Hypnotix - víc než hypnóza

10.10.2001 05:00 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Nová deska skupiny Hypnotix "Kumah (Spirit Of The World)" opět dokazuje, že při šťastném spojení talentů může v českých podmínkách vzniknout moderní hudba, která absorbuje vlivy world music, reggae, dubu, drum'n'bassu, aby je přetavila ve svébytné a kvalitní dílo. Kromě CD nutno slyšet naživo.
9/10

Hypnotix - Kumah (Spirit Of The World)

Skladby: Eko System, Xadim, Al Duwah, Wonél Mah Gis, Kumah, Gis Gis, Wah Kasa, Sabari, Waato Sitah, Feline Provocation
Celkový čas: 59:01
Muzika je někdy těžká věc na popisování. Některé záležitosti se dají opravdu dost snadno zařadit do nějaké škatulky, jiné sice nepatří do jedné, ale i průnikem dvou, tří se také bez větších problémů dostanete k jádru věci. Nevím, jestli je to mou neschopností nebo neznalostí, ale u Hypnotix mi stále dělá problém jejich muziku popsat. Ale asi to nebude jen můj problém, stejný zmiňují na stránce vydavatelské firmy African Records.

Není divu, protože jejich muzika je hlavně k tanci, ale i poslechu, než k popisování (to zas tak nepřekvapí, ale jsou některé hudební produkty, kdy je o nich lepší psát, než je poslouchat). Kdo zná jejich předchozí desku "Witness Of Our Time", nebo byl na nějakém z řídkých koncertů v naší domovině (v zahraničí jsou Hypnotix častějšími a možná i oceňovanějšími hosty než u nás) po vydání tohoto alba, je připraven. Pro ty jen krátce. Nová deska se moc povedla, možná ještě o chlup víc než předchozí. Neliší se od ní nějak zásadně, dál pokračuje v hledání osobitého zvuku.

Tomu, kdo je nezná, se neuměle pokusím naznačit. Kdysi hráli Hypnotix reggae a dub, ale postupně obohacovali svou hudbu dalšími prvky. Někdy rytmy zrychlí a napadne vás spíš drum’n’bass nebo breakbeat, někdy zase zpomalí a houpavost vás navede k triphopu. Ale to by bylo opravdu málo. Přidejte především živé, tedy perkusní a "šamanské" bubny, které ukazují zřetelně k world music, kam se dá ovšem zařadit lecos. Rytmy jsou podporovány basou, kytarou a různými samply. A samozřejmě třešnička na dortu, zpěv Bourama Badji, rodilého Afričana, jehož řeč muzice dodává tu správnou exotiku. Škoda, že CD neobsahuje booklet s nějakým "překladem" textů, zajímalo by mě, co zpívá např. v "Eko System". Ale je fakt, že v této muzice funguje hlas spíše jako další nástroj a možná tolik o věcnou stránku nejde.

Ve výsledku každopádně dostanete směs, pro jejíž označení bez ostychu využiji mé starší recenze jejich koncertu, protože prostě sedí nejlépe. Hypnotická. Hypnotická. Hypnotická. Ne nějaká ospalost, ale stav, kdy mysl nesená rytmem a zásobovaná dalšími zvuky aktivně proplouvá neznámými končinami a funguje to i bez drog. Konec pokusu o poetiku.

Hypnotix live
© www.hypnotix.cz
Aspoň tak hudba Hypnotix působí na mne. Zkuste to i vy, protože tohle je opravdu něco. A naživo! Byl jsem 20.9. na křtu tohoto alba v Roxy a mohu potvrdit, že je to místy ještě... no hypnotičtější. Někomu by mohl méně sedět větší důraz na "umělé" rytmy (viz třeba bonus "Feline Provocation", v dobrém smyslu trochu leftfieldovský), ale skladby zase dostanou plastičtější rozměr než na "sterilním" CD. Ale na disku zase najdete stopu s počítačovými sekvencemi, které jsou promítány na koncertě, a které muziku vhodně doplňují. Jednotlivé skladby nemá cenu vyzdvihovat, prostě tohle je jedna velká hypnóza (pro hodnocení jsem se z ní nerad vymanil, a proto si 10 schovám na příště).

P.S.: Skupina nebo její management si asi vzali k srdci mé loňské stýskání:), takže už lze najít jejich web na www.hypnotix.cz. Graficky je pěkně řešený, ale přemírou informací zrovna neoplývá. Také škoda, že sekce "napsali o nás" nevyužívá odkazů na internetu, jistě by se našly i další recenze než ta naše z loňského roku.

Album: Hypnotix - Kumah (Spirit Of The World)
Hodnocení: 9/10
Celkový čas: 59:01
Skladby: Eko System, Xadim, Al Duwah, Wonél Mah Gis, Kumah, Gis Gis, Wah Kasa, Sabari, Waato Sitah, Feline Provocation


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY