Taneční hudba pro opravdové masochisty

25.01.2013 10:00 - Jaromír Koc | foto: facebook interpreta

Mista je údajně jednou z nejúspěšnějších slovenských zpěvaček. Rádia hrají její písně, absolvovala (prý úspěšné) turné po Číně, natočila už čtyři klipy... takže logicky musel přijít další krok - vydání desky. Její obsah však nepotvrzuje nic z toho, co se o zpěvačce píše, naopak odkrývá prázdnotu jejího úspěchu.
3/10

Mista - Show Me

Skladby: Rock It! (United), Loosen You Up, Show Me, Cash Out, Vendetta, Weekend, Never Hide, Free Your Mind, Rock It! (Club Mix), Never Hide (SoundFace Mix), Cash Out (Tape Stop Mix), Vendetta (Video Mix), Show Me (Extended Flash Radio Mix)
Vydáno: 19.11.2012
Celkový čas: 49:04
Vydavatel: Universal
Upřímně přiznávám, že se mi první singl zpěvačky Misty, který vlétl i do českého éteru, vcelku líbil. Jistě, není zrovna šťastné začínat coververzí, ale "Rock It!" neměla na naše poměry úplně špatný sound a vzhledem k tomu, že originál od Marky Marka & Prince Ital Joea s názvem "United" je opravdovou devadesátkovou klasikou, vlastně to úplným průšvihem ani skončit nemohlo. Když ale Mista zvolila pro následující singl "Never Hide" další hudební dílko z 90. let (tentokrát od dua MC Sar & Real McCoy), nezbylo, než začít kroutit hlavou. Zpěvačka oba singly obhajovala tím, že 90. léta miluje a že jde o jakousi poctu, ale poslech desky "Show Me" jasně potvrzuje, že ona sama vlastně nemá co nabídnout.

Už jenom to, že vydáte desku, na které je jen osm písní se stopáží nepřesahující třicet minut, je tak trošku na pováženou. Fanoušci jistě namítnou, že je tam ještě pět mixů, ale bohužel jde o vatu (navíc hodně špatnou), která jen uměle natahuje celkový čas alba. Ani jeden totiž nepřináší nic převratného, ba naopak prázdné beaty úplně zabíjejí jakýkoli záblesk použitelného hudebního nápadu, anebo jsou mixy natolik podobné originálům, že ten rozdíl vůbec nepostřehnete. Ale abychom se nevozili po neschopnosti týmu vytvořit originální mixy a remixy, věnujme se základním položkám celé desky.

Jsou tu tedy již zmiňované dvě coververze, díky kterým se o Mistě začalo i u nás trošku mluvit. Po nich následoval další singl s názvem "Cash Out", který pro zpěvačku složila rumunská kapela Morandi (pamatujete si na jejich příšerné odrhovačky "Angels" a "Safe Me"?). Výsledek je obdobně plytký, prázdný a připomíná béčkové diskotékové singly počátku devadesátých let. Poslední veřejnosti známou položkou je stále aktuální singl "Show Me", který si zpěvačka pro změnu napsala sama. Snahu je v tomto směru jistě třeba ocenit, ale pokud to celé zabalíte opět do primitivního hudebního podkladu, nic světového z toho prostě nevznikne.

Celá produkce je vlastně největším nedostatkem této desky. Všudypřítomný auto-tune, hloupé anglické texty (alespoň s velmi dobrou výslovností) a kolotočářský beat s hudebními nápady, za které by se v 90. letech styděla většina dancefloorových umělců, má na svědomí Stano Šimor - člověk stojící za produkcí prvních desek kapely Lunetic nebo projektu Morhotronic. Nezmiňuji jeho jméno jakožto omluvu, jde spíše o konstatování, že se jeho produkce za téměř patnáct let bohužel vůbec nikam neposunula.

Po poslechu celého alba "Show Me" tak jednoznačně nabývám dojmu, že opěvovaná popularita zpěvačky Misty je spíše jen nafouknutou bublinou. Samozřejmě je hezké, že modely na její vystoupení navrhuje Osmany Laffita, nejspíš lze vnímat i jako sympatické, že rozjela vlastní blog, kde dívkám radí v módě (i když potřebují to dnes mladé holky vůbec?), a na české a slovenské poměry lze bezpochyby jako slušné vnímat i to, že vás někdo pozve na pár koncertů po Číně. Ale co dál?

Zpěvačka letošní velké "Show Me Tour 2013" odstartovala před pár dny vystoupením v KD Stará Huť u Dobříše (wtf?), během kterého odehrála na half-playback čtyři své známé písně (jednu z nich dokonce dvakrát) a navrch další cover - "Baby Baby" od italské zpěvačky Corony. Je tohle známka úspěšné kariéry nadané dívky s klasickým hudebním vzděláním? Myslím si, že jakožto absolventka konzervatoře a Vysoké školy múzických umění si zaslouží rozhodně víc, protože talent jí určitě nechybí!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY