La Fabrika v sobotu vzplane Zemí věčného ohně

10.10.2013 20:26 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

The Flower Of Fire - plakát
© facebook interpreta
V sobotu 12. října o půl osmé večer rozezní kulturní prostor La Fabrika spojením tradiční hudby Azerbajdžánu a soudobé vážné hudby pod názvem "The Flower of Fire / I fiore de duoco", jejímiž autory jsou Günay Mirzayeva a Fracesco Maggio. Osobitou hudební kombinaci v provedení Prague Modern a Mugham Trio doplní videoprojekce inspirovaná krásou, mýtem, historií i současností "Země věčného ohně", Azerbajdžánu.

'Květ ohně' uvede českou premiéru skladeb "Ateshgah" italského skladatele Francesca Maggia zabývajícího se tradiční hudbou a "Alovun Sesi" mladé azerbajdžanské zpěvačky a skladatelky Günay Mirzayevy, v současnosti působící v Německu. Obě skladby vycházejí z umělecké formy mugham, jež snoubí klasickou poezii a hudební improvizace. Koncert zazní v provedení již pětiletého ansámblu Prague Modern, jehož členové patří k špičce české interpretační hudby a azerbajdžánského Mugham Trio s hrou na tradiční orientální nástroje tar a kamanča.

Propojení soudobé a lidové hudby umožní posluchači nahlédnout do duše samotné krajiny, a přiblížit se tak svými smysly kultuře Azerbajdžánu. Koncert pořádá Azerbaijan Student Network a společnost AZEDER za podpory Velvyslanectví Azerbájdžánské republiky a společnosti SOCAR.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY