Nové desky pro 11. týden

11.03.2012 07:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Příští týden se můžete v obchodech s hudbou těšit na syčící duo Vince Clarke a Martin Gore, třinecké Charlie Straight, tentokráte rockového Kida Cudiho, vítěze BBC Sound Of 2012 Michaela Kiwanuku, remixové Grinderman, rap-rockové Gym Class Heroes, živáky Kryštof a Elvise Costella a na netradiční spojení Lionela Richieho s fůrou country hvězd.
Pokud se v pondělí 12. března vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

VCMG - Ssss (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: techno / elektronika

Vince Clarke & Martin Gore aka VCMG - Ssss
Vince Clarke a Martin Gore se ve studiu naposled sešli před třiceti lety, když chystali první album Depeche Mode. V listopadu 1981 Clarke kapelu opustil a založil nejprve duo Yazoo a poté skupinu Erasure a Gore po něm naopak převzal úlohu hlavního skladatele DM. Loni se setkali ve studiu znovu, při práci na projektu, který nazvali jednoduše VCMG. Vše to byl nápad Vince Clarka, kterého fascinoval zvuk minimalistických techno nahrávek. Spolupráci nabídl právě Goremu a výsledkem je CD s názvem "Ssss", jemuž předcházelo vydání dvou EP - "Spock" a "Single Blip". Obě skladby si můžete se zbytkem alba poslechnout na Soundcloudu labelu Mute. Celkem najdete na desce desítku skladeb, jejichž finální master pánové svěřili do rukou německému elektronickému umělci jménem Stefan Betke. Ten na veřejnosti vystupuje výhradně pod přezdívkou Pole a za poslední dobu se etabloval mezi naprostou špičku ve svém oboru.


Lionel Richie - Tuskegee (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / country / r'n'b

Lionel Richie - Tuskegee
Lionel Richie se po CD "Just Go" na tři roky odmlčel a nyní se vrací s novinkou "Tuskegee". Album pojmenoval po městečku ve státě Alabama, ve kterém se před dvaašedesáti lety narodil, a mnohé jeho příznivce překvapí, jakým směrem se tentokrát vydal, ačkoli název může ledacos naznačit. Pro nahrání svých třinácti hitů si tentokrát vybral hvězdnou sestavu přátel - kolegů, převážně z americké country scény. Na duetech se tak podíleli Tim McGraw, Rascal Flatts, Kenny Chesney, Billy Currington, Shania Twain, Kenny Rogers, Willie Nelson, Jill Johnson, Jimmy Buffett, Little Big Town, Darius Rucker a Jennifer Nettles ze Sugarland. Do této country sestavy zcela nezapadá pouze dvojice popových Evropanů Rasmus Seebach a Pixie Lott. Jak zjistíte z ukázek jednotlivých skladeb v internetovém obchodě Amazon.co.uk, i tito dva se ve výsledku na country vlnu naladili. K dostání bude i deluxe edice, která vám pomocí přiloženého DVD dovolí nahlédnout do zákulisí nahrávání toho alba, včetně rozhovorů se všemi zúčastněnými.


Tip týdne

Michael Kiwanuka - Home Again (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: soul / folk

Michael Kiwanuka - Home Again
Mika, Adele, Keane, Corinne Bailey Rae - co mají tato jména společného? Všichni tito interpreti vyhráli anketu BBC Sound Of... Výhercem pro rok 2012 se stal Michael Kiwanuka - čtyřiadvacetiletý britský soulový hudebník, jehož kořeny sahají až do africké Ugandy. Ten nyní vydává své debutové album "Home Again" a těšit se z něj mohou již dopředu ti hudební fanoušci, kteří mají rádi hudbu, jakou dělají Otis Redding, Bill Withers, Van Morrison nebo The Temptations. K těmto hudebním osobnostem bývá totiž Michael Kiwanuka nejvíce přirovnáván. Na nahrávce najdeme deset autorských písní, kde se soul potkává s jemným nádechem folku. Pokud si desku pořídíte v deluxe verzi, dostane o tři další písně víc a k tomu ještě dvě živé skladby. Vydání desky v rádiích doprovodí i singl s titulní písní "Home Again". Čím vlastně Michael Kiwanuka britskou kritiku zaujal, zjistíte poslechem celého alba na stránkách Guardianu.


Grinderman - Grinderman 2 RMX (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / hard rock

Grinderman - Grinderman 2 RMX
Nové album formace Grinderman je po loňském rozpadu kapely jen snem mnoha fanoušků, i tak se ale jméno Nicka Cavea a jeho úspěšného projektu opět objeví na pultech obchodů. Vychází totiž "Grinderman 2 RMX" - nahrávka, která přinese kolekci remixů a spoluprací spjatých s druhou a současně poslední deskou skupiny. Celkem dvanáct kousků, mezi kterými najdete nové verze písní jako "Super Heathen Child" nebo "Bellringer Blues". První z nich svým názvem odkazuje na skladbu "Heathen Child", hostuje v ní kytarista Robert Fripp, známý z kapel jako King Crimson nebo Eno, a můžete si ji poslechnout na stránkách Pitchfork.com. Druhý song je remixem, za kterým stojí kytarista Nick Zinner z Yeah Yeah Yeahs. Z dalších kousků stojí za zmínku zejména remix "When My Baby Comes" v podání dua Farise Badwana z The Horrors a sopranistky Rachel Zeffira, známé jako Cat's Eyes. Tu si můžete poslechnout na webu magazínu Rolling Stone.


Charlie Straight - Someone With A Slow Heartbeat (Straight Behaviour)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop rock / brit pop

Charlie Straight - Someone With A Slow Heartbeat
Tři roky po debutu "She's A Good Swimmer" se třinecká skupina Charlie Straight opět hlásí o slovo. Novince dali muzikanti název "Someone With A Slow Heartbeat" a mají na co navazovat. Díky debutu se stali držiteli tří Andělů a dvou cen MTV a jejich fanouškovská základna už přesáhla hranice Česka. Při nahrávání spolupracovali s londýnským producentem Guyem Fixsenem, který v minulosti spolupracoval s The Pixies, My Bloody Valentine nebo The Boo Radleys. Celkem na desku zařadili jedenáct písniček a digitálně je pustili do světa již na konci února; fyzicky nicméně vychází až příští týden. Díky tomu si ale již nyní můžete na musicserveru přečíst recenzi desky od Honzy Baluška.


Gym Class Heroes - The Papercut Chronicles II (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní hip hop / rap rock

Gym Class Heroes - The Papercut Chronicles II
Americká rap-rocková formace Gym Class Heroes se po třech letech hlásí o slovo s novou deskou. Novinka s názvem "The Papercut Chronicles II" je nástupcem prvního dílu z roku 2005. Jinde ve světě se fanoušci z nahrávky těšili už koncem loňského roku, nicméně k nám se deska dostává nyní. Z rádií jistě už znáte pilotní singl "Stereo Hearts", ve kterém si zahostoval Adam Levine, zpěvák populárních Maroon 5. Oproti smíšeným recenzím celé desky se první ochutnávce vedlo o něco lépe - umístila se i v žebříčku Billboard Hot 100. Jak se deska líbí vám, nám napište do komentářů. Předtím si ale poslechněte zmíněný singl plus další kousek "Stereo Hearts" na oficiálních stránkách gymclassheroes.com.


WZRD - WZRD (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: experimentální rock

WZRD - WZRD
Americký muzikant a rapper Kid Cudi se dal dohromady s producentem a svým dlouhodobým spolupracovníkem Dot da Genius, a spolu tak vytvořili novou kapelu, které dali jméno WZRD. Zcela záměrně o sobě hovoří jako o kapele, protože hiphopoví fanoušci budou mít tentokrát smůlu. WZRD je především rocková záležitost. Myšlenka na vznik takovéhoto uskupení se zrodila při nahrávání zatím posledního Cudiho alba "Man On The Moon II: The Legend Of Mr. Rager", kdy měly mít některé songy rockový základ. Nakonec z toho všeho vzešlo debutové album "WZRD", na němž si sám Kid Cudi natočil kytary a bicí, jeho kolega se postaral o baskytaru, klávesy a perkuse. Navíc si ve dvou z jedenácti písniček zahostovali i kanadští Desire a australští Empire Of The Sun. Letmý náslech alba uslyšíte v v internetovém obchodě Amazon.com.


M. Pokora - A La Poursuite Du Bonheur (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / r'n'b

Matt Pokora - A La Poursuite Du Bonheur
Nenechte se zmást česky znějícím jménem! M. Pokora alias Matthieu Tota je původem francouzský zpěvák a skladatel. Na hudební scéně působí skoro deset let a pro své fanoušky nachystal pátou studiovou nahrávku, která nijak nevybočuje z jeho stylu, uhlazeného popu a r'n'b. Nese název "A La Poursuite Du Bonheur" a jako první ochutnávka byl vybrán pilotní singl "Juste Une Instant", ke kterému vznikl také příslušný klip. Podívat se na něj můžete na stránkách musique.jeuxactu.com.


Elvis Costello - The Return Of The Spectacular Spinning Songbook (DVD) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk / rock

Elvis Costello - The Return Of The Spectacular Spinning Songbook
Loni na jaře Elvis Costello oprášil po dlouhých pětadvaceti letech své písničkové kolo štěstí The Spectacular Spinning Songbook a vyrazil s ním na miniturné po Spojených státech. Dva večery strávil také v The Wiltern Theatre v Los Angeles a průběh těchto večerů zachytily televizní kamery. Záznam nyní vychází pod názvem "The Return Of The Spectacular Spinning Songbook", kde najdete celkem šestnáct písniček a tři bonusové skladby, včetně "Tear Off Your Own Head (It s A Doll Revolution)", v níž si zahostovala Susanna Hoffs z The Bangles. Repliku zmíněného kola najdete i na webu Elvise Costella


Soulfly - Enslaved (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: groove metal

Soulfly - Enslaved
Fanoušky poctivého metalu tento týden potěší Max Cavalera a jeho projekt Soulfly. Společně s novým albem se kapela chlubí také s novým baskytaristou Tonym Camposem, jinak známým jako zpěvákem Asesino, a bubeníkem Davidem Kinkadem, který dříve působil ve formaci Borknagar. Společně vytvořili pro novou desku jedenáct kousků a pozvali si do nich další hosty: ve "World Scum" uslyšíte Travise Ryana z Cattle Decapitation, "Redemption Of Man By God" zase obohatil Dez Fatara z Coal Chamber a DevilDriver. Ve fináln písni "Revengeance" uslyšíte Richieho Cavaleru a také Igora Cavaleru. Pro hudební ukázku v podobě písně "Gladiator" navštivte oficiální web Soulfly.


Taylor Swift - Journey To Fearless (DVD) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: country / pop

Taylor Swift - Journey To Fearless
Ačkoli jsme vám v této rubrice teprve nedávno představovali první koncertní DVD Taylor Swift s názvem "Speak Now: World Tour Live", nabízí nám nyní americká country-popová diva další. Jak už název "Journey To Fearless" napovídá, vrací se s ním k prvnímu velkému turné k albu "Fearless". Není to ovšem koncertní DVD v pravém slova smyslu, ale souhrn třídílné minisérie dokumentující vzpomínané turné, kterou vysílala americká kabelová síť The Hub v roce 2010. Obsahuje více než dvě hodiny materiálů včetně třinácti živých vystoupení, záběrů ze zákulisí, dokumentu z některých zastávek, osobní rozhovory s Taylor, její rodinou a přáteli a také vás nechá nahlédnout do video archivu samotné zpěvačky. Malé shrnutí toho, co od tohoto titulu můžete čekat, nabízí krátký trailer na YouTube.com.


Kryštof - Kinotour (DVD) (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Kryštoff/on Kinotour 2011
Než se fanoušci Kryštof zase pozdraví se svou oblíbenou kapelou naživo, mohou si připomenout atmosféru nevšedního turné po kinech CineStar. Na pulty totiž míří CD a DVD se záznamem z pražského koncertu odehraného právě v rámci této koncertní šňůry. Záznam živáku ale nebude jen tak obyčejný: obsahuje tzv. multiangle, a divák si tak může přepínat mezi koncertem a klipy, které při vystoupení běžely na plátně. Příprava DVD se protáhla právě proto, aby disk mohl tuto vychytávku nabídnout. Jestli se čekání vyplatilo, posuďte sami: Na webu YouTube.com se podívejte na trailer.


Dry The River - Shallow Bed (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativa / indie rock

Dry The River - Shallow Bed
Indie-folkové kapele Dry The River originalita rozhodně nechybí. Svou novou desku vydávají muzikanti sice až tři roky po svém založení, ale o to lepší materiál mohou fanoušci očekávat. Debut "Shallow Bed" obsahuje jedenáct kousků, na kterých skupina spolupracovala s producentem Peterem Katisem. Ten vypomohl také kapelám jako The National, The Swell Season nebo Interpol. "Uchvátí vás bohatými instrumentálními pasážemi a chytlavými refrény," píše deník The Guardian o výsledné desce. The Telegraph doplňuje: "Prostě neobyčejný debut od kapely, která umí zkombinovat feeling cikánské hudby s rockově dramatickým drivem." Jestli mají recenzenti pravdu, posuďte sami prostřednictvím ukázek na oficiálním webu kapely.


Toxique - Tips For Grown Up Kids (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop

Toxique - Tips For Grown Up Kids
Populární Toxique vysílají ke svým příznivcům další vysoce výbušný výstřel! Je jím novinkové album "Tips For Grown Up Kids" napěchované devítkou nových skladeb. Jednou z nich je i "Toxique Girls", ke které vznikl i videoklip. Zahostovala si v něm i Ewa Farna a její fanoušky tato skladba zrovna nepřekvapila: objevila se totiž na živáku "18 Live". Video, o kterém psal Honza Balušek, je ale zbrusu nové. Na přípravě nových skladeb Toxique se podílel také Justin lavash a nahrávání probíhalo ve studio Sono. Kromě křtu, který proběhl 7. března v pražském Lucerna Music Baru, se kapela vypraví na promo turné.


Tony Bennett - Duets II: The Great Performances (DVD) (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: tradiční pop / swing

Tony Bennett - Duets II: The Great Performances
Americký zpěvák Tony Bennett stejně jako v případě "Duets" získal i s druhým pokračováním na letošním předávání Grammy cenu za nejlepší album tradičního popu. Nyní budeme moci získat toto album i v jeho video podobě na DVD a Blu-ray coby "Duets II: The Great Performances". V hodinu a půl trvajícím speciálu uslyšíte nejen všechny písničky z alba, ale i představení všech zúčastněných, Lady Gaga počínaje a Williem Nelsonem konče. Malou ochutnávku nabízí trailer na YouTube.com.


Mluvené slovo

Když před čtyřmi lety vydal Zdeněk Svěrák svou první knihu nazvanou "Povídky", sklidil s ní velký úspěch nejen u čtenářů, ale také u posluchačů, protože podle knihy vznikla vzápětí i zvuková verze. V loňském roce vydal Svěrák "Nové povídky", jež se staly vítězem ceny o nejprodávanější knihu v České republice, Bestseller 2011, třebaže vyšly až koncem roku. Nyní vychází jeho "Nové povídky" jako audiokniha na 2CD. Většinu příběhů opět načetl sám autor, jednu povídku, zvanou "Nákup", což je vnitřní monolog nešťastné manželky, čte Daniela Kolářová.

Vydavatelství Supraphon opět zašátralo ve svém archivu a výsledkem je CD "Spejblovy starosti a Hurvínkův apríl" zahrnující jedenáct scének Divadla Spejbla a Hurvínka z let 1967-1977. Jsou pod nimi podepsáni různí autoři jako osvědčení literáti František Nepil či Pavel Grym. Postavičky namluvili Miloš Kirschner, Helena Štáchová, Martin Klásek a Miroslav Černý.

Dále vychází:

Alan Menken - Mirror, Mirror (soundtrack) (Sony Music)
Big Brother And The Holding Company - Live At The Carousel Ballroom 1986 (Sony Music)
Chano Dominguez - Flamenco Sketches (EMI)
Christian Mistress - Possession (Mystic Production)
Elbow - Cast Of Thousands (reedice) (Universal)
Elbow - Leaders Of The Free World (reedice) (Universal)
Erasure - Fill Us With Fire (singl) (EMI)
Farrar/Johnson/Parker/Yame - New Multitudes (Universal)
Frank Sinatra - The Complete Reprise Studio Recording / Count Basie (Universal)
Il Volo - Il Volo...Takes Flight (BluRay) (Universal)
Il Volo - Il Volo...Takes Flight (Universal)
Il Volo - Il Volo...Takes Flight (DVD) (Universal)
Jason Donovan - Sign Of Your Love (Universal)
Joey Montana - Flow Con Clase (EMI)
Le Bagad De Lann Bihoue - Bienvenue Dege (EMI)
Loreena McKennitt - Troubadours On The Rhine (A Trio Performance) (Universal)
Napalm Death - Scum (reedice) (Mystic Production)
Neil Diamond - Best Of (Sony Music)
Revolver - Let Go (EMI)
Revolver - Wind Song+The Letter (singl) (EMI)
Ringo Starr - Ringo And The Roundheads (DVD) (Universal)
Různí - Get Fit (Universal)
Různí - Once (A New Musical) (Sony Music)
These Kids Wear Crowns - Jumpstart (EMI)
Thin Lizzy - Live At The National Stadium Dublin 1975 (DVD) (Universal)
Verdi - La Traviata/Natalie Dessay (DVD) (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY