Rozlučka s Petrem Mukem a jeho turné

13.12.2001 08:34 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Petr Muk má za sebou velmi úspěšný rok, proto se pondělní večer 10. prosince ve Sky Clubu Brumlovka stal takovou milou rozlučkou za turné k albu "Jizvy lásky". Hostem jeho koncertu byla zpěvačka Bára Basiková, která se předvedla ve trojici samostatných písní, více informací o tomto koncertě naleznete v dnešním článku.
Petr Muk - Jizvy lásky
© Petr Muk
Album Petra Muka "Jizvy lásky" se stalo velmi úspěšným a v současné době lze v rádiích zaslechnou poslední singl z něj, krásnou baladu "Tančíš sama". Pondělní večer 10. prosince však ve Sky Clubu Brumlovka nikdo sám netancoval, byl to dav nejen fanoušků, kteří si koncert užili a vytvořili velmi příjemnou atmosféru, a tak se rozlučka s "Jizvy lásky Tour" povedla ke spokojenosti všech. To, co Petr Muk naznačil a částečně slíbil v našem nedávném rozhovoru, který najdete tady, se vyplnilo do posledního puntíku. Během večera vykouklo na svět několik překvapení, ale pojďme vše vzít pěkně popořádku.

Petra Muka doprovodil jako vždy P.M. Band, tedy Míša Klímková - vokály, Olga Mašková - vokály, Michal Šetka - klávesy a vokály, Tomáš Waschinger - bicí a Zbyšek Kordač - basová kytara, klávesy a elektrická kytara. Sám Muk se v některých skladbách přidal s akustickou kytarou. Kapela, která je již dokonale stmelena hraním na turné, předvedla bezchybný výkon, ve kterém byl prostor i na nějaké vtípky. Zbyšek Kordač by třeba mohl vyprávět o spadlých trsátkách, podobných momentek bylo během koncertu dost, ale to k tomu patří a když se skupina hraním skvěle baví, je to maximální pohoda. Koncertní playlist byl téměř shodný s tím, který je znám z turné, některé skladby si proměnily pořadí a přibylo pár nachystaných překvapení. Koncert byl rozdělen do dvou hlavních částí, mezi něž se vešlo jedno malé vystoupení Báry Basikové.

Kousek po půl osmé se rozezněly tóny instrumentálky "T.S.", ke které je natočeno i zvláštní video, ve kterém se objevuje srdce jako jeden velký stroj tepající životem, podívat se na něj můžete i na na oficiálním webu Petra Muka (ten najdete tady). Pak už přišel blok skladeb z alba "Jizvy lásky", mezi nimi se třeba objevily "Lásku poznáš jizvou", "Říkám teď (anebo nikdy)" nebo "Stoupám ti do hlavy". Petr Muk na svých koncertech vždy zavzpomíná na roky minulé, ať už se jedná o tvorbu Oceánů nebo Shalomu. Proto jsme se dočkali oceánských vypalováků "Dávná zem" a "Noc je jako den", která zazněla ve velmi rytmicky drsné verzi, která musela roztančit každého ve Sky Clubu Brumlovka. Od Shalomu to v prvním bloku byly skladby "Léto měsíců" a "Bon soir, Mademoiselle Paris", jež byla zahrána skoro akusticky a byla přerušována zpěvy acapella a publikum se skvěle chytalo. Pak Petr Muk představil svého hosta, Báru Basikovou, a přenechal pódium této chameleonce (v dobrém slova smyslu) naší hudební scény, která nedávno vydala tanečně laděné album "Tak jinak" (recenzi si můžete přečíst tady).

Bára Basiková - Tak jinak
© facebook interpreta
Bára se chopila svého vystoupení velmi dobře, pro začátek si trochu rýpla do Martina Maxy a Leoše Mareše, že to prý nejsou žádní zpěváci, jen umělé hvězdičky a že Petr Muk je mnohem lepší. Tím mi připomněla letošní ročník Českého slavíka, kdy se Petr Muk nedostal ani do základní trojky kandidátů, ale je vidět, že stačí před několika lety vydat jeden velký hit, účinkovat v muzikálech a máte vystaráno s popularitou, a to možná navždy. Shodl jsem se svými přáteli a známými, že měl nějaké ocenění dostat a určitě měl na to zaděláno, asi se ale náš názor odlišuje od masy posluchačů, snad příště. Bára Basiková představila svoji imaginární skupinu, kterou vtěsnala na jeden minidisk a klubem se rozezněly taneční spodky. Zprvu to bylo jen bublání v předělávce "Atlantidy" od Mekyho Žbirky. Pak však zazněla skladba "Instantní čas" a to už byla dusárna jak má být. Na závěr vystoupeníčka zazněl aktuální singlík "Nad realitou". Pak se na scénu vrátil se svým bandem Petr Muk a společně s Basikovou zapěli skladbu "Ve vlnách", bylo zajímavé slyšet vedle sebe dvě hvězdy muzikálu "Johanka z Arku".

Petr Muk - live
© Oficiální web Petra Muka
Druhý blok koncertu startovala píseň z prvního sólového alba "Loď ke hvězdám". Vystoupení začalo nabírat větší a větší šťávu, ať už to byly skladby "Až jednou", "Neusínej" nebo "Zrcadlo", které zakončilo hlavní část koncertu. Mezi přídavky se objevily písně "Tančíš sama", "Stín katedrál" nebo populární "Boty". V závěrečném přídavku došlo na dvě klasiky od Oceánu. Nejprve to byla nová verze megahitu "Naděje", před kterou Petr Muk naznačil, že se za rok sejdeme na stejném místě. Na úplný závěr večera tu byla "Ráchel", kterýžto přídavek si část publika přímo vykřičela.

Během celého koncertu byla ve Sky Clubu Brumlovka skvělá atmosféra, a tak se vystoupení od prvních momentů odvíjelo tak, jak se slušelo na pořádnou rozlučku s úspěšných rokem Petra Muka, ať už se jednalo o povedené album "Jizvy lásky" nebo k němu pasujícímu turné. Necháme se tedy překvapit, co si pro nás Petr Muk připraví na svém třetím albu, které by mělo vyjít příští rok. Večer se mi líbil, všichni byly velmi dobře naladěni a rozhodně se ten večer nikdo nemohl cítit sám, všichni táhli za jeden provaz a zábava nemrzla na mrtvém bodu. Takových koncertů bych si přál zažít mnohem více, dokáží zvednout náladu a pomohou odreagovat od vánočního shonu, který teď potkávám na každém rohu. Petr Muk je pan zpěvák a svým výkonem během večera nezklamal, takže, co více si přát!

Petr Muk & P.M. Band, Sky Club Brumlovka, Praha, 10.12.2001


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY