Nové desky pro 16. týden

15.04.2012 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Jaké novinky můžete čekat příští týden v hudebních obchodech? Předně to budou nová alba Jasona Mraze, Michala Hrůzy a někdejšího frontmana A-ha Mortena Harketa a matadorů Train. Druhou deskou se chlubí shodně američtí alternativci Neon Trees i Lucie Redlová. Koncertní album představí Nightwish a Jack Johnson s kupou přátel.
Pokud se v pondělí 16. dubna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Jason Mraz - Love Is A Four Letter Word (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop rock

Jason Mraz - Love Is A Four-Letter Word
Jason Mraz vydává nové album "Love Is A Four Letter Word" a má sakra na co navazovat. S posledním počinem z roku 2008 "We Sing. We dance. We Steal Things" a obrovském hitu "I’m Yours" z něj konečně zaznamenal celosvětový průlom. Následovalo několik nominací na Grammy a zatímco v roce 2009 zůstalo jen u nich, následující rok obě - za duet "Lucky" s Colbie Caillat a "Make It Mine" - proměnil ve zlaté gramofonky. Zda se mu něco podobného povede i s novinkou, těžko předvídat. Jason Mraz vyměnil vlastně celý tým. Hlavním autorem je pochopitelně především on sám, nicméně tentokrát mu sekundují Rick Nowels (Belinda Carlisle, Stevie Nicks, Melanie C, Ronan Keating a další), David Hodges (Evanescence nebo Kelly Clarkson), nebo Mike Daly (Pneumonia či Rachael Yamagata). Na producentské židli tentokrát seděl držitel několika Grammy a slušné řádky Latin Grammy Joe Chiccarelli, jehož práci akademici ocenili především na nahrávkách The White Stripes, Juanese a Kurta Ellinga. Za pomoci těchto a ještě několika dalších lidí nahrál a následně na album vybral celkem třináct písniček. V jedné z nich si zazpívala i polovina dua The Bird And The Bee Inara George. Celé album včetně singlu "I Won’t Give Up" uslyšíte na Soundcloud.com jeho vydavatelství.


Michal Hrůza - Noc (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / pop-rock

Michal Hrůza - Den a Noc I
Zpěvák, skladatel a textař Michal Hrůza vydává po "Bílé velrybě" a "Napořád" své třetí sólové album. Jedná se o první část koncipovaného projektu "Noc a Den" s podtitulem "Noc". Na něm Michal s Kapelou Hrůzy pracoval přes dva roky a autorsky se na něm podíleli i Xindl X a NiceLand. Společně seskládali písně s hitovými ambicemi, pomalejší songy jako třeba duet s Anetou Langerovou "Plamen" nebo i odkaz na filmovou hudbu ke snímku "Lidice", pro který Michal napsal většinu scénické hudby, a objeví se tu i coververze hitu Mňágy a Žďorp "Myslel jsem si, že je to láska". "Noc" se nahrávala ve studiích Elements DS a SONO za producentského dohledu Aleše Zenkla a velký důraz byl kladený i na grafickou stránku alba, kterou zpracovala Magdalena Šalamounová. První ochutnávky servíruje Michal Hrůza na svém webu. Zbývá pouze dodat, že druhá část konceptu "Den" by měla být dokončena během následujícího roku.


Tip týdne

Morten Harket - Out Of My Hands (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock

Morten Harket - Out Of My Hands
Norské trio A-ha ohlásilo v roce 2009 naprostý konec a po rozlučkovém turné v roce 2010 se definitivně rozpadlo, nicméně frontman kapely Morten Harket rozhodně končit nehodlá. Svým fanouškům tak po čtyřech letech servíruje již pátou sólovou desku "Out Of My Hands". Vedle méně známých autorů s ním na albu spolupracovali i Pet Shop Boys, Espen Lind nebo skotský muzikant David Sneddon, který je podepsaný pod songy Lany Del Rey či Hurts. Hlavním producentem nahrávky je pak blízký spolupracovník Petera Gabriela Steve Osborne, jehož práci můžeme slyšet na albech KT Tunstall, New Order, Suede či Vanessy Carlton. Pilotním singlem se stala skladba "Lightning" a pro finální podobu desky vybral Morten Harket celkem deset písniček. Ukázky všech nabízí internetový obchod Amazon.de.


Neon Trees - Picture Show (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Neon Trees - Picture Show
Američti rockoví alternativci Neon Trees se chlubí s druhou studiovou deskou. Po debutu "Habits" z roku 2010 je tu nálož s titulem "Picture Show". Čtyřčlenné osazenstvo formace pro vás připravilo jedenáct kousků včetně skladby "Lessons In Love (All Day, All Night"), kterou nahráli s Kaskade, jak si říká americký DJ a producent Ryan Raddon. Jak se muzikantům ve studiu vedlo, posuďte sami prostřednictvím ukázek, které najdete na YouTube.com kanálu formace. Další ochutnávku včetně songu "Everybody Talks" najdete na MySpace.com kapely. Abychom nezapomněli, luxusní edice nahrávky přináší navíc tři písně a odlišné grafické zpracování přebalu.


Lucie Redlová - Křižovatka (Indies Scope)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk-rock

Lucie Redlová - Křižovatka
Valašskomeziříčská písničkářka, kytaristka a mandolinistka Lucie Redlová představuje své druhé autorské album "Křižovatka", na kterém se od folkového písničkářství posouvá více k folk-rocku. Na rozdíl od prvního zcela sólového alba jej natočila se svými spoluhráči z kapely Garde, která ji doprovází již dva roky. I v případě "Křižovatky" vsadila na zahraničního producenta. Po Stevu Wallovi to je tentokrát americký zpěvák, muzikant a skladatel Tim Eriksen, který složil na desku i jednu písničku. Nahrávka vznikla ve studiu Jámor Ondřeje Ježka a převážná část alba je výsledkem autorské spolupráce s textařkou Radkou Bzonkovou. Třetí ženou a autorkou je písničkářka Lada Šimíčková, od které zhudebnila Lucie Redlová dva texty. Pouze jediný text pochází od muže, a sice pravidelného spoluautora Redlové Jakuba Horáka. Jak zní výsledek spolupráce této sestavy, zjistíte z ukázek na portálu idnes.cz.


Train - California 37 (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / rock / folk

Train - California 37
Kalifornská formace Train působí na hudební scéně bezmála dvacet let, které dokumentuje na pěti studiových deskách. Letos, po tříleté odmlce, se muzikanti připomínají se šestou studiovkou "California 37". Nahrávka balancuje na pomezí rocku, popu a folku a dohlíželi na ni producenti Espionage a Butch Walker. Dvanáct kousků včetně bonusové "To Be Loved" vznikalo už během turné k předchozí "Save Me, San Francisco". "Netrvalo to tři nebo pět měsíců, prostě jsem nepřetržitě psal tři roky," prozrazuje zpěvák Patrick Monahan. Jestli výsledek stojí za to, posuďte sami. Na MySpace.com kapely si poslechněte jednu z novinkových písní "Drive By".


The Deep Dark Woods - Place I Left Behind (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: americana

The Deep Dark Woods - Place I Left Behind
Po bok Fleet Foxes, Gillian Welch, The Low Anthem, nebo Mumford And Sons, tedy do vod americany a také alternativního country, již nějaký čas spadá i kanadská pětice The Deep Dark Woods. Svůj eponymní debut vydali v roce 2006 a od té doby relativně pravidelně zásobují své příznivce svými alby. Tím posledním je "Place I Left Behind", které vyšlo již minulý rok a k nám se dostává téměř s půlročním zpožděním. Novinka přináší třináct písniček, a jak znějí tři z nich, zjistíte poslechem na webu formace.


Nightwish - Imaginaerum (M.A.B.Records)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: symfonický metal

Nightwish - Imaginaerum Tour Edition
Pozice finské skupiny Nightwish na metalové scéně je od doby vlády nové zpěvačky Anette Olzon trochu nejistá, ale muzikanti nezahálí a po vydání nové desky "Imaginaerum" posílají k fanouškům malé připomenutí v podobně tour edice. Jedná se o klasické CD, které v balíčku doplňuje bonusový disk nacpaný orchestrálními verzemi nových písní. A abychom byli ještě o něco přesnější, nejedná se o ty samé instrumentální verze, které jsou na dvojdiskové edici řadovky. Navíc zde najdete DVD s hodinu a půl dlouhým dokumentem a také se stejnojmenným snímkem, který doplňuje samotnou nahrávku. Abyste měli představu, co za klenoty navíc můžete mít, podívejte se na trailer na YouTube.com.


Jiřina Fikejzová - Den mužů / Den žen (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: soul / pop / rock

Jiřina Fikejzová - Den mužů / Den žen
Letošní dubnová oslavenkyně Jiřina Fikejzová věnovala své texty mnoha českým zpěvačkám a její dílo patřilo a dodnes patří mezi ta velmi kvalitní. Už v roce 1978 vyšel výběr "Den mužů / Den žen", na kterém bylo poskládáno dvanáct písniček s jejími texty a zpívaly je Marie Rottrová, Vlaďka Prachařová, Jana Kratochvílová, Judita Čeřovská, Helena Vondráčková, Hana Hegerová, Yveta Simonová a Eva Pilarová. Dámy zde navíc dostaly přátelského oponenta v Miroslavu Horníčkovi, doplňujícím písničky povídáním s nadhledem a vtipem. U příležitosti narozenin Jiřiny Fikejzové nyní tato kompilace vychází v reedici pod stejným názvem a opět s průvodním slovem Lubomíra Dorůžka. Ukázky jsou k dispozici na stránkách vydavatelství Supraphon.


Bob Marley & The Wailers - Marley (Original Soundtrack) (Universal)
web / facebook.com / >psali jsme
žánr: reggae

Bob Marley & The Wailers - Marley (Original Soundtrack)
S biografickými snímky slavných osobností se roztrhl pytel! Výjimkou není ani osobnost Boba Marleyho, která bude připomenuta v chystaném dokumentárním snímku "Marley". Ten si svou slavnostní premiéru odbude 20. dubna a nyní míří na pulty doprovodný soundtrack. Stejnojmenný balíček je v dostání ve dvou variantách: jako set 2 CD nebo na třech vinylech. Cédéčka obsahují dohromady čtyřiadvacet songů, na jejichž výběru si dala záležet rodina Boba Marleyho a Chris Blackwell. Společnými silami vytvořili kolekci zásadních písní reggae scény. Své zastoupení zde mají kromě klasických studiových nahrávek také písně z různých živých vystoupení a také dub mix kousku "Exodus" od Kidred Spirit. Ze živáků stojí za zmínku obzvláště ten, během kterého se Marleymu podařilo spojit v přátelském sevření ruce dvou politických rivalů. Psal se rok 1978 a sváry zmítanou Jamajku překvapili velkodušným gestem Michael Manley a Edward Seaga. Pro ukázku v podobě traileru navštivte oficiální web Boba Marleyho.


Jack Johnson And Friends - Best Of Kokua Festival (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: akustický rock / folk rock

Jack Johnson And Friends - Best Of Kokua Festival
Jack Johnson pořádal v letech 2004 až 2008 a také 2010 ekologicky zaměřený hudební Kokua Festival, a jak už napovídá název "Best Of Kokua Festival", nyní se rozhodl vybrat nejlepší nahrávky, které zde byly pořízeny, a vysílá je do světa. Během těch několika let si s ním na jednom pódiu zazpívali například Willie Nelson, Jackson Browne, Eddie Vedder, Ben Harper, Dave Matthews, Ziggy Marley, Taj Mahal, G. Love a další. Všechny tyto umělce i další naleznete na představovaném CD, které Jack Johnson propaguje prostřednictvím speciálních stránek. Na nich postupně odkrývá video podobu jednotlivých songů; aktuálně je jich k dispozici sedm.


Luther Vandross - Hidden Gems (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: soul / pop / r'n'b

Luther Vandross - Hidden Gems
Bude to v červenci sedm let, co zemřel americký soulový zpěvák Luther Vandross. Nyní si ho připomeneme kompilací s názvem "Hidden Gems". Ta ve své náplni skrývá celkem patnáct songů, mezi kterými najdeme i dříve vydané albové věci v kombinaci s písničkami ze soundtracků i raritní živé záznamy. Kolekce obsahuje duet s Marthou Walsh "I (Who Have Nothing)" nebo "Buy Me A Rose", kterou zpíval pro Oprah Winfrey, když ho pozvala na jeho poslední televizní vystoupení. Ukázky všech skladeb si můžete poslechnout v internetovém obchodě Amazon.com.


Dále vychází:

Aura Noir - Out To Die (Mystic Production)
Desmod - Iný rozmer (reedice) (Universal)
Exumer - Fire & Damnation (Mystic Production)
F. Benda - Houslové koncerty z drážďanských archívů / I. Ženatý (Supraphon)
Ferrier Kathleen - Complete EMI Recordings (EMI)
General Surgery - A Collection Of Depravation (Mystic Production)
Jiří Suchý - Nahá a další povídky (Supraphon)
Jan Lisiecki - Konc.pro klav.K.466/K.467 (Universal)
Job For A Cowboy - Demonocracy (Mystic Production)
King Cannons - King Cannons (EP) (EMI)
Madonna - Girl Gone Wild (singl) (Universal)
Madonna - MDNA (vinyl) (Universal)
Mencea - Pyrophoric (Mystic Production)
Municipal Waste - Fatal Feast (Mystic Production)
Reverence - The Asthenic Ascension (Mystic Production)
Righteous Brothers - Retrospective 1963-1974 (Universal)
Různí - Best Chart Album In The World (EMI)
Různí - Chronicle (Supraphon/Warner Music)
Různí - Commando Rocks! (EMI)
Různí - Glorious Majesty (EMI)
Různí - Heggie Dead Man Walking (EMI)
Různí - Songs And Story:Sleeping Beaut (EMI)
Sandra - So80S Present Sandra 84-89 (EMI)
Saxon - Carrere Years 1979-1984 (EMI)
Spandau Ballet - Albums 1980-1984/Ltd (EMI)
The Smiths - Hatful Of Hollow (Supraphon/Warner Music)
The Smiths - Louder Than Bombs (Supraphon/Warner Music)
The Smiths - Meat Is Murder (Supraphon/Warner Music)
The Smiths - Rank (Supraphon/Warner Music)
The Smiths - Strangeways, Here We Come (Supraphon/Warner Music)
The Smiths - The Queen Is Dead (Supraphon/Warner Music)
The Smiths - The Smiths (Supraphon/Warner Music)
The Smiths - The World Won't Listen (Supraphon/Warner Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY