Festival Colours Of Ostrava se opět otevře handicapovaným

11.07.2012 09:43 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Colours of Ostrava
© facebook interpreta
Hudební festival Colours Of Ostrava navazuje na svou loňskou - a velmi úspěšnou - bezbariérovou premiéru. Pořadatelé připravili pro handicapované návštěvníky nižší vstupné, tribuny se snadným dojezdem na vozíčku, speciálně upravené bezbariérové vozidlo taxislužby nebo osobní asistenty. V areálu se budou prodávat výrobky chráněných dílen a úplnou novinkou bude takzvaný bezBAR neboli bar, ve kterém žíznivé návštěvníky obslouží vozíčkáři. To vše díky projektu Zážitky bez bariér, kterým Nadace OKD usnadňuje handicapovaným lidem přístup ke kultuře.

"Naším cílem je přilákat za kulturou nejen vozíčkáře, ale i další osoby s jiným fyzickým nebo mentálním handicapem. Nechceme z nich vytvářet izolované skupinky, naopak je nenásilně začleníme do programu jednotlivých festivalů. Záměrně jsme vybírali akce, které jsou svým způsobem novátorské a otevírají obzory zdravým i nemocným," vysvětlil Jiří Suchánek, ředitel Nadace OKD, která už letos projekt Zážitky bez bariér představila na pražském festivalu United Islands. Po Colours budou ještě následovat hlučínská Štěrkovna Open Music a plzeňská Živá ulice.

"Festival se letos přesouvá do nového areálu, a proto je pro nás velkou výzvou připravit vše tak, aby si diváci s handicapem mohli bez starostí užívat hudbu i další program. Velmi mě těší spolupráce s Nadací OKD, která se stává tradičním partnerem této iniciativy," dodala ředitelka Colours Of Ostrava Zlata Holušová. Handicapovaní mají především nižší vstupné. Držitelé průkazu ZTP i ZTP/P získají čtyřdenní vstup za cenu 350 korun (lístky je možné zakoupit pouze přímo na místě). Doprovod držitele průkazu ZTP/P má vstup zdarma. Tyto osoby mohou využívat vstupy na speciální tribuny a vyhrazená místa, dále služeb bezbariérového taxi, asistentů a zvláštních zařízení (bezbariérových toalet, ramp a gumových pásů pro pohyb na vozíčku). Zájemcům pořadatelé zajišťovali ubytování v ostravských hotelech s bezbariérovými pokoji nebo v hotelech vybavených pomůckami pro zrakově handicapované. Zájem předčil očekávání, kapacity jsou již naplněny. Handicapovaní se mohou ubytovat také ve stanovém městečku, kde pro ně vyhradí extra plochu upravenou pro vozíčkáře i zrakově postižené. K dispozici budou místa i v karavankempu.

Opět je zajištěna (na vyžádání) doprava handicapovaných vozidlem upraveným pro invalidy, které pojme dva invalidní vozíky i s doprovodem, zrakově postižené doprovodí asistenti v tramvajích, autobusech či trolejbusech. Dopravu bezbariérovým taxi (BB Taxi) lze využívat pouze pro cestu z vlakového a autobusového nádraží či hotelu na festival a zpět, případně na doprovodné akce (Colours Plus, Festival v ulicích). Neméně důležitá asistenční služba usnadní handicapovaným pohyb po festivalovém areálu. Žádosti přijímá Info Point umístěný před hlavním vstupem, kde také budou úkolováni jednotliví asistenti - dobrovolníci proškolení pro pomoc zdravotně znevýhodněným. Na požádání vyzvednou klienta - držitele průkazu ZTP či ZTP/P - v hotelu nebo na nádraží a dopraví ho na festival městskou hromadnou dopravou, eventuálně bezbariérovým taxi. V areálu budou klientovi "k ruce" a zrakově handicapovaným zprostředkují informace o programu, možnostech občerstvení atd.

Hlavní areál včetně všech scén bude upraven pro vozíčkáře. Vstupovat mohou speciálním koridorem, uvnitř pak využívat rampy, dřevěné můstky, pojezdové gumové pásy (i na terénních nerovnostech), bezbariérové WC. Pro handicapované je připraven také speciální venkovní výtah, který vozíčkáře dopraví do prvního patra národní technické památky Důl Hlubina. Celý areál technické památky Dolní oblast Vítkovice je speciálně označen pro handicapované. Povrch je všude upraven tak, aby se za deště voda dobře vsakovala. Nové objekty, mj. plynojem Gong, jsou plně bezbariérové. Speciálně upravené budou také tribuny pro vozíčkáře před oběma hlavními scénami.

Informační centrum Colours bez bariér funguje na e-mailové adrese bezbarier@colours.cz a mobilním telefonu 732 253 505. Poskytuje všechny potřebné údaje - o asistentech, dopravě bezbariérovým taxi, rezervacích ubytování i parkování. Od čtvrtka 12. do neděle 15. července pak bude u hlavního vstupu Info Point, který podá veškeré aktuální informace.

Pro potřeby handicapovaných existuje speciální mapa festivalu, kde jsou zřetelně označeny veškeré důležité údaje, kontakty na infocentrum a informace o projektu Colours bez bariér. Vytištěnou mapu získají držitelé průkazů ZTP a ZTP/P při nákupu vstupenek na místě, dále bude dostupná v informačním centru - a to zdarma.

Pro držitele ZTP a ZTP/P, kteří dorazí vlastními auty, jsou připravena vyhrazená místa na parkovišti přímo u hlavního vchodu do areálu. Z tramvají zajíždějí k Dolní oblasti Vítkovic linky číslo 1, 2, 6, 10 a 13. Doporučuje se vystoupit na zastávce Vítkovice, vysoké pece a pokračovat podchodem pod silnicí směrem k bývalému dolu Hlubina, kde je hlavní vstup do areálu. V případě cesty do Ostravy vlakem pořadatelé radí vystoupit v Ostravě-Svinově (kde je zcela bezbariérové nádraží s výtahem i dobrým přístupem k městské hromadné dopravě) a pokračovat dále autobusem linky číslo 37 na zastávku ÚAN. Zde se přestupuje na stanici Náměstí Republiky na uvedené tramvajové spoje.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY