Britney stále stejně, a když jinak, tak nudně

20.11.2001 05:01 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Už třetí album má na triku mladá zpěvačka Britney Spears. Tentokrát jej nazvala jednoduše "Britney" a tvrdila něco o novém zvuku a znatelném hudebním posunu. Ten se však dostavil pouze v prvním singlu "I'm A Slave 4 U", zbytek desky nabízí povětšinou písničky v podobném duchu, jaký ji proslavil.
5/10

Britney Spears - Britney

Celkový čas: 43:19
Vydavatel: Monitor-EMI
Britney Spears na své fanoušky spáchala podvod. A teď nemluvím o tom, že lékařská prohlídka by určitě potvrdila, že panna už není, i když ona stále tvrdí, že je. Spáchala na ně totiž podvod hudební. Tak moc se liší pilotní singl "I'm A Slave 4 U" od zbytku její nové desky "Britney".

Její třetí album mělo být více dospělejší, mělo zasáhnou i starší hudební fanoušky, než teenagery a děti. Právě první singl přišel jako blesk z čistého nebe, kdy se zdálo, že to s hudební změnou myslí tato mladá zpěvačka opravdu vážně. V produkci v Americe stále více žádanějších The Neptunes natočila písničku, která je pro naprostou většinu českých rádií naprosto nehratelná, i jindy průbojnější Evropa 2 hrála jen chvíli nějaký podivný remix, který asi pro českého posluchače měl být stravitelnější. Česká rádia ovšem nejsou žádnou výjimkou, ačkoli byl singl poměrně úspěšný v Evropě, doma v USA se plácal někde okolo padesátého místa hitparády časopisu Billboard, což je obrovský neúspěch. Nic na tom nemění ani skutečnost, že velká fanouškovská základna tam desku opět vynesla na první místo albové hitparády. U "I'm A Slave 4 U" se prostě musí ocenit odvaha Britney i její nahrávací společnosti pustit se někam úplně jinam, ale poslouhat s chutí se to moc nedá. Všechny fandy, které tahle písnička vylekala, však musím uklidnit - zbytek desky se nese na staré vlně.

A to je právě ten podvod, pilotní singl vůbec neukazuje, jak "Britney" zní. Ona totiž zní téměř ve všech skladbách stejně jako na minulých dvou albech. Různorodost skladatelů a producentů se sice projevila, ale i tak na desce najdete i bůhvíkolikáté kopie jejích hitů "...Baby One More Time" či "Ooops! I Did It Again". V tomto klasickém zvuku se nesou třeba písničky "Overprotected" nebo "Cinderella". Nijak zvláštně nedopadla ani snaha o větší r'n'b zvuk, který ovlivnil mimo jiné i skladby jako "Lonely" nebo "Boys". Hodně písniček je prostě typická Britney, ale na druhé straně jí musím přiznat i několik příjemných překvapení. Mezi ty určitě patří balada "I'm Not A Girl, Not Yet A Woman", na níž se podílela i Dido, vydařená popůvka "Anticipating", či opravdu skvělá "When I Found You". Krokem vedle je ale coververze hitu "I Love Rock'n'roll", který stejně jako další rockovou hymnu "Satisfaction" na minulém albu produkoval Rodney Jerkins. Tak chemická a nepříjemná předělávka se jen tak neslyší. Ale vcelku se stále jedná o nijak invenční pop, který tam, kde chce být nový a originální, spíše nudí.

Jako bonus je pro vaše PC na cédéčku zařazen "něco jako klip" ke skladbě "Overprotected", který obsahuje záběry z prvního filmu Britney s názvem "Crossroard", ten bude mít americkou premiéru v únoru 2002. A taky malý plakát tam najdete...

Nové album Britney Spears se jejím fanouškům bude určitě líbit, pokud překousnou pilotní singl. A my ostatní můžeme jen čekat, zda se na další desku probojují skladby od BTho a dalších, které byly na "Britney" po neúspěchu "I'm A Slave 4 U" nahrazeny "snesitelnějšími" písničkami.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY