Letošní Grammy nemají jednoznačného vítěze

11.02.2013 12:46 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Mumford and sons
© AP
Letošní Grammy máme za sebou a rozhodně se nedá říct, že by toto předávání cen mělo jasného vítěze. Hlavní ceny si odnesli Mumford & Sons, Gotye ft. Kimbra a fun., ale ani Česká republika nevyšla naprázdno. Markéta Irglová s Glenem Hansardem získali Grammy za záznam broadwayského představení muzikálu "Once" a díky videoklipu rapperů Jay-Zho, Kanye Westa, Franka Oceana a The-Dream "No Church In The Wild" získalo ocenění i naše hlavní město, neboť se natáčel u Národního divadla v Praze.

Cenu za nejlepší sólový popový výkon si odnesla Adele, a jak je jejím zvykem, nebála se to břitce ohodnotit: "Ti, kdo vyhrají album roku, budou nejlepší, nebo se nechají zbouchnout jako já." Loňské Grammy patřily právě jí, odnesla si totiž hned šest gramofonků. To letos nehrozilo a cenu ve třech hlavních kategoriích si odnesli tři rozdílní umělci. Album roku vyhráli Mumford & Sons, hudbymilovní fanoušci se o jejich kvalitách mohou přesvědčit hned 6. března, kdy tato formace vystoupí v pražské Lucerně. Objevem roku se stali fun., kteří si zároveň odnesli gramofonek i za spolupráci s Janelle Monáe v písni "We Are Young".

Nahrávkou roku se stala píseň "Somebody That I Used To Know" od Gotyeho a Kimbry. Ceremoniál uváděl stejně jako loni rapper LL Cool J. V losangelském Staples Centre bylo i k vidění jedenadvacet živých hudebních čísel, z nichž některá vystoupení byla lepší, jiná zase tak bombastická nebyla. K těm slabším se řadilo vystoupení nevalně intonujícího Franka Oceana, který získal cenu v nové kategorii Nejlepší současné městské album.

Amerika je mekkou country a svoji cenu si v této kategorii odnesla Carrie Underwood. Mezi nejočekávanější patřilo vystoupení Justina Timberlakea. Ten rozhodně nezklamal a svůj blok ve stylu retro odzpíval za spolupráce svého kamaráda Jay-Zho.

Výběr oceněných v hlavních kategoriích na předávání cen Grammy 2012 je následující (kompletní seznam najdete na grammy.com) :

Nahrávka roku: Somebody That I Used To Know - Gotye Featuring Kimbra
Album roku: Babel - Mumford & Sons
Skladba roku: We Are Young - Fun. Featuring Janelle Monáe
Nehjlepší nováček: fun.
Nejlepší sólový popový výkon: Set Fire To The Rain [Live] - Adele
Nejlepší popová výkon dua nebo skupiny: Somebody That I Used To Know - Gotye Featuring Kimbra
Nejlepší popové instrumentální album: Impressions - Chris Botti
Nejlepší popové vokální album: Stronger - Kelly Clarkson
Nejlepší taneční nahrávka: Bangarang - Skrillex Featuring Sirah
Nejlepší elektronické/taneční album: Bangarang - Skrillex
Nejlepší tradiční vokálně popové album: Kisses On The Bottom – Paul McCartney
Nejlepší rockový výkon: Lonely Boy - The Black Keys
Nejlepší hardrockový/metalový výkon: Love Bites (So Do I) - Halestorm
Nejlepší rocková píseň: Lonely Boy - The Black Keys
Nejlepší rockové album: El Camino - The Black Keys
Nejlepší tradiční r’n’b výkon: Love On Top - Beyoncé
Nejlepší rapové album: Take Care - Drake
Nejlepší píseň pro film, televizi a nebo jiné: Safe & Sound (z filmu Hry o život) - autoři T-Bone Burnett, Taylor Swift, John Paul White & Joy Williams; interpreti Taylor Swift Featuring The Civil Wars
Nejlepší krátké hudební video: We Found Love - Rihanna Featuring Calvin Harris



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY