro tisíc lidí je téměř vyprodaná. Ve Scale koncertovala slavná jména pop-rockové i alternativní scény (Coldplay, Elbow, Jaga Jazzist...), jde tak o silný český zásah v metropoli hudby, jakou je Londýn. S organizací koncertu pomáhalo České centrum v Londýně.

Další zastávky povedou do Holandska (leden 2014) a Berlína (březen 2014). Tam půjde o poměrně prestižní událost, Floex a jeho kapela si totiž zahrají s hvězdami post jazzu Portico Quartet (kteří několikrát vystoupili i v České republice).

"Jsou to poslední koncerty, které mě a moji živou kapelu zastihují na určitém vrcholu. Poslední rok a půl trvalo období, kdy jsme intenzivně koncertovali nejen v Česku, ale i v Německu, Británii, Rusku, Ukrajině, Turecku a v dalších zemích," vysvětluje Tomáš Dvořák. "Netušil jsem, že se to tak rozjede, ale koncertování se stalo opravdu důležitou součástí mého života. Získal jsem tak spoustu nových fanoušků a spojení, ozývají se mi lidé ze všech koutů Evropy, je to příjemné," dodává. Kapela vznikla jako živý projekt postavený okolo poslední desky "Zorya". Vedle Tomáše Dvořáka (klarinety, elektronika) v ní hraje Jiří Javůrek (klarinety), Marián Petržela (bicí) a Sára Vondrášková (zpěv, syntetizátor). Ta je známá i z formace Never Sol.

Po posledním koncertu v Berlíně Floex živé hraní omezí a bude se soustředit na práci ve studiu. Kromě přípravy soundtracku k počítačové hře "Samorost 3" by příští rok rád rozpracoval nové album. "Jisté je, že na 'Gone' byly pozitivní reakce, usadil jsem si určitý způsob skládání. Určitě budu dělat právě více písní, to mě baví," zakončuje Dvořák.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY