Ruská ženská kapela Pussy Riot jde na dva roky do vězení

18.08.2012 09:10 - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Pussy Riot
© www.freepussyriot.org
Ruská ženská punková kapela Pussy Riot se stala v posledních týdnech celosvětovým měřítkem demokracie a dodržování základních lidských práv a svobod v Rusku. Bohužel, celý případ dospěl do rozuzlení připomínající v dané zemi spíše minulé století, téměř celé poznamenané zrůdnou komunistickou diktaturou.

Naděžda Tolokonnikovová, Marija Aljochinová a Jekatěrina Samucevičová byly oficiálně odsouzeny za chuligánství, podněcování k náboženské nenávisti (tedy porušení lidských práv ostatních), feminismus neslučující se s tradičními ruskými tradicemi a hodnotami a vlastní myšlení, což je podle soudu jasným důkazem jejich psychické lability.

Rozsudek asi nepotřebuje žádný další komentář. Obžaloba žádala původně tři roky natvrdo, soud nakonec rozhodl o dvou letech v nápravném zařízení s volnějším režimem (se započítáním několikaměsíční vazby) k "napravení se a nabytí správných životních postojů..."

Polehčujícími okolnostmi byla vzorná výchova dětí a doposud čistý trestní rejstřík. Celá kauza vyvolala bouřlivé reakce po celém světě především na sociálních sítích a ve všemožných lidskoprávních organizacích. Za hudebnice se postavila i celá řada slavných jmen hudebního nebe jako Madonna, Paul McCartney, Pet Shop Boys nebo Red Hot Chili Peppers. Připomeňme si inkriminované video, které bylo hlavním bodem obžaloby. Obrázek o současném Rusku si tak můžete udělat sami:



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY