Nejrychlejší dechovka Fanfare Ciocarlia se vrací do Česka

02.04.2012 14:20 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Fanfare Ciocarlia
© facebook interpreta
Dechovka? Ve srovnání s její středoevropskou podobou hýří tento žánr na východě Evropy úplně jinými rytmy, barvami i temperamentem. Balkánské dechovky hrají v závratném tempu, jejich hudba je intoxikovaná ohnivým vínem, podomácku pálenou rakijí, romským feelingem, zatímco další ingredience stále čekají na objevení. Přesně to má v sobě Fanfare Ciocarlia, která 16. dubna dorazí do pražského Paláce Akropolis.

Rumunská skupina Fanfare Ciocarlia představuje ve svém žánru tu nejrychlejší kapelu. Novinářům skýtá efektní přirovnání k Sex Pistols, věhlasné kapele anglického punku, která nejenže hrála značně zběsile a rychle, ale navíc žádné jiné tempo neuznávala. Skupina pochází z vesnice Zece Prajini (Deset Polí), která leží na severovýchodním okraji Rumunska, u samých hranic s Moldávií. Rumunsko je díky jazykové spřízněnosti častým cílem návštěvníků z frankofonních zemí - a slovo Fanfare ve jménu skupiny je francouzské označení pro dechovku. O něco větším tajemstvím je zahalena druhá část názvu.

Ciocarlia znamená rumunsky skřivánek, ale zároveň je to jméno jedné z nejhranějších rumunských lidových melodií, na níž po desetiletí dokazovaly svoji virtuozitu oficiální folklorní ansámbly. Původně idylický evergreen nakonec neunikl jízlivé pozornosti Emira Kusturici a jeho hudebního partnera Gorana Bregoviče, kteří jej ve filmu "Underground" použili pod názvem "Kalašnikov." Fanfare Ciocarlia skladbu hrají v původní, nepřikrášlené podobě, jak ji můžete dodnes slyšet na divokých svatebních tancovačkách východní Evropy.

Předprodej vstupenek zajišťuje síť Ticketpro a Palác Akropolis. Na stání stojí 450 kč a na sezení na balkoně 500 Kč. Na místě zaplatíte o padesátikorunu více.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY