Spaste svoje duše

31.05.2012 10:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Na čtvrtém albu britského producentsko-skladatelského dua Soulsavers (Rich Machin a Ian Glover) se v roli hostujících sólistů nepředstavují Mark Lanegan nebo Mike Patton, ale jiné pěvecké eso - Dave Gahan. I díky jeho výkonu a textům je album "Light The Dead See" mimořádně podmanivým počinem.
8/10

Soulsavers - Light The Dead See

Skladby: La Ribera, In The Morning, Longest Day, Presence Of God, Just Try, Gone Too Far, Point Sur Pt.1, Take Me Back Home, Bitterman, I Can't Stay, Take, Tonight
Vydáno: 21.05.2012
Celkový čas: 43:52
Vydavatel: Universal
Zatímco Martin Gore si zálety mimo Depeche Mode realizoval spolu s Vincem Clarkem v duu VCMG na techno albu "Ssss", Dave Gahan spolupracoval s Richem Machinem a Ianem Gloverem na muzice z úplně jiného soudku. Nové album Soulsavers je na míle vzdáleno strojovým rytmům a chladnému minimalismu. "Light The Dead See" je rocková deska s bohatým živým zvukem obohacená gospelovými, soulovými a bluesovými vlivy. A rozhodně to není muzika na taneční parkety.

V narážce na jedno z nejlepších alb Depeche Mode jsem původně chtěl tento článek pojmenovat "Písně víry a oddanosti". Gahan si všechny texty napsal sám na hudbu Soulsavers - to je velmi důležité, protože z úst jiného zpěváka by patetické myšlenky o spáse a víře v něco velkého mohly znít neupřímně a podezřele. Po tom všem, co má Gahan za sebou, mu ta slova o dlouhých nocích a vzácných dnech můžeme věřit a v kombinaci se stejně velkolepou hudbou to funguje působivě.

Při vší úctě k sólovým albům Gahana, toto je nejlepší deska, kterou mimo DM udělal. Jeho hlas, místy unavený, ale stále krásný a naprosto charakteristický, se skvěle hodí k táhlým, smutným melodiím, ve kterých nedominuje beznaděj, naopak. Je v nich něco povznášejícího. Tento pocit zvýrazňují gospelové sborové refrény a perfektně aranžované smyčce. Mimochodem, pod těmije podepsán Daniele Luppi, který nedávno s Danger Mousem nahrál báječnou desku "Rome", což je mimo jiné pocta Morriconemu a dalším italským filmovým skladatelům. Ostatně, dvě instrumentálky ("La Ribera" a "Point Sur Pt.1") jsou jako stvořeny pro nějaký noir filmový soundtrack.

Soulsavers, kteří doprovázeli Depeche Mode na zatím posledním turné, si s Gahanem zřejmě sedli nejen hudebně, ale také lidsky, takže se možná dočkáme i další spolupráce. Pro nás posluchače je štěstím, že se tentokrát věta mohli bychom spolu něco podniknout, opravdu zhmotnila v podobě tak výborné desky. Ta je sice plná velkých slov, patosu a smutku, jenže je také plná tvůrčí svobody a léčivé naděje.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY