Málo hněvu za hodně peněz

19.02.2002 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Ačkoliv už Rage Against The Machine ve svém původním složení, tedy se zpěvákem Zackem De La Rochou, více jak rok neexistují, jistě neuškodí připomenout si tuto kultovní levicovou skupinu, a to prostřednictvím eponymního DVD. Jsou na něm ty největší pecky z prvních dvou desek - jednak v koncertních verzích, jednak jako videoklipy.
5/10

Rage Against The Machine - Rage Against The Machine

Skladby: Live: The Ghost Of Tom Joad, Vietnow#, People Of The Sun, Bulls On Parade, Bullet In The Head, Zapata's Blood, Know Your Enemy, Bombtrack, Tire Me, Killing In The Name, klipy: Killing In The Name, Bullet In The Head, Freedom, Bulls On Parade, Memory Of The Dead, People Of The Sun
Celkový čas: cca. 78 minut
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Není žádným tajemstvím, že RATM sklidili největší úspěchy s debutovou bezejmennou deskou, na které se nacházela píseň "Killing In The Name", jež později vešla do rockerského kolektivního podvědomí coby jedna z nejznámějších a nejpovedenějších skladeb devadesátých let (co se hard and heavy muziky týče). Druhé album, "Evil Empire", také skýtalo několik vynikajících kousků ("Bulls On Parade" či "People Of The Sun"), ale celkově se dvojka jedničce prostě nevyrovnala. Totéž lze říci o třetí a poslední regulérní studiovce RATM "Battle Of L.A.", která prošla médii i trhem takřka nepoznána a nevnímána - ne snad, že by se jednalo o vysloveně špatnou desku, ale nějak jí chyběla ona u RATM tolik potřebná energie. Avšak ani přes drobné neúspěchy z posledních měsíců kariéry skupiny nelze říct, že by RATM zapadli v zapomnění.

Toto DVD bylo uděláno jedině kvůli penězům, s touhou vytlouct z dosavadní slávy skupiny ještě poslední dolary. Vlastně by tento disk mohl v budoucnu posloužit jako dobré měřítko pro obnovené RATM - jak z hlediska živých vystoupení, tak klipové kvality. Na DVD jsou k vidění dvě sekce programu, v první je deset pecek RATM v živém podání, a to z let 1994 až 1997, v druhé sekci jsou zařazeny klipy k vybraným skladbám prvních dvou desek. První, koncertní část, je vcelku slušně poskládaná, ačkoli jednotlivé písně nejsou řazeny podle data vydání nebo albové příslušnosti, nepůsobí finální volba nijak nepříjemně. Skladby číslo jedna a dvě ("The Ghost Of Tom Joad" a "Vietnow#") jsou pořízeny v Kalifornii v roce 1997. Následující čtyřka ("People Of The Sun", "Bulls On Parade", "Bullet In The Head" a "Zapata's Blood") je z německého festivalu Rock Am Ring z devadesátého šestého roku. Předposlední trojice ("Know Your Enemy", "Bombtrack" a "Tire Me") odehráli RATM roku 1996 na festivalu v Readingu. A konečně poslední živá skladba, legendární "Killing In The Name", byla natočena v roce 1994 na Pink Pop Festivalu.

Klipy, kterých je na disku dohromady šest, začínají pro změnu "Killing In The Name", jdou přes Zackovu báseň "Memory Of The Dead", k níž je použit materiál z mexické revoluce jako vizuální doprovod a text je reakcí na utlačování práv lidu a zároveň je obhajobou revolučních myšlenek (u RATM nic nového pod sluncem), končí "People Of The Sun". Krom zmíněných písní jsou obsaženy ještě "Bullet In The Head", "Freedom" a "Bulls On Parade". Ke každé skladbě je možno si pustit texty, které v podobě titulků probíhají ve spodní části obrazovky.

Teď by se slušelo napsat, jaký další bonus pro nás lidé ze Sony připravili, ale bohužel nemohu dodat nic víc. Celé DVD se skládá pouze a jedině ze šesti klipů a jedenácti živých písní, k nimž si můžete návdavkem pustit titulky. Žádné fotografie, rozhovory, bia, ukázky apod. RATM jsou (byli) sice skvělá kapela, jejíž koncertní pověst zůstane navždy vyhlášená, ale přesto si troufám tvrdit, že to samo o sobě je dost málo na DVD, za něž musí zákazník vypláznout 900 korun. Za tolik peněz bych si představoval podstatně lépe vybavený disk - nějaké speciální informace atd. Takhle mám co do činění s průměrným DVD, které je od dobré skupiny, s dobrou základní kostrou, ale se špatně propracovaným, spíše odfláklým doprovodným obsahem. Jenže ten bývá u DVD dost důležitý...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY