Post-rocková legenda Mogwai a psycho-tranceoví Infected Mushroom zahrají na Colours Of Ostrava místo Björk

29.05.2012 09:00 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Mogwai
© facebook interpreta
Dvě kapely nahradí na letošním festivalu Colours Of Ostrava islandskou zpěvačku Björk, která zrušila ze zdravotních důvodů své vystoupení: Skotští Mogwai, kteří patří k nejdůležitějším post-rockovým kapelám hudební historie, a vůbec poprvé v ČR zahraje izraelsko-americká psycho-tranceová senzace Infected Mushroom.

"Bylo to urputné a těžké hledání v době, kdy již kapely mají naplánované svoje turné. Kromě těchto dvou jsme oslovili mnoho velkých jmen, která ale bohužel nemohla přijet. Jak Mogwai, tak i Infected Mushroom jsou zárukou skvělého a intenzivního koncertního zážitku," říká ředitelka festivalu Zlata Holušová. Obě formace zahrají ve čtvrtek 12. července a doplní tak v první den festivalu například Rufuse Wainwrighta či Kronos Quartet s projektem Uniko.

Infected Mushhroom mají pověst kultovní skupiny, průkopníků a vůdčích osobností psycho trance. Do svého erbu si vepsali čtyři slova: powerful, global, dancefloor, destructive. Izraelské duo klávesáků, programátorů a dýdžejů - Amit Duvdevani a Erez Aizen - dnes žije v americkém Los Angeles a kapelu koncertních zabijáků s nimi tvoří brazilský bubeník Rogério Jardim a dva kytaristé Erez Netz a Tom Cunningham. "Inovativním způsobem na sebe vrství metal, progrock, dubstep, pop, kvílivé arabské melodie, temné syntezátorové riffy, kytary, jiné nástroje a Amitův řvavý vokál," charakterizuje Zlata Holušová zvuk kapely, o které po vystoupení na festivale Coachella v magazínu Rolling Stone napsali: "Nemáme z jejich zběsilosti strach, ale jistí si tím nejsme." Úspěch sedmi alb a hitů jako "Killing Time" nebo "Smashing The Opponent" podtrhuje miliónová sledovanost klipů na YouTube. Infected Mushroom ale v minulosti spolupracovali také s Perrym Farrellem z Jane's Addiction, Carlem Coxem, Paulem Oakenfoldem nebo veteránem Rayem Manzarekem z legendárních The Doors.

Skotská pětice Mogwai, obdivovaná legendárním dýdžejem Johnem Peelem, je jednou z nejdůležitějších post-rockových kapel historie, která nikdy neztratila víru v šílenou hlasitost. "Budou vám krvácet uši, ale majestátní hudba, jakou dokážou zahrát snad jen oni, vám rány během chvíle zacelí", napsali o Mogwai, kapele spoléhající převážně na instrumentální, melanchonicky zabarvené kompozice meandrující od krásy k chaosu. "Slova nahrazují emotivně vygradovanou, mistrovsky vynalézavou a dynamickou kytarovou hrou, kdy vřavu těsně před osudovým výbuchem střídá lyricky uvolňující ztišení," popisuje Zlata Holušová.

Mogwai patří mezi nejlepší koncertní kapely světa, protože naživo dokáží posluchače doslova omráčit. Všech jejich sedm alb se dočkalo velmi dobrých recenzí, včetně posledního loňského "Hardcore Will Never Die, But You Will" vyšlé na labelu Sub Pop. Snad proto se Mogwai v roce 2000 stali kurátory prestižního festivalu All Tomorrow's Parties a letos si to zopakovali. Se skladbou "Earth Division" přispěli také na čtyřalbum "Occupy This Album", na němž devadesát devět hudebníků, včetně Yoko Ono, Patti Smith, Ani DiFranco nebo Willie Nelsona podpořilo nedávno aktivity Occupy Wall Street. Připomeňme, že festival Colours Of Ostrava proběhne od 12. do 15. července 2012 v ostravském areálu Dolní oblasti Vítkovice a nabídne nejsilnější program v historii festivalu. Mezi headlinery patří Alanis Morissette, Bobby McFerrin, Zaz, Janelle Monáe, Animal Collective, The Flaming Lips, Antony And The Johnsons s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Kronos Quartet, Rufus Wainwright, Parov Stelar Band a další.

Čtyřdenní vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro, na e-shopu a v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. Nyní je v prodeji limitovaná edice jednodenních vstupenek na všechny čtyři dny. Cena na jeden den je 1 100 Kč. Festival nabídne během čtyř festivalových dní na 10 scénách přes 150 kapel, DJs, filmů, diskusí, workshopů či divadel včetně největších hvězd světové hudby. Více informací na www.colours.cz nebo Facebooku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY