Kelti jdou a je jich moc

21.03.2012 15:45 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Dick O'Brass je jednou z těch kapel, které oslovila keltská hudba. Teď přicházejí se svým druhým albem a dobrá zpráva je, že na něm najdete fakt nádherné skladby. Horší ale je, že převažuje průměrná nekonfliktní a srozumitelná vata a těch několik skvostů si tu musíte najít.
6/10

Dick O'Brass - Noční hlídka

Skladby: Jednou za sto let, Dálnice, Nožem do stolu, Píseň pro bombarde - Son Talabarde, Tak se napij, Atlantik, Svítání, Noční hlídka, Svatá Maria, Vlnolam, Anděl strážnej, Le foret noir, An Alarc´h
Vydáno: 1.3.2012
Celkový čas: 49:46
Vydavatel: Indies Scope Records
Po šesti letech přichází keltskou hudbou ovlivněný Dick O'Brass se svým druhým albem. Deskou "Noční hlídka", na které jako by si kapela vzala k srdci snad všechny výtky Tomáše Tenkráta z jeho recenze. Ten v roce 2006 mimo jiné napsal: "Dick O'Brass je lepší v češtině," nebo: "Mohlo by být více autorských písní, protože se není za co stydět." Kromě čtyř autorsky upravených tradicionálů je "Noční hlídka" autorským albem a angličtinu z ní neuslyšíte. Tomáš Nedělka to vysvětluje: "Debutové album s názvem 'Disk O'Brass' obsahovalo v mnohem větší míře tradicionály, které, ač byly instrumentálně přearanžovány, nezaznamenaly větší posluchačský ohlas. Album bylo nazpíváno převážně v cizích jazycích - bretaňsky, francouzsky a anglicky - a pro řadu posluchačů bylo hůře srozumitelné."

Srozumitelnost fakt nelze "Noční hlídce" vytknout. A pokud to bylo jedním z cílů kapely, tak se vše vydařilo. Bohužel právě ruku v ruce se srozumitelností tu vznikly skladby jako "Dálnice". Obyčejné folk-rock-popové věci, které po sobě nezanechají téměř vůbec nic. Maximálně krajinu prázdnou. Takové skladby, a mnohem lépe, dělal před skoro dvaceti lety plzeňský Navzájem. A ještě si dovolím jeden příklad toho, co mi na "Noční hlídce vadí". Jsou to často povrchní až prázdné texty, které ideálně vystihuje skladba "Tak se napij". Zpívá se tu: "Tak se napij holka moje / ať to dlouho netrvá / vydej tělo svý bez boje / když tak ladný tvary má."

I přes výše napsané není "Noční hlídka" deskou, která si nezaslouží pozornost. Svému keltství kapela dobře rozumí a často průměrnou a nekonfliktní skladbu dokáže vyšperkovat nějakou mezihrou nebo dohrou na ty správné nástroje (tedy housle nebo třeba skotské dudy). Tím píseň rázem rozkvétá a přiměřeně i voní. A když si poslechnete celé album, zjistíte, že slibně nastartovaná deska (výborná úvodní "Jednou za sto let") stejně slibně končí.

Kromě závěrečné "An Alarc'h" se rozhodně vyplatí počkat si na netuctovou dvanáctou instrumentálku "Le foret noir". Dick O'Brass se v ní dostávají až do kukulínských rovin (rozuměj tomu nejlepšímu, co kdy bylo v Česku v daném žánru vytvořeno). Je to nádherná konverzace jednotlivých nástrojů, kde má každý svůj prostor, své slovo. Škoda že podobných okamžiků je na albu málo, škoda že se často jen banálně zjednodušuje, a to jak v hudbě, tak v textu.

P. S.: Křest alba "Noční hlídka" se uskuteční 24. března v 19:30 v Paláci Akropolis. Jako host vystoupí kapela Roc'hann.

P. P. S.: Pokud někdo najdete ty "bonus MP3 free" na které má odkazovat QR kód v bookletu, dejte vědět. Já je na dané stránce nenašel (ale třeba hledám málo důkladně).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY