Nové desky pro 17. týden

21.04.2013 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Stejně rozmanité jako počasí budou tentokrát i hudební novinky. Jejich lídrem je dlouho očekávaný will.i.am, kterého doplní po šestnácti letech sólově Iva Bittová, výherkyně britského X Factoru Little Mix, rockeři Heaven Shall Burn, jazzová Jane Monheit, folk-punkový Frank Turner, rocker Rob Zombie či frontman Underworld Karl Hyde.
Pokud se v pondělí 22. dubna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

will.i.am - #willpower (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hip pop / r'n'b / dance

will.i.am - #willpower
The Black Eyed Peas si loni dali pauzu, kterou využil will.i.am k nahrání svého čtvrtého sólového alba s twitterovským názvem "#willpower". Album předznamenaly dva singly. Tím prvním byla spolupráce s holandskou zpěvačkou Evou Simons "This Is Love" a na druhém "Scream & Shout" spolupracoval s Britney Spears. Hlavní slovo na albu měl pochopitelně will.i.am sám, ale i tak se našlo spoustu prostoru pro spolupráci s dalšími kolegy. Mezi autory tak najdeme jména jako Max Martin, Jean-Baptiste, Dr. Luke nebo Benny Blanco. Poslední dva najdeme i mezi producenty a k nim se přidal ještě Afrojack, Lazy Jay, nebo Hit-Boy. Nejvýrazněji ovšem pocítíme hosty přímo za mikrofonem. Vedle již zmíněných si will.i.am do studia pozval Lil Wayna, Diddyho, Chrise Browna, Miley Cyrus, Skylar Grey, Nicole Scherzinger, Justina Biebera, nebo kolegu apl.de.apa společně s korejskými 2NE1. Stejně jak je pestré osazenstvo, je deska rozmanitá stylově, ačkoli se točí hlavně kolem tanečních rytmů, hip hopu, popu a r'n'b. Celkem v tomto týmu nahrál patnáct a pro standardní verzi vybral patnáct songů a v případě, že vyhledáte deluxe edici, navýší se tento počet ona osmnáct. Jak si poslechnout podstatnou část "#willpower", jsme vám prozradili před pár dny.


Tip týdne

Iva Bittová - Iva Bittová (Fragments) (ECM distr. Indies Scope a Arta)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní folk / jazz

Iva Bittová - Iva Bittová (Fragments)
S mírnými obtížemi se do České republiky dostává nové eponymní album Ivy Bittové, kterému se ale velmi rychle začalo říkat "Fragments". Vyšlo již v březnu u jednoho z nejvýznamnějších evropských labelů - mnichovského ECM - a cesta do běžné domácí distribuce mu chvíli zabrala. Svůj neoficiální název si nahrávka vydobyla díky tomu, že se skládá z dvanácti skladeb, které sama Bittová nazvala "Fragments" a pouze je odlišila číslováním. Desku nahrávala zcela sama ve švýcarském Luganu pouze prostřednictvím svých houslí a hlasu a partnerem jí byl pouze producent, kterým není nikdo jiný než sám šéf ECM Manfred Eicher. Po neskutečných šestnácti letech se tak Iva Bittová vrací k čistě sólové tvorbě, kde prolíná folk s jazzem a alternativou. Ukázky všech dvanácti fragmentů si můžete poslechnout v internetovém obchodě jpc.de.


Frank Turner - Tape Deck Heart (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk rock / folk punk / punk rock

Frank Turner - Tape Deck Heart
Britský písničkář Frank Turner začínal jako zpěvák hardcore kapely Million Dead a po rozpadu skupiny se vydal na sólovou dráhu folk-punkového písničkáře. Nejvíce na sebe asi upozornil jako jeden z účinkujících na zahajovacím ceremoniálu londýnských olympijských her a v rámci festivalu Mighty Sounds navštívil i Česko. Ačkoli by se mohlo zdát, že je to vlastně nováček, není to pravda. Jeho novinka s názvem "Tape Deck Heart" je již jeho pátou sólovou nahrávkou a již před měsícem ji uvedl singl "Recovery", jehož video najdete na webu zpěváka. Vedle něj naleznete na desce dalších jedenáct songů, jejichž ukázky si můžete poslechnout na iTunes, kde najdete písniček hned čtrnáct. Zajímavostí je, že vedle "tradičních" vydání, kam patří třeba i vinyl, deska vychází, hodna svého názvu, i na kazetě.


Bob Marley & The Wailers - Kaya (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: reggae

Bob Marley & The Wailers - Kaya
Milovníci reggae se mohou na opravdovou pochoutku: Na pulty míří reedice kultovní desky "Kaya", která byla původně vydána v roce 1977 a nestojí za ní nikdo jiný než Bob Marley & The Wailers. Deska, která je charakterizovaná jako "otevřené vyznání lásky k životnímu stylu, který Bob Marley tak uznával a vyzdvihoval." Od doby, kdy se deska vyhřívala na pultech, uplynulo už pětatřicet let a to je výročí, které je třeba pořádně oslavit! Set dvou desek čítá celkem čtyřiadvacet kousků: Kromě klasické desítky písní se můžete těšit také na béčko "Smile Jamaica" a druhý disk s doposud nevydaným záznamem z vystoupení "Live At Ahoy Hallen". Show proběhla v Rotterdamu v roce 1978. Součástí balení je také třiadvaceti stránkový booklet s texty, raritními fotkami a poznámkami.


Jane Monheit - Heart Of The Matter (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: jazz / bossa nova

Jane Monheit - Heart Of The Matter
Americká jazzová pianistka Jane Monheit se po třech letech od alba "Home" hlásí o slovo s novým počinem, kterému dala název "Heart Of The Matter". Vzdává na něm poctu skladatelům a zpěvákům různých hudebních žánrů a ve dvanácti skladbách tak narazíte například na "Golden Slumbers/The Long And Winding Road" The Beatles, "Until Its Time For You To Go" písničkářky Buffy St. Maries, nebo na "Depende de Nos" Ivana Linse. Nahrávku pořídila v newyorských Avatar Studios, kde ji doprovodil například i Romero Lubambo na akustickou kytaru. Na výsledný zvuk měl však největší vliv producent Gil Goldstein, který v nedávné době spolupracoval například s Chrisem Bottim, Paulem Simonem, či Esperanzou Spalding. Ukázky většiny skladeb nabízí internetový obchod Amazon.com.


E.L.O. - Zoom Tour (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: symfonický rock

E.L.O - Zoom Tour
Osazenstvo Electric Light Orchestra pustilo opět do práce a nyní vzpomíná na svou zatím poslední studiovku "Zoom" z roku 2001. Kapela měla v plánu podniknout k desce turné po Severní Americe, jenže díky nízkým prodejům byla všechna vystoupení zrušena. E.L.O pak odehráli jedinou show - původně pro televizi, později však vydanou jako film. Aktuální reedice obsahuje vedle třinácti kousků dvě skladby navíc - "One Day" (původně nahranou v roce 2004 a dříve nevydanou) a "Turn To Stone" (živák z vystoupení pro CBS Television City v roce 2001). Samozřejmostí je také DVD formát, který fanoušci hodnotí velmi kladně.


Karl Hyde - Edgeland (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: art rock /

Karl Hyde - Edgeland
Underworld se po práci na hudbě k zahajovacímu ceremoniálu londýnské olympiády vyčerpali natolik, že si nyní dávají menší pauzu, kterou využil frontman Karl Hyde pro svůj sólový počin s názvem "Edgeland". Podílel se na něm multiinstumentalista a producent Leo Abrahams, s nímž se potkal při práci na koncertním projektu Briana Ena. Nicméně fanoušci jeho domovské skupiny by se neměli moc těšit. Hyde se totiž vzdálil od tanečních parketů a devět skladeb míří spíše k art rocku a minimalismu, který místy zabíhá až k alternativní, respektive meditační hudbě. Nejlepší obrázek si na desku uděláte, když si poslechnete ukázky na oficiálních stránkách zpěváka.


Heaven Shall Burn - Veto (EMI) + limitka
web / facebook.com / psali jsme
žánr: death metal

Heaven Shall Burn - Veto
Němečtí metalisté z Heaven Shall Burn přistoupili k nové desce s velkým poselstvím, které zosobňuje už obal alba. Znalci jistě poznali "Lady Godiva" od Johna Colliera, britského portrétisty. Hlavními tématy alba je totiž izolace lidí vyšší sociální skupiny od současných problémů. A ačkoliv tu pořád jde o death metal, je deska velmi melodická a pestrá. "Proto se nemůžeme dočkat, až budeme hrát nové skladby naživo," prozradil kytarista kapely Maik Weichert.Ve studiu nás totiž navštívilo pár hodně zajímavých hostů, takže se těšte!" Ukázku v podobě kousku "Die Stürme Rufen Dich" najdete na webu Soundcloud.com.


Little Mix - DNA (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / taneční pop

Little Mix - DNA
S téměř půl ročním zpožděním od vydání v Británii se na kontinent, a tedy i k nám, dostává debutové album "DNA" dívčí popové kapely Little Mix. Tvoří ji čtyři dámy: Perrie Edwards, Jesy Nelson, Leigh-Anne Pinnock a Jade Thirwall, které se daly dohromady před dvěma roky v průběhu osmé řady britského X Factoru. Do soutěže se přihlásily jednotlivě, avšak porotce napadla myšlenka, že by měly větší šanci dohromady v girlbandu a rozhodně se nemýlili - Little Mix celý X Factor vyhrály. Na debutu, kam zařadily nakonec dvanáct písniček, spolupracovaly s celou řadou britských skladatelů a producentů, přičemž na části písniček se čtveřice podílela i autorsky. Těmi, kdo desce udávali směr a zvuk, byli například TMS, kteří se postarali i Emeli Sandé, nebo Ollyho Murse, Xenomania, či třeba Steve Mac, jehož práci dobře znají fanoušci Susan Boyle, One Direction, Westlife a řady dalších. S čtyřmi singly z "DNA" jsme vás už v průběhu doby seznámili, stačí navštívit profil Little Mix.


Phoenix - Bankrupt! (Supraphon/Warner Music) + deluxe
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Phoenix - Bankrupt!
Francouzští Phoenix budou mít letos na kontě už pátou studiovku. Deska "Bankrupt!", která vznikala už od roku 2011, čítá celkem deset kousků a s některými z nich jste se mohli potkat i u nás na musicserver.cz. Muzikanti na něm slibují změnu svého popového rukopisu, o čemž se snažili přesvědčit i v podomácku udělaném klipu k "Entertainment". I když ho náš kolega David Věžník v rubrice Slyšeno předstihu Phoenix-Bankrupt/">ohodnotil vcelku pozitivně, poukazuje na to, že byste na CD jen stěží našli velké hity. Udělejte si ale svůj názor a dejte nám vědět v komentářích!


Gyllene Tider - Dags att tänka på refrängen (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop rock

Gyllene Tider - Dags att tänka på refrängen
Fanoušci skupiny Roxette při čtení jména kapely Gyllene Tider jistě zpozorněli. Za tímto názvem se totiž skrývá švédská kapela Pera Gessleho, která vydává po dlouhých devíti letech své nové album "Dags att tänka på refrängen", což v překladu znamená "Je čas zamyslet se co dál". Jak už název napovídá, celá deska je ve švédštině a Gessle a spol. na ni zařadili celkem dvanáct skladeb, které jsou více kytarovější než v případě Roxette. Prvním singlem se stala píseň "Man blir yr", kterou uslyšíte na YouTube.com.


Rob Zombie - Venomous Rat Regeneration Vendor (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: heavy metal / hard rock

Rob Zombie - Venomous Rat Regeneration Vendor
Rob Zombie už nějaký ten pátek balancuje na hranici hudebního a filmového světa. S novou deskou "Venomous Rat Regeneration Vendor" by se mu mohlo ale podařit dosáhnout obojího. I když byste na desce bez problémů našli rádiové hity jako pilotní ochutnávku "Dead City Radio and the New Gods of Supertown" nebo "Ging Gang Gong De Do Gong De Laga Raga", autor desky je společně s ostatními skládal s myšlenkou na jejich zfilmování: "Chtěl jsem, aby na desce byla znatelná dějová linka procházející všemi písněmi. Kdybych se totiž jednoho dne rozhodl udělat z ní film, budu se mít čeho držet." Jestli by takový film měl skutečně vzniknout, neměl by určitě daleko od natočeného klipu "Dead City Radio and the New Gods of Supertown". Můžete se na něj podívat na webu YouTube.com.


Gentleman - New Day Dawn (Universal)
web / Gentleman">facebook.com / psali jsme
žánr: reggae

Gentleman - New Day Dawn
Německá hvězda Gentleman, vlastním jménem Otto Tilmann, se za svoji patnáctiletou kariérou stal jedním z prvních Evropanů, kteří si v reggae dokázali získat celosvětové uznání a to dokonce i v kolébce reggae na Jamajce. Jeho šesté studiové album dostalo název "New Day Dawn" a Gentleman s ním opět přesahuje do dalších žánrů jako je r'n'b, pop a další. Celkem na něj seskládal sedmnáct skladeb, jejichž ukázky prezentuje přímo na svém webu.


Within Temptation - The Q Music Sessions (Mystic Production)

web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Within Temptation - The Q Music Sessions
Že se Within Temptation nebojí obohatit svou hudbu o prvky z jiných hudebních žánrů, není žádná novinka. Než se tedy dočkáme nové desky této holandské formace, které vévodí charismatická Sharon den Adel, je tu "The Q-music Sessions". Jedná se o album plné předělaných skladeb od jiných kapel. Mezi nimi najdete také kousky od interpretů jako Bruno Mars, Gnarls Barkley nebo Enrique Iglesias. Vedle toho, že Within Temptation dokazují své multižánrové schopnosti, oslavují touto cestou také patnáct let na hudební scéně!


Dále vychází:

Alpha Tiger - Man Or Machine (EMI)
Amorphis - Circle (Mystic Production)
Andre Rieu - Live In Brazil (DVD) (Universal)
Andre Rieu - Live In Brazil (BluRay) (Universal)
Bat For Lashes - Laura/Marilyn /Ltd (singl) (EMI)
Ben Harper - By My Side/Ltd (vinyl) (Universal)
Beta Band - Champion Versions/Ltd (vinyl) (EMI)
Beta Band - Los Amigos Del Beta Band/Ltd (vinyl) (EMI)
Beta Band - Patty Patty Sound/Ltd (vinyl) (EMI)
Blind Melon - Blind Melon+Sippin Time (vinyl) (Universal)
Bonzo Dog Band - Classic Albums (EMI)
David Bowie - 1965! Ep/Limited/Rsd (vinyl) (EMI)
David Bowie - Drive-In Saturday 40Th/Ltd (vinyl) (EMI)
David Guetta - Vinyl Rsd 2013/Ltd (vinyl) (EMI)
Duran Duran - Is There Something I S/Ltd (vinyl) (EMI)
E.L.O. - Live (Mystic Production)
Emerson String Quartet - Kvartety 59,75,95 (Universal)
Francoise Hardy - Pourquoi Vous? /Ltd (vinyl) (EMI)
Frida Sundemo - Indigo /Ltd (vinyl) (EMI)
Gama Bomb - The Terror Tapes (Mystic Production)
Grateful Dead - Rare Cuts & Oddities 1966 (Supraphon/Warner Music)
Gustav Mahler - Symfonie č.4 (mp3/flac) (Supraphon)
Hawkwind - Urban Guerilla/Ltd (vinyl) (EMI)
James Harvest Barclay - Classic Albums (EMI)
Jan Drda - Hastrmani / Lubomír Lipský (mp3/flac) (Supraphon)
Jan Lisiecki - 12 etud Op.10 (Universal)
Jeff Lynne - Armchair Theatre (reedice) (Mystic Production)
Jethro Tull - Classic Albums (EMI)
Jethro Tull - Living In The Past/Ltd (vinyl) (EMI)
Josef Špaček a Miroslav Sekera - Smetana, Janáček, Prokofjev (Supraphon)
Josef Špaček a Miroslav Sekera - Smetana, Janáček, Prokofjev (mp3/flac) (Supraphon)
Kdo mi, děti, poví (mp3/flac) (Supraphon)
LCD Soundsystem - Classic Albums (EMI)
Leoš Janáček - Sinfonietta, Taras Bulba, Balada Blanická, Šumařovo dítě (Supraphon)
Leoš Janáček - Sinfonietta, Taras Bulba, Balada Blanická, Šumařovo dítě (mp3/flac) (Supraphon)
Miriam Hrušková - Jsem Černá holka (mp3/flac) (Supraphon)
Marillion - Grendel/Ltd/Rsd (vinyl) (EMI)
McCreesh/Gabrieli Consort - Mse (Universal)
Memory Garden - Doomain (Mystic Production)
Mike Oldfield - Theme From Tubular/Ltd (vinyl) (Universal)
Overkill - The Electric Age (Tour Edition) (Mystic Production)
Přemysl Vojta - Česká moderna a lesní roh (Supraphon)
Přemysl Vojta - Česká moderna a lesní roh (mp3/flac) (Supraphon)
Pek Templeton - Signs (EMI)
Per Gessle - Small Apartments (vinyl) (EMI)
Pink Floyd - See Emily Play/Limited (vinyl) (EMI)
Richard Hawley - TBC/Ltd (vinyl) (EMI)
Royksopp - Ice Machine (vinyl) (EMI)
Různí - Top20.Cz 2013-1/2Cd (Universal)
Různí - Viva Verdi! (Universal)
Shadows - Classic Albums (EMI)
Sigur Ros - Tbc /Ltd (vinyl) (EMI)
Simple Minds - Promised You A Miracl/Ltd (vinyl) (Universal)
Spitfire - Devil's Dance (Ep) (Mystic Production)
Stahlmann - Adamant (Mystic Production)
UFO - Live'n'Ready/Ltd (vinyl) (EMI)
Ultravox - Vienna/Ltd (vinyl) (EMI)
Verve - The Verve (EP Ltd) (vinyl) (Universal)
Veverek Koudelka a další dvě pohádky s Lubomírem Lipským (mp3/flac) (Supraphon)
Whitesnakes - Made In Japan (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY