Nové desky pro 35. týden

26.08.2012 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Prázdniny i okurková sezóna se blíží ke svému konci a hudební novinky nabírají na síle. Posuďte sami. Po čtyřech letech se vrací Alanis Morissette, po sedmi Darkness, na svůj debut navazuje Joss Stone, Elbow se blýsknou béčky, ty náročnější potěší Lionel Loueke a možná i Archive. Představíme si The Lumineers a také živák Tarji Turunen.
Pokud se v pondělí 27. srpna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Alanis Morissette - Havoc And Bright Lights (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / folk-rock

Alanis Morissette - Havoc And Bright Lights
Ačkoli letošní vystoupení Alanis Morissette na Colours přineslo řadu rozpačitých názorů, je její nová řadovka stále jedním z nejočekávanějších titulů letošního léta. V pořadí sedmé studiové album nazvané "Havoc And Bright Lights" totiž vychází po poměrně dlouhé, čtyřleté odmlce. Desku, kterou kanadská zpěvačka nahrávala v kalifornském Los Angeles, produkovali Guy Sigsworth (Björk, Madonna, Seal) a Joe Chiccarelli (Tori Amos, Elton John, U2). Sama o novince říká: "Tato nahrávka je, jako vždy, záznamem toho, čím jsem právě posedlá, na čem mi záleží a nad čím přemítám ve 4 hodiny ráno, když nemohu spát. Je to moje emocionální, psychologická, sociální i filozofická zpověď skrz písničky. Nemohu se dočkat, až se o to vše podělím se všemi svými fanoušky na připravovaném turné." Prvním singlem z alba je skladba "Guardian", kterou rockerka v podobě klipu prezentuje na svém webu. Kromě standardního CD vyjde "Havoc And Bright Lights" i v limitované edici s bonusovým CD, na kterém najdeme akustické verze skladeb, a pro audiofily bude k dispozici i v kombu s vinylem.


Joss Stone - The Soul Session Vol. 2 (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: soul

Joss Stone - The Soul Session Vol. 2
Britská zpěvačka Joss Stone má v poslední době poměrně napilno. Minulý rok vydala sólové album "LP1", k tomu si zahostovala v projektu SuperHeavy a začala připravovat pokračování svého úspěšného debutu "The Soul Session". Stejně jako před devíti lety si vzala starší, méně známé soulové písničky a přezpívala je svým stylem a signifikantním hlasem. Album nazvala jednoduše "The Soul Session Vol. 2" a celkem na něj zařadila jedenáct soulových coververzí. Tento počet platí pro standardní edici, ta s přídomkem deluxe přidá ještě čtyři kousky navíc. Stejně jako na debutu i tentokrát spolupracovala s producentem Stevem Greenbergem, ke kterému se navíc přidal i Steve Greenwell. Album se natáčelo především v Nashvillu a New Yorku, ovšem orchestrální části vznikly v českých studiích Sono. První tři skladby z alba najdete na zpěvaččině Soundcloudu.


Archive - With Us Until You're Dead (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: elektronika / trip hop / progresivní rock

Archive - With Us Until You're Dead
Britská avantgardně-elektronicko-trip-hopovo-post-rockovo-progresivně rocková kapela Archive, která debutovala v roce 1996 nahrávkou "Londinium", přichystala pro své fanoušky osmé studiové album. Dostalo název "With Us Until You Die" a příznivcům skupiny a jejich výrazného stylu nabídne celkem dvanáct skladeb. Jejich ukázky si můžete poslechnout na hudebním portálu Deezer. Pokud se vám navíc toto album zalíbí, můžete se těšit na 2. prosince, kdy formace vystoupí v pražském Lucerna Music Baru.


The Darkness - Hot Cakes (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock

The Darkness - Hot Cakes
A je to tady! Ostrovní formace The Darkness začala po velkých slibech i konat. Kapela, která loni oslavila návrat na hudební scénu, vydává po sedmi letech novou studiovou desku. Dlouho očekávaná nahrávka se pyšní titulem "Hot Cakes" a s její produkcí pomáhal Nick Brine. Společně s Justinem a Danem Hawkinsovými, Edem Grahamem a novým baskytaristou Frankiem Poullainem dali dohromady jedenáct kousků, které v luxusní edici doplňuje čtveřice bonusů. No a podle dosavadních recenzí se pánové trefili do černého: "Nic se nezměnilo, až na to, jak je svět nyní vnímá. Teď jsou ale střízlivější a můžeme je vzít tak, jak jsou - přirozeně a v jejich dobré náladě," líčí náladu desky magazín NME a Rolling Stone doplňuje: "'Hot Cakes' vás nenechají vyjít z údivu - od šlágrů až po tesklivé balady." Vy si svůj názor můžete udělat po poslechu celé desky na webu časopisu Rolling Stone.


Lionel Loueke - Heritage (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: jazz / afro-beat / nu-jazz

Lionel Loueke - Heritage
Po dvou letech se vrací s novým albem beninský jazzový kytarista a zpěvák Lionel Loueke. Svoji čtvrtou sólovou desku pojmenoval "Heritage" a od předchozích nahrávek bude mít odlišný zvuk. Při skládání sice opět spolupracoval s Robertem Glasperem, nicméně ji nahrál s novými muzikanty, kteří na desku přinesli více elektroniky. Vedle něj samotného a Glaspera, který si zahrál na klávesy, uslyšíte ještě elektrickou basu Derricka Hodge a bubny Marka Guiliana. Už podle prvních ukázek v internetovém obchodě Amazon.com je zřejmé, že toto CD bude velmi rozmanité, a potvrdí tak vlastní Louekeho slova, že jednotlivé skladby odráží styl různých částí světa, které tento hudebník za svoji kariéru navštívil.


Grave - Endless Procession Of Souls (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: death metal

Grave - Endless Procession of Souls
Pro fanoušky tvrdší metalové scény nejsou švédští Grave žádnou neznámou. Kultovní formace, jejíž členové stáli v podstatě u zrodu pravého severského death metalu, má nyní hotovou další nahrávku. V pořadí desátá studiovka "Endless Procession Of Souls" je podle mnohých tou nejlepší nahrávkou jejich kariéry. "Jednoduše úderná, ničivá zbraň. Brilantní muzikantské cítění se snoubí s jednoduchými, ale efektními riffy, citlivě navrstvených jeden na druhém," uvádí jeden z recenzentů. Nejlepší ovšem bude, když si na album uděláte názor sami a poslechnete si všechny písně na stránkách invisibleoranges.com.


Nick Cave & Warren Ellis - Lawless (soundtrack) (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: filmová hudba

Nick Cave & Warren Ellis - Lawless (soundtrack)
Pod českým distribučním názvem "Země bez zákona" budeme moci zhruba za měsíc zhlédnout i u nás novou gangsterku "Lawless" režiséra Johna Hillcoata, na které se scenáristicky a hudebně podílel Nick Cave. Ovšem už nyní si budeme moct poslechnout soundtrack k tomuto filmu, který má na svědomí s Cavem i Warren Ellis. Nicméně vzhledem k tomu, že je vedle současných věcí postavený především na bluesgrassu, gospelu a country, vypomohl si Cave zpěváky z těchto žánrů. Díky tomu tak na albu uslyšíte dvojici známou už z "O Brother, Where Art Thou") Emmylou Harris a Ralpha Stanleyho, Willieho Nelsona nebo Marka Lanegana z Queens Of The Stone Age.


Royal Republic - Save The Nation (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / alternativní rock

Royal Republic - Save The Nation
Oblíbená švédská formace Royal Republic se zanedlouho (10. října) objeví v Praze v Lucerna Music Baru, kam přiveze své zbrusu nové album "Save The Nation". Novinková deska vychází ale právě v těchto dnech, takže budete mít dost času si nové písně zamilovat! To by ostatně dle recenzí na minulá díla formace neměl být problém, neboť materiál Royal Republic "spojuje energii The Hives s melodičností Rancid", jak tvrdí britský časopis Kerrang!. O chytlavosti nových písní jste se už mohli přesvědčit z rádií, kde koluje hitovka "Everybody Wants To Be An Astronaut", případně navštivte YouTube.com kanál kapely, kde najdete také videoklip.


Tip týdne

The Lumineers - The Lumineers (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk-rock / americana / akustický rock

The Lumineers - The Lumineers
Na americkou hudební scénu letos velmi razantně vrhlo trio The Lumineers. Tvoří jej kytarista a zpěvák Wesley Schultz, dále bubeník, mandolinista a zpěvák Jeremiah Fraites a cellistka, pianistka a taktéž zpěvačka a mandolinistka Neyla Pekarek. Kapela, která se definitivně zformovala v Denveru, vydala před časem svůj eponymní debut, a přestože se pohybuje v méně komerčních vodách americany a folk-rocku, dokázala svoji prvotinu protlačit až na čtrnáctou příčku amerického albového žebříčku. Ta nyní tedy vychází i u nás a vy ji můžete poznávat prostřednictvím webu kapely, kde najdete nejen několik písniček, ale třeba i videoklip k prvnímu singlu "Ho Hey".


Různí - Electrospective: The Remix (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: elektronika

Různí - Electrospective: The Remix
Je to doslova pár týdnů, co jsme vám představili kompilaci s názvem "Electrospective", která přinesla výběr té nejlepší elektronické muziky za několik desetiletí. Nyní se na trhu objevuje její volné pokračování, které si na paškál bere remixy těch nejlepších písní. Pod jednoduchým názvem "Electrospective: The Remix" se skrývají dva disky tanečních a klubových remixů těch skladeb, které i po mnoha letech patří mezi ty nejoblíbenější a i dnes je možné je slýchat nejen z rádií, ale třeba i v klubech a na diskotékách. Mezi čtyřiadvaceti tracky najdeme remixy hitů od OMD, Depeche Mode, Erasure, Daft Punk, Everything But The Girl, Yazoo, The Grid ale například i od Tinie Tempaha, Kelis, Goldfrapp nebo Neneh Cherry. Fragmenty těchto remixů uslyšíte v internetovém obchodě Amazon.co.uk.


Tarja Turunen - Act 1 (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / metal / opera

Tarja Turunen - Act 1
Slavná sopranistka Tarja Turunen, která se publiku zaryla do paměti jako zpěvačka Nightwish, vydává své první sólové DVD se živým vystoupením. Záznam vzniklý z březnové dvoudenní zastávky v Argentině v El Circulo Theatre, který nyní míří k divákům, snímalo na deset kamer ve vysokém rozlišení. Ty natočily klasické kousky z arzenálu bývalé kapely zpěvačky, její vlastní skladby a také několik předělávek včetně "The Phantom Of The Opera" od Andrewa Lloyda Webbera nebo "Still Of The Night" z dílny Whitesnake. Sama Tarja přiznala, že to pro ni byl neopakovatelný zážitek a při přípravách DVD se snažila vybrat ty nejpodnětnější momenty. Prozatím se podívejte na trailer, jenž najdete na YouTube.com stránkách labelu Ear Music. A pokud si set budete chtít koupit, můžete si ho pořídit na dvou CD nebo DVD nosičích, případně na Blu-ray disku.


Elbow - Dead In The Boot (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie rock / art rock

Elbow - Dead in the Boot
Britskou kapelu Elbow jsme mohli vidět před pár týdny na závěrečném ceremoniálu londýnských olympijských her a nyní se hlásí s novou deskou, ačkoli o novinky na ní až tolik nepůjde. "Dead In The Boot" je totiž "pouze" kompilací, ovšem ne největších hitů, ale b-stran singlů. Přesto se ale jedná o písničky, které na žádném studiovém albu nevyšly. Elbow jich na CD poskládali hned třináct a prý se nejedná o nějaké nedodělky, ale o věci, které kapela nahrála už po odevzdání nahrávek do lisovny. Jak tyto písničky zní, si můžete poslechnout prostřednictvím YouTube.com kanálu kapely.


Frank Zappa a další kolekce remasterovaných desek

Frank Zappa - Apostrophe
I když je hudební průmysl doslova zaplaven deskami nejrůznějších umělců, legendy mají své místo u fanoušků jisté. Jednou z nich je bezesporu i Frank Zappa, americký zpěvák, skladatel a kytarista. Právě jeho nahrávky začaly na přesyceném trhu chybět a ceny posledních kusů, které v obchodech zbývaly, se vyšplhaly do závratných výšin. Aby se hudba opěvovaného umělce mohla dostat skutečně všude, rozhodlo vydavatelství Universal o hromadném a opětovném vydání. První várka celkem dvanácti desek (samozřejmě zvukově vyčištěných, přeleštěných a načančaných) dorazila na pulty koncem července a další tucet je na cestě nyní. Jmenovitě se jedná o "The Grand Wazoo" (1972), "Waka/Jawaka" (1972), "Over-Nite Sensation" (1973), "Apostrophe" (1974), "Roxy & Elsewhere" (1974), "Bongo Fury" (1975), "One Size Fits All" (1975), "Studio Tan" (1978), "Zappa In New York" (1978), "Zoot Allures" (1978) "Sheik Yerbouti" (1979) a "Sleep Dirt" (1979).


Dále vychází:

Beardfish - The Void (EMI)
Clannad - Essential Clannad (Sony Music)
Eclipse - Bleed & Scream (Mystic Production)
Ex Deo - Caligvla (Mystic Production)
Grave - Back From The Grave/2012 Reissu (EMI)
Grave Digger - Clash Of The Gods (M.A.B.Records)
Haydn - Die Grossen Chorwerke/Limited (EMI)
Hess - Livinng In Yesterday (Mystic Production)
I Spit Ashes - Inhaling Blackness...Reflecting Light (Mystic Production)
Just Like Vinyl - Black Mass/Ltd (EMI)
Kaipa - Vittjar (EMI)
Khonsu - Anomalia (M.A.B.Records)
Kiss - Destroyer Resurrected (vinyl) (Universal)
Krampus - Survival Of The Fittest (Mystic Production)
Loverboy - Rock'N'Roll Revival (Mystic Production)
Monuments - Gnosis (EMI)
Pet Shop Boys - Winner (singl) (EMI)
Possessed - Seven Churches (EMI)
Různí - Taneční liga 142 (Universal)
Stealing Axion - Moments (EMI)
Threshold - March Of Progress (M.A.B.Records)
Triumph - Live At Sweden Rock Festival (Mystic Production)
Trollfest - Brumlebassen (Mystic Production)
Wisdom - Judas (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY