Ani Rihanna ani Mumford & Sons. Grammy na prodeje alb a singlů vliv neměly

17.02.2013 21:13 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Marně jsem vyhlížela prodejní rošádu, která mohla nastat po udílení cen Grammy a která ostatně nastala loni, kdy v singlech raketově poskočila Katy Perry a v albech svůj odbyt razantně zvýšila Adele. Letos jako by nikdo pořádně nezaujal ani vystoupením ani svou výhrou. Tak snad na Brit Awards.
Macklemore & Ryan Lewis - Thrift Shop
© facebook interpreta
Osmašedesátitisícový nárůst prodeje singlu "Thrift Shop" není jen číslo upevňující pozici nejprodávanějšího singlu světa, ale také druhé nejvyšší číslo letošního roku. Přes půl milionu za týden zmizlo už jen Bruno Marsovi v druhém prodejním týdnu. A co nám napáchaly Grammy? K mému zklamání nic převratného. "Stay" od Rihanny sice poskočilo o sedm míst vzhůru, ale zatím je z toho jen patnáctka. Vítězové v kategorii album roku Mumford & Sons se v singlech vyhoupli s písní "I Will Wait" z devětatřicítky na dvaadvacítku, ale i tak, možná jsem očekávala větší prodejní nárůsty.

Grammy první desítku ovlivnilo jen kosmeticky, vrátil se do ní Justin Timberlake, vystoupení se "Suit & Tie" na Grammy mu zvýšilo prodeje o třináct tisíc, uvidíme, co v příštím týdnu udělá s prodeji videoklip. O patnáct tisíc si v prodejnosti polepšili další vystupující The Lumineers. Žádný z jmenovaných ani ve snu ale neatakoval vedoucí pozice.

Nejvyšší novinka je na dvanácté pozici. A s touto pozicí se vrací Fall Out Boy, kteří po odmlce vydali nový úderný singl "My Songs Know What You Did In The Dark", inu, vymýšlení krkolomných názvů je ani po těch letech nepřešlo. Stejně jako jejich fanoušky nepřešlo jim fandit a vykouzlili jim svými nákupy slušné čtvrté místo ve Skotsku a páté v Anglii.

Změnu na jedničce máme tento týden v Austrálii. Sesadit téměř nedostižnou dvojici Macklemore & Ryan Lewis se povedlo Pink a frontmanovi fun. Dovolím si nesouhlasit se svým kolegou a označím song "Just Give Me A Reason" jako povedený a jeden z mých nejoblíbenějších, které Pink natočila. Mimo Austrálie se píseň líbí i na Novém Zélandě, kde si polepšila o deset pozic až na druhé místo.

Novou jedničku mají i ve Španělsku, tam jim do oušek pěje Pablo Alboran jednu z typických zamilovaných písní "El Beso". I přes to, že píseň nepatří mezi nejzářnější komety, tak zejména dámy by si mohly pohled na mladého zpěváka docela i užít. Perlou tohoto týdne je zpěvák Andreas Gabalier, který ochromil svým songem "Go For Gold" celé Rakousko. A jak se mu to povedlo? Rakušané pořádali mistrovství světa ve světovém lyžování a každé mistrovství potřebuje přeci svou hymnu. Jde vidět, že pořádná sportovní píseň, která by opravdu vyburcovala, tady dlouho nebyla a asi nebude. Btw: Nepřipadá vám ten začátek jako parodie na "Don’t Wake Me Up" Chrise Browna?

    NEJPRODÁVANĚJŠÍ SINGLY SVĚTA: 8. týden
  1. Macklemore (feat. Ryan Lewis) – Thrift Shop (509 tis.)
  2. will.i.am (feat. Britney Spears) – Scream & Shout (368 tis.)
  3. Bruno Mars – Locked Out Of Heaven (286 tis.)
  4. Taylor Swift – I Knew You Were Trouble (246 tis.)
  5. Swedish House Mafia – Don’t You Worry Child (229 tis.)
  6. The Lumineers – Ho Hey (222 tis.)
  7. Pink – Try (205 tis.)
  8. Rihanna – Diamonds (203 tis.)
  9. Justin Timberlake (feat. Jay-Z) – Suit & Tie (181 tis.)
  10. Alicia Keys (feat. Nicki Minaj) – Girl On Fire (172 tis.)

Josh Groban - All That Echoes
© facebook interpreta
Opět Amerika nám určila nejprodávanější desky. A hned ty dvě nejprodávanější se ve stejném pořadí umístily i na na světovém žebříčku. Album roku, teda aspoň jak nám řekli v neděli na Grammy, se stala deska "Babel" od Mumford & Sons. Pozičně se sice posunuli pouze o jednu šprušli nahoru, prodejně přilákali do obchodů o osmnáct tisíc více zájemců než v minulém týdnu, což je solidní, ale v porovnání s Adele, která loni dostala stejné ocenění a nárůst prodaných desek se jí zvýšil o více než šest set deset tisíc je to skoro směšné číslo.

Do desítky nejprodávanějších alb se vměstnala ještě novinka čtyřiasedmdesátiletého německého zpěváka Heino, který vydal album svých oblíbených německých písniček. Ke vší smůle se zakousnul i do jedné z mých oblíbených písní, a to songu "Junge" od berlínské kapely Die Ärzte. To, že to dopadlo tragikomicky, můžete posoudit sami.

    NEJPRODÁVANĚJŠÍ ALBA SVĚTA: 8. týden
  1. NEW Josh Groban – All That Echoes (156 tis.)
  2. NEW Tim McGraw – Two Lanes Of Freedom (112 tis.)
  3. Andrea Bocelli – Passione (99 tis.)
  4. Bruno Mars – Unorthodox Jukebox (96 tis.)
  5. Justin Bieber – Believe Acoustic (95 tis.)
  6. Mumford & Sons – Babel (82 tis.)
  7. ▼ Soundtrack – Bídníci (78 tis.)
  8. One Direction – Take Me Home (78 tis.)
  9. Rihanna – Unapologetic (63 tis.)
  10. NEW Heino – Mit Freundlichen Grüssen (62 tis.)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY