S festivalem United Islands České spořitelny to jde do kopce!

02.05.2013 11:46 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Floex
© Jirka Libánský
Festival oslaví 10. narozeniny nejen na ostrovech, ale také v parcích, sadech a zahradách s nabitým programem. V roce 2013 slaví největší pražský hudební open air festival United Islands České spořitelny jubilejní desáté narozeniny. A v letošním roce si připravil zcela zásadní novinky. Nový areál, nové scény, hudební program po desáté hodině a mnoho dalších. Hudební program slibují pořadatelé nejsilnější za posledních několik let. Diváci se mohou těšit na objevy evropské klubové scény, dramaturgické bloky, některé z exotičtějších hudebních destinací a samozřejmě také na tradiční Klubovou noc, která festival ve čtvrtek 20. června zahájí. Open air část se koná v pátek a v sobotu 21. a 22. června.

Největší změnou je nový areál. Za hudbou teď můžete nejen na ostrovy, ale stačí si vyjít trochu do kopce a můžete se těšit z krásného prostředí Kampy, Petřína a Kinského zahrady, které budou poskytovat komfortní zázemí pro rostoucí počet návštěvníků. V roce 2012 totiž festival navštívilo neuvěřitelných 60 000 diváků a United Islands České spořitelny se tak stal jedním z největších open air festivalů v ČR! "V letošním roce není součástí nového areálu Střelecký ostrov, protože prochází nutnou rekonstrukcí, která se protáhne až do letních měsíců. Těšíme se ale, že příští rok se přidá k ostatním krásným zeleným plochám, které obsazujeme," doplňuje producent festivalu Martin Voňka. Stejně jako v minulém roce bude festivalový areál bezbariérový. Takže si sbalte deku a jde se na hudební piknik!

Desítka se letošním ročníkem prolíná jako tenká červená nit. V programu najdete tzv. desatero festivalu, což je deset nejoblíbenějších českých kapel očima organizátorů. Jsou to Floex, Psí Vojáci, Prago Union, Goodfellas, Sunflower Caravan, Zrní, MIDI LIDI, Le Pneumatiq, Bitumen Beat, Peter Pan Complex. "Festival se obvykle zaměřuje na objevy a letos jsme se v souvislosti s desátými narozeninami rozhodli vybrat deset českých kapel, které máme nejraději a na festivalu vystoupily v průběhu jeho desetileté historie," vysvětluje programový ředitel David Gaydečka. Na to navazuje další novinka letošního ročníku a tou je program po 22 hodině. Podesáté se hraje i po desáté! Festivaloví návštěvníci tak budou mít možnost po skončení open air programu ve 22 hodin pokračovat v deseti vybraných pražských klubech, kde budou vystupovat domácí i zahraniční kapely a djs. Hlukové limity po 22 hodině jsou pro festivalový program velmi svazující, a proto se pořadatelé již několikátým rokem snaží o změnu současné právní normy, aby umožňovala poskytování výjimek. "Zatím se nám nepodařilo, aby byla právní norma schválena, takže to řešíme hraním v klubech, ale o tuto změnu budeme usilovat i nadále," říká Martin Voňka.

Kompletní line-up sice pořadatelé prozradí až 15. května, ale už teď prozradili několik jmen, které jsou příslibem opravdu zajímavého hudebního výběru. Jednou z lahůdek bude určitě vystoupení novozélandské zpěvačky Princess Chelsea, která dobila svět svým hravým single The Cigarette Duet, nebo Dánjal z Fayerských ostrovů, kteří zaujali na loňském ročníku Colours of Ostrava. Kromě čerstvých jmen evropské a světové klubové scény si pořadatelé připravili dramaturgické bloky, které diváci znají z minulých let. Letos nám představí to nejzajímavější ze současné izraelské scény. Tzv. Yellow Submarine Club Infusion budou zastupovat etnaři Jali Ensemble, v Čechách již známí Acollective, nebo elektronická formace 3421. To, že jde o opravdu vynikající kapely, potvrzuje i účast některých z nich na nejslavnějším festivalu Glastonbury. Dalším blokem bude oslava nedožitých 80. narozenin Olgy Hlavové. Výjimečnou událostí je také Chicago Prague Blues Band, společný projekt Prahy skrze festival United ##Islands#X# České spořitelny a Chicaga skrze Chicago Blues festival. Ve společné kapele vystoupí Michal Prokop, Luboš Andršt a Jan Hrubý s legendou bluesové kytary Johnem Primerem!

Stejně jako v minulých letech bude festival zahajovat čtvrteční Klubová noc, která se uskuteční v 10 oblíbených pražských klubech v čele s Roxy, Divadlem Archa, Rock Café, Malostranskou Besedou a dalšími. Ani při desátých narozeninách nepřijdete o bohatý doprovodný program, který se v letošním roce ponese v námořnickém duchu pod romantickým názvem Sen o moří.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY