Návrat idiota

30.05.2013 09:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Dlouho jsme čekali na nového Vladimira 518. Skoro tak dlouho, jako čekají fanoušci Saši Gedeona na jeho nový film. Teď je zpět. S pomocí našich elitních hudebních producentů oslavuje život, bilancuje, ale i svou neomylně přesnou flow plive jedovaté sliny na standardní typy Čechů. Není součástí stáda.
7/10

Vladimir 518 - Idiot

Skladby: Můj pes má hlad, Drzost je věčná feat. Michael Kocáb, Planeta Praha feat. Martin Svátek (produkce Mike Trafik), Jak se ti líbim teď? feat. James Cole, Město je prales, Kilovej bůh feat. Jiří Korn a Roman Holý, Idiot feat. Martin Svátek, Ať žije kýč!, Koma, Tak to mám rád feat. Ektor, Stroj, Nemám zájem feat. Hugo Toxxx, V Čechách je všechno fajn feat. Orion, Teď je to bída feat. Matěj Ruppert, Čas nečeká
Vydáno: 15.05.2013
Celkový čas: 58:43
Vydavatel: BiggBoss
Je to konkrétně přes pět let od doby, kdy vydal Vladimir 518 ceněnou desku "Gorila vs. Architekt". Desku, která u nás hip hop bezpochyby posunula, která měla aktuální zvuk a díky prolínání intelektuálních textů s těmi zábavnými dost dobře fungovala jak u čtyřicátníka - hudebního kritika, tak u patnáctiletého výhulka. Byla originál a na to se vždycky těžce navazuje. Možná i proto si dával s novinkou načas, bylo třeba trénovat na přeskočení vysoko nastavené laťky. Dal to?

Osobní rekord to nebude, ale rozhodně je to minimálně na finále mistrovství republiky. Problém je vlastně jen jeden - Vladimir se opakuje. Ať už v tématech nebo v náladách písní. Pro příklad - "Koma" je druhá "Du dolů", "Město je prales" pak evokuje "Gorilu" z předchozí desky. Celek ale rozhodně nepůsobí temně, jak se vyjádřil někde v rozhovoru. Naopak, "Idiot" je uklidněná deska, která si uvědomuje témata doby, ale nenechá se jimi zatěžkat.

Velmi výrazně působí tracky se soulovým zpěvákem Martinem Svátkem z Navigators - v jednom se dokonce oslavuje život (i přes jeho příkoří) všeříkajícím refrénem: "Já miluju život, život miluje mě." Čistým pozitivnem je i uvolněná party hitovka s nařvaným beatem "Tak to mám rád" samplující funkyhymnu "That's The Way" od KC & The Sunshine Band. Možná nejsilnější skladbou je pak "Drzost je věčná" produkovaná Beatbustlers. Hostující pravdoláskař (stejně jako Vladimir 518) Michael Kocáb vnesl do skladby neklidnou výběrovskou roztěkanost a závěrečné sólo na elektrickou kytaru tento dojem jen podtrhuje.

Typická romoholovina "Kilovej bůh" je variací na šlágr "Karel nese asi čaj", ale opravdu může nést jen přívlastek "volně inspirováno", protože drogový opus s Jiřím Kornem pějícím: "Svět je jak letadlo a ty seš pilot - jen trochu mimo, vznášíš se nad zemí, máš míň než kilo," by asi u soudružek kádrovaček neprošel. Pokud se nemýlím, tak původní skladba totiž nebyla nic víc než oslava multilingvistiky. Další Holý je "Teď je to bída" s Matějem Ruppertem za mikrofonem - a to jsou de facto Monkey Business v češtině, jedná se totiž o českou verzi skladby "Up To Speed Now" právě z posledního alba MB. Zrovna tahle věc je v přímém kontrastu právě s depresivní a temnou "Koma". "Idiot" tedy projíždí celou škálu emocí a byla by hloupost zaseknout se na frázi "black album".

Korunu tomu dává výtečná "V Čechách je všechno fajn", kde společně s Orionem malují na nasazenou masku českého národa její pravou tvář a zároveň se od ní distancují: "Nechceme trávit svý životy na dávkách, plejtvat svojí energii v nadávkách." Geniální. Jakožto bývalý vlastník facebookové skupiny "Ukaž, že i ty jsi buran, kup si Rejoice!" (než ji smazali pro porušení práv) děkuji za tenhle možná budoucí opus magnum o slepém střevě českého národa.

"Idiot" zkrátka nepostrádá textový nadhled a hudební pestrost díky rozmanitým producentům (ač většinu má tradičně Mike T). Jeho jediným bolem je absence momentu překvapení.

Abychom se vrátili k metafoře té pomyslné laťky - technika skoku není důležitá, když se povede výsledek. A Vladimir skáče pořád stejně. Flopem. Jen tentokrát už nestartoval jakožto junior, od kterého se nečeká extra výsledek a on překvapivě soutěž ovládne. Nyní začínal v pozici favorita z BiggBoss - továrny na kvalitno, na kterého se upínaly oči bookmakerů. A on... dal sice o pár centimetrů míň, ale beztak zatím v pohodě vede a těžko ho letos někdo přeskočí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY