Slovenský objev Peter Bič Project ovládl český éter

08.08.2012 10:19 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Ještě nedávno o slovenském uskupení Peter Bič Project skoro nikdo nevěděl a najednou dobývají jak domácí, tak i česká rádia. Důvod? Ten hledejte v chytlavém singlu "Hey Now". Naproti tomu prodejní žebříček ovládá už druhý týden stálice české scény, písničkář Jaromír Nohavica s deskou "Tak mě tu máš".
Peter Bič Project - Hey Now
© facebook interpreta
RÁDIA - Slovenské hity sice naše rádia hrají celkem často, ale málokterý dosáhne na pozici nejhranější skladby. Po delší době se to podařilo písni "Hey Now" nového uskupení kolem kytaristy a člena IMT Smile Petera Biče, jenž nese v názvu jméno svého kapelníka (jde spíš o projekt než stabilní kapelu). Na podzim by se mělo objevit album, které naváže na debut z roku 2010. Jinak nově se v top desítce objevují dvě skladby. Na čtvrtém místě je to ozvěna letošní Eurovize, švédská vítězka Loreen se singlem "Euphoria", na sedmém místě německý DJ Paul Hutsch alias PH Electro a "Stereo Mexico".

Novinku máme tento týden pouze jedinou a je z domácí produkce. Letní singl si totiž nachystali kytarovkoví revivalisté Airfare. "Summer Girl" je docela příjemná letní oddechovka a pánové si s ní pravděpodobně chtějí opět získat pozornost po ne příliš úspěšné nahrávce "Youngblood". Nakolik se jim to povedlo, můžete koneckonců posoudit sami, neboť video ke skladbě najdete o pár řádků níže.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Peter Bič Project - Hey Now
  2. Pitbull - Back In Time
  3. Flo Rida - Whistle
  4. Loreen - Euphoria
  5. Rihanna - Where Have You Been
  6. Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
  7. ▲ PH Electro - Stereo Mexico
  8. ▲ Tacabro - Tacata
  9. Bruno Mars - Count On Me
  10. Maroon 5 & Wiz Khalifa - Payphone

Top 100 RÁDIO 31-32/2012 - novinky:
97. Airfare - Summer Girl

Jaromír Nohavica - Tak mě tu máš
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Čekat, že druhý týden po vydání nebude nové album Jaromíra Nohavici na prvním místě, je téměř nesmyslné. To by snad musel Tomáš Klus přijít znenadání s novou deskou, ale to momentálně nehrozí, protože ten je s už s poněkud starším "Rackem" na druhé pozici. K tomu všemu si Nohavica k vydání nahrávky "Tak mě tu máš" vybral prozíravě období, kdy moc zásadních desek nevychází, a tak je téměř bez konkurence (a fakt, že recenzenti i posluchači jsou z alba nadšení, tomu samozřejmě taky pomáhá).

Stejně jako v případě rádií i v obchodech se moc novinky neřešily. Do padesátky se tentokrát probojoval pouze Mike Oldfield s reedicí alba "Platinum" z roku 1979. To bylo v jeho diskografii pátým a prvním, které obsahovalo kromě rozsáhlejších kompozic i písňový materiál. Nahrávka se umístila na čtyřicáté sedmé příčce.

Top 10 - prodejnost:
  1. Jaromír Nohavica - Tak mě tu máš
  2. Tomáš Klus - Racek
  3. Linkin Park - Living Things
  4. Václav Neckář - Dobrý časy
  5. Buty - Duperele
  6. Zaz - Zaz
  7. Tomáš Klus - Cesta do záhu(d)by
  8. Tomáš Klus - Hlavní uzávěr splínu
  9. Adele - 21
  10. Kristína - Na slnečnej strane sveta

TOP 50 Prodejní 31-32/2012 - novinky:
47. Mike Oldfield - Platinum

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 31.-32. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY