Tomáš Klus je opět v čele českého prodejního žebříčku

13.06.2012 08:20 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Už delší dobu není týdne, kdy by se v komentáři domácího žebříčku neobjevilo jméno písničkáře Tomáše Kluse. Pokud jeho poslední album "Racek" nebylo na prvním místě, bylo většinou na druhém (pouze jednou na čtvrtém) a nyní se po pětitýdenní pauze, kdy jej vystřídal Václav Neckář, opět vrací do čela.
Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
© facebook interpreta
RÁDIA - Pokud se zaměříme na první místo v rámci žebříčku nejhranějších skladeb, letos jsme na něm ještě nezaznamenali výraznější hit ze zahraniční produkce. Jedinou velmi úspěšnou skladbou byla "Šrouby a matice" od domácích Mandrage, ostatní si nejhranější pozici udrželi maximálně tři týdny. Současná jednička "Call Me Maybe" od Carly Rae Jepsen právě dosáhla toho třetího a teprve se ukáže, nakolik silná je její pozice (na paty jí šlapou Train). V případě české jedničky došlo ke střídání, když minule první slovenský Elán sestoupil s písní "Kde si" a vystřídal jej domácí wannabe rapper Lipo se singlem "Ležím v tvé blízkosti" natočeném se zpěvačkou Debbi.

Z novinek se nejlépe vedlo Keane, kteří se vrací do našich rádií zhruba po šestileté pauze. Těžko říct, co se našim dramaturgům nelíbilo na singlech "Spiralling" nebo "The Lovers Are Losing", ale až "Silenced By The Night" z nové desky "Strangeland" vrací kapelu zpátky českým posluchačům. Zatím je to šedesátá první příčka. O sedm příček níže je jedna ze zpožděně nasazených skladeb "Lights" od Ellie Goulding. Kromě toho, že vyšla na singlu již loni v březnu, si myslím, že zrovna "Lights" nepatří k tomu úplně nejlepšímu. A proboha proč naši dramaturgové úplně ignorovali "Starry Eyed"? Mnohem současnější je novinka na sedmdesátém místě. Je jí "Chasing The Sun" od britského boybandu The Wanted.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
  2. Train - Drive By
  3. Pitbull - Back In Time
  4. fun. feat. Janelle Monáe - We Are Young
  5. Lipo feat. Debbi - Ležím v tvé blízkosti
  6. Gotye feat. Kimbra - Somebody That I Used To Know
  7. Kelly Clarkson - Stronger (What Doesn't Kill You)
  8. David Guetta feat. Sia - Titanium
  9. Foster The People - Pumped Up Kicks
  10. DJ Antoine - Ma Chérie

Top 100 RÁDIO 23/2012 - novinky:
61. Keane - Silenced By The Night
68. Ellie Goulding - Lights
70. The Wanted - Chasing The Sun
76. Loreen - Euphoria
81. Usher - Scream
89. Kylie Minogue - Timebomb
90. Bimbo Jones feat. Ida Corr - See You Later

Tomáš Klus - Racek
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Václav Neckář se úspěšně držel pět týdnů na první příčce hitparády nejprodávanějších desek, ale jeho vládu ukončil Tomáš Klus. Pro jeho album "Racek" je to už dvacátý druhý týden v čele a kdo ví, jestli nejsme svědky rekordního umístění (bohužel ne rekordních prodejů, těm časům již odzvonilo). Třetí pozici si udržela novinka z minulého týdne Buty a "Duperele". Nově jsou v top desítce One Direction s DVD "Up All Night: The Live Tour" pořízeným v anglickém Bournemouthu.

Dále najdeme na čtrnácté příčce nový projekt Blázinec, na kterém se sešli mimo jiné Jiří Suchý, Marek Eben, David Koller a také Tomáš Klus (což je opravdová sázka na jistotu). Devatenáctí jsou Turbo, kteří kdysi chtěli mít krásnej dům a žít s krásnou dívkou. Nakolik se jim to splnilo, se budete muset zeptat samotných muzikantů, ale jestli opravdu něco mají, je to nová nahrávka "Žár".

Mezi ostatními novinkami pak najdeme buď výběrová nebo novinková alba legendárních umělců různých žánrů. Rock reprezentují Deep Purple a Santana, metal Fear Factory a pop Kylie Minogue. Nových umělců je ale v žebříčku jako šafránu, a i když se mezi novinkami najdou nové desky Jacka Whitea a Adama Lamberta, jsou to pouze výjimky. Mládež nám holt (nelegálně) stahuje...

Top 10 - prodejnost:
  1. Tomáš Klus - Racek
  2. Václav Neckář - Dobrý časy
  3. Buty - Duperele
  4. Stromboli - Jubilejní edice 1987 - 2012
  5. Aneta Langerová - Pár míst... + DVD
  6. Adele - 21
  7. Pavel Bobek - Kruhy
  8. new One Direction - Up All Night (The Live Tour) DVD
  9. Norah Jones - Little Broken Hearts
  10. Tomáš Klus - Cesta do záhu(d)by

TOP 50 Prodejní 23/2012 - novinky:
8. One Direction - Up All Night (The Live Tour) DVD
14. Různí - Blázinec
19. Turbo - Žár
20. Deep Purple - 30 : Very Best Of
22. Kylie Minogue - 25 Years of Hits +DVD
26. Santana - Shape Shifter
29. Adam Lambert - Trespassing
37. Soulsavers - Light the Dead See
41. Tiësto - Club Life - Vol. 2 / Miami
42. Ultravox - Brilliant
43. Jack White - Blunderbuss
48. Fear Factory - Industrialist
49. Petra Janů - Všechno nejlepší

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 23. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY