Trojice Dinosaur Jr. se opět podívá do Prahy

05.02.2013 08:35 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Dinosaur Jr.
© archiv
Po dlouhých pěti letech a teprve podruhé ve své bohaté kariéře se do Prahy vrací legendární trio Dinosaur Jr. Kapela, která spolu se Sonic Youth, Pixies, Mudhoney a Nirvanou definovala syrový kytarový zvuk 90. let, vydala nedávno vynikající album "I Bet On Sky". Naživo ho představí v pondělí 18. února v Lucerna Music Baru.

Začátky kapely sahají do roku 1984, kdy se v Amherstu ve státě Massachusetts dali dohromady kytarista a zpěvák (původně bubeník) J. Mascis, baskytarista Lou Barlow a bubeník Murph. Všichni tři obdivovali syrovost dřevního hardcore, ale zároveň milovali chytlavé melodie. Zvuk, kterým Dinosaur Jr. v následujících letech změnili tvář kytarové hudby, vycházel přesně z těchto protipólů: kapela produkovala hlavně na koncertech nemilosrdný sonický atak, do kterého ale J. Mascis vplétal nádherné melodické linky kytary a - pokud měl zrovna dobrý den - i zpěvu. Právě Mascisův hlas byl ovšem často zdrojem posměchu, jeho skřehotavý nářek, který někdy přechází do znuděného mumlání, skutečně není typickým vokálem siláckého frontmana. Dinosaur Jr. ale postupem času všechny své nevýhody (brutální hlasitost, totálně zpomalený zpěvák, dlouhá kytarová sóla) obrátily v trumfy. První tři alba kapely "Dinosaur" (1985), "You're Living All Over Me" (1987) a "Bug" (1988) patří k pilířům post-punkové scény. Duch Neila Younga se na nich kříží s úderností Hüsker Dü a výsledkem je neodolatelná směs melancholie i agrese.

Po vydání "Bug" kapelu opouští Lou Barlow, který následně zakládá Sebadoh, jejichž ranými nahrávkami vlastně definuje v budoucnu hojně frekventovaný termín lo-fi. Dinosaur Jr. mezi tím natáčejí v různých sestavách (někdy nahrává všechny nástroje jen J. Mascis) střídavě úspěšné desky "Green Mind" (1991), "Where You Been" (1993), "Without A Sound" (1994) a "Hand It Over" (1997). Na některých z nich dosahuje Mascisův cit pro klenutou melodii téměř epické rozmáchlosti. Překvapivý návrat Barlowa a jeho usmíření s Mascisem nastartovalo kapelu k báječné desce "Beyond" (2008), na níž všechny poznávací znaky Dinosaur Jr. pracují v dokonalé harmonii. Většina skladeb má dokonalý hitový potenciál, rozumnou délku kytarových sól a přesně vyvážený mix smutku a euforie.

Následovalo další silné album "Farm" (2009) a letošní skvělé "I Bet On Sky". Dinosaur Jr. jsou v roce 2012 evidentně spokojení, usmíření a uvolnění. Vidět tuhle kapelu živě je skvělý zážitek: žádná fosilie z učebnic, ale pořádně živý kolos! Deska je již třetí v řadě (desáté celkově), na níž figuruje baskytarista Lou Barlow, znovu nalezený syn, který z Dinosaur Jr., odešel po albu "Bug" (1988), aby se v roce 2007 vrátil a natočil s kapelou tři vynikající desky. Trio tak nyní působí ve své klasické sestavě J. Mascis (kytara, zpěv), Lou Barlow (baskytara, zpěv), Murph (bicí).

Lístky na pražský koncert, který je naplánován na 18.února, jsou nyní v prodeji ve všech obvyklých předprodejích za cenu 550 Kč, v den koncertu budou o 100 Kč dražší.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY