Lana Del Rey v Praze: pět důvodů, proč se koncertu (ne)bát

08.04.2013 11:18 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Málokterá popová hvězda v posledních letech vyvolala takovou vlnu nadšení a skepse zároveň. Na Laně Del Rey je zkrátka něco pozoruhodného, co nenechá chladnými jak její fanoušky, tak i zaryté odpůrce. Pojďme se podívat na pět důvodů, proč se zároveň těšit i obávat návštěvy vystoupení této americké zpěvačky.

Důvod první - apokalyptická teatrálnost


Lana Del Rey
© facebook interpreta
Jestli Laně Del Rey něco opravdu vychází, pak je to vyvolávání pocitu, že každou chvílí musí bezodkladně nastat konec světa, nebo že vám přinejmenším ze samého žalu vypoví službu vaše utrápené srdce. Nekonečný smutek může být fajn věc, ale pouze v případě, že ho Lana do pražského divadla Archa přiveze tak akorát. Je samozřejmé, že ne vždy je třeba na pódiu sjíždět duhový tobogán do bazénu s cukrovou vatou, abyste posluchače uspokojili, ale vystoupení Lizzy Grant by se v případě absence alespoň minimálního nadhledu mohlo nekontrolovatelně zvrhnout v sebevražednou swingers party.

Důvod druhý - zpěv na hranici recitace


Lana Del Rey
Ať už vás Lana na svém albu "Born To Die" oslovila, nebo ne, jedno je třeba uznat - nahráno bylo skvěle. Nikterak ze studiových verzí nevyplývá na povrch, jak špatně na tom Lizzy je, co se týče živého zpěvu. První velkou ránou bylo živé vystoupení v americkém komediálním pořadu Saturday Night Live (že by Lana udělala poprvé v jeho historii parodii parodie?), které podřízlo pupeční šňůru zpěvaččině koncertní budoucnosti ještě před tím, než se vůbec stačila zformovat. Na druhou stranu, vokální schopnosti mladé interpretky se s každým dalším koncertem zlepšují, a tudíž je tu reálná šance, že si na koncert nebudete muset přinést špunty do uší. Důkazem může být například video pod tímto odstavcem. Navíc, Lana o sobě mluví jako o skladatelce, ne jako o zpěvačce, takže když přistoupíte na její hru, je celý ten humbuk snesitelnější.

Důvod třetí - Lanina zvrhlost nemusí sednout každému


Lana Del Rey - Born To Die: Paradise Edition
Už jednou se v tomto článku objevil výraz swingers party. A nebylo to náhodou: Lana Del Rey je totiž pořádně nemravné koťátko. Ve své krátké kariéře dokázala nasbírat tolik sebedůvěry, že pro Rajskou edici svého debutu nahrála písničku "Cola", ve které svým fanouškům prozradila, jakou příchuť mají její intimní partie. Počkat ale - koncert se koná v Praze, České republice. To znamená, že tady se vlastně nemáte čeho bát, protože šest sedmin publika nebude mít tucha, co to tam ta krákora tlačí za slova. Obávat by se tedy měli jen ti anglicky mluvící naivkové, kteří mají Lanu zažitou s barokně andělskou image. Kdo ví, třeba se i pusinka odváže a nezůstane jenom u slov.

Důvod čtvrtý - tlupy haterů v publiku


Lana Del Rey
Jelikož se koncert koná v rámci festivalu Electronic Beats, byly lístky k sehnání za skutečně směšnou částku. Kdyby Lana přijela s běžnou agenturou, jistě by zvolila větší prostor a lístky by byly minimálně trojnásobně drahé. Jenže to se nestalo: tři stovky vytáhlo z účtu nebo peněženky bez rozmyslu mnoho lidí během pár minut od oznámení koncertu a bylo vyprodáno. Jak jste si ale mohli přečíst v diskuzi k události na facebookových stránkách, lístky kupovali i šťastlivci, "kteří Lanu vlastně ani nemají rádi, ale za tu cenu..." Dá se proto očekávat, že svou přítomností akci počastují i skutečně nezaujatí pozorovatelé, kteří ve větším počtu mají šanci ostatním návštěvníkům koncert pořádně osladit. Značka vyprodáno je tak v tomto případě spíše důvod k obavám než k radosti. Přitom existuje tolik způsobů, jak si Lanu oblíbit. Jeden z nich nabízí třeba toto video:

Důvod pátý - nikdo nemůže odejít nespokojený


Lana Del Rey - National Anthem
V dnešní nejisté době je více než potěšitelné, že se u tohoto koncertu můžete spolehnout na jednu skutečnost. Utracení tří set korun za lístek nemůže v případě selhání nervózní zpěvačky v nikom vyvolat pocit, že by za své peníze nedostal to, co si zaplatil. Všichni byli varováni, všichni moc dobře ví, jak na tom Lana je, a proto už teď můžete vlastně koncert 13. dubna vynechat a cítit se spokojeně. S tolika penězi si v dnešní době sotva pořídíte slušnou večeři, tudíž večer ve společnosti jedné mezinárodní superhvězdy a dvou supportů bude zaručeně povedený. A kdyby snad náhodou ne, vždycky je tady internet, kde si každý nespokojený může spravit chuť.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY