Mumfordi pobláznili Ameriku

04.10.2012 17:38 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

První album anglických folkrockerů Mumford & Sons doma i v USA ohromně uspělo a od novinky "Babel" se tak čekal velký start. A čtveřici se náramně povedl, 600 tisíc kusů je s přehledem nejlepší debutový týden roku. Green Day a No Doubt dosáhli stupňů vítězů. V singlech uspěly novinky Taylor Swift, Ke$hi a Rihanny.
Maroon 5 - One More Night
© facebook interpreta
SINGLY - Maroon 5 nakonec vedení s "One More Night" udrželi, Billboard však informoval, že se jednalo o nejtěsnější výsledek za posledních osm měsíců. Psy si tak na vítězství ještě musí počkat asi do příště. Downloady mu spadly minimálně (294, -2 %), ve streamech si polepšil (799, +30 %), jen v rádiích je daleko za Marůnama (46 vs 116 milionů).

Nezměnila se ani další tři místa, hlavní zprávou z první desítky je vysoký debut Taylor Swift. "Begin Again", druhý singl z desky "Red", odstartoval na sedmičce díky 299 tisícům stažení. Dalším dvěma hitovým novinkám Ke$hi a Rihanny se též dařilo, "Die Young" skončilo třinácté a "Diamonds" šestnácté, bylo ale vypuštěno později. Skok týdne předvedl Enrique Iglesias, s "Finally Found You" poskočil z osmdesát trojky na dvacet čtyřku.

Další dvě novinky najdeme až v deváté desítce, taneční hitmakeři Flo Rida a Pitbull se tam uvedli s "I Cry", respektive "Don't Stop The Party". Ostatními debuty jsou jednotlivé skladby z Mumfordího "Babel", včetně titulní skladby na 60. příčce.

    Top 10 - singly:
  1. Maroon 5 - One More Night
  2. Psy - Gangnam Style
  3. fun. - Some Nights
  4. Taylor Swift - We Are Never Ever Getting Back Together
  5. Pink - Blow Me (One Last Kiss)
  6. Justin Bieber feat. Big Sean - As Long As You Love Me
  7.  N Taylor Swift - Begin Again
  8. Flo Rida - Whistle
  9. Alex Clare - Too Close
  10. Owl City & Carly Rae Jepsen - Good Time

Mumford And Sons - Babel
© facebook interpreta
DESKY - Debutu Mumford & Sons "Sigh No More" se v USA za 2,5 roku prodalo 2,5 milionu kusů a na jediný týden nevypadl z Billboard 200, přičemž nejlépe se umístil druhý (nyní je dvanáctý). Od novinky "Babel" se tak čekal výborný výsledek a ten asi i předčil původní očekávání. 600 tisíc prodaných kusů je hvězdné číslo a s přehledem start roku (Bieber 374, Madonna 359). Mumfordi jsou navíc indie kapelou na vlastním nezávislém labelu Gentlemen Of The Road (distribuci a jiné věci jim dělá RED od Sony v USA, Island od Universalu v UK a Evropě), takže z takového prodeje mají pro sebe mnohem více peněz než někdo, komu nechává major malá procentíčka. Celých 420 tisíc dělaly downloady a jedná se tak o druhé nejlepší číslo historie, po 662 tisících "Born This Way" Lady Gaga, které by už za dnešních podmínek (minimální cena $3,99, Gaga měla 99 centů) neplatilo.

Druzí skončili Green Day. Umístění "¡Uno!" špatné není, 139 tisíc je ale daleko za výsledky předchozích dvou desek. Naopak 115 tisíc je pro návrat No Doubt docela slušný, bronz "Push And Shove" je například lepší než devítka předchozí řadovky z roku 2001 "Rock Steady". Na pětce skončil rapper Lupe Fiasco se čtvrtým albem "Food & Liquor II: The Great American Rap Album Pt. 1", nezapakoval si tak vítězství předchozího "Lasers". Naopak výsledek kariéry má elektronický producent deadmau5 s "> album title goes here <" na šestce. Pink i G.O.O.D. Music prodejně výrazně ztráceli.

Příští týden dojde k letos ne zrovna běžné věci, tedy že vítěz udrží prvenství. I kdyby Mumfordům spadl prodej o 70 %, stále budou první. Na stříbro míří Muse s "The 2nd Law" (100 tisíc), bronzový by mohl být r'n'b zpěvák Miguel s "Kaleidoscope Dream" (50). Na první desítku mají dále Diana Krall, Three Days Grace a Jackie Evancho.

    Top 10 - alba:
  1.  N Mumford & Sons - Babel (600)
  2.  N Green Day - ¡Uno! (139)
  3.  N No Doubt - Push And Shove (115)
  4. P!nk - The Truth About Love (94, -66 %)
  5.  N Lupe Fiasco - Food & Liquor II: The Great American Rap Album Pt. 1 (89)
  6.  N deadmau5 - Album Title Goes Here (58)
  7. Kanye West's G.O.O.D. Music - Cruel Summer (55, -73 %)
  8. Dave Matthews Band - Away From The World (36, -42 %)
  9. Little Big Town - Tornado (34, -33 %)
  10. The Killers - Battle Born (31, -73 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY