Charlie Straight podruhé, jinak

05.03.2012 00:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Charlie Straight mají na musicserveru na růžích ustláno. Jejich debut jsme v recenzi ohodnotili devítkou, v makrorecenzi osmičkou, šéfredaktor se upřímně přiznává, že je naživo viděl víckrát než kteroukoli jinou kapelu. Ale s druhou deskou "Someone With A Slow Heartbeat" jsou znovu na startu. K výšinám nebo do průměru?
8/10

Charlie Straight - Someone With A Slow Heartbeat

Skladby: How Do You Like My Earrings, Changing Trains, Dear Jack & Stacey, Tiger In Your Heart, Coco, Too Many Knives, Something New, Someone With A Slow Heartbeat, Stuck In The Mud, Institutions Of The World, 45 Days In Tokyo
Vydáno: 26.2.2012 (digitálně), 13.3.2012 (fyzicky)
Celkový čas: 49:01
Vydavatel: Straight Behaviour
Na Charlie Straight můžete obdivovat spoustu věcí. Cílevědomost, Albertovu angličtinu, skromnost, vtipnost, výborné živé koncerty... ale nejdůležitější jsou stejně písničky. Skvělý debut "She's A Good Swimmer" je představil jako energické mladíky, kteří dokáží stvořit mimořádně výbušnou a na druhé straně emotivní hudbu. Možná by stejně mohla znít i nová deska, asi by se nikdo nezlobil. Při přímém porovnání se ale místy může zdát, že jsou si obě nahrávky velmi vzdálené, jako od dvou jiných kapel. Tomu se říká vývoj. A jen na posluchačích záleží, jak se s tím srovnají. Třeba mně to opravdu chvíli trvalo.

Zatímco na první desce zněla formace díky využití zvuku klasického klavíru a občasných jazzových postupů velmi svojsky, "Someone With A Slow Heartbeat" se mnohem více obrací do britských i amerických indie vod. Sice díky tomu kapela zní o něco více světověji, ale na druhé straně ztratila dost ze své originality. Otázka je, zda za to může angažování producenta Guye Fixsena, nebo to je samotné směřování skupiny. Pro některé může být i překvapením, že na desce nenajdete žádné prvoplánové refrény. O to více se nahrávka zažere pod kůži časem. Pokud byste potřebovali na nějakém albu osvětlit pojem grower, novinka třinecké čtveřice je jeho jasným příkladem. Energie a hitovost se neztratila, jen jemně probublává pod nánosem melancholie.

Když už nahrávku dostanete pořádně do uší, můžete si začít vychutnávat všechny jemné detaily a nápady, kterých Charlie Straight do nahrávky natlačili spousty. Úvodní šedesátkově/garážově znějící "How Do You Like My Earrings" s efektovaným Albertovým vokálem může připomenout The Strokes či Arctic Monkeys. "Too Many Knives" zase překvapí varhany a zpěvem nahrávaným v kostele. Do nebeských výšin vás vynese nádherná titulní písnička či epická "Something New", kterou před časem v trošku jiné verzi kapela nahrála pro Českou televizi s Honzou Muchowem. A že v několika písničkách (nejvíce asi ve "Stuck In The Mud") formace připomene opět The Beatles? To přece nemůže být na škodu.

Kdy a jak deska vychází

Úplně poprvé se album "Someone With A Slow Heartbeat" dalo koupit digitálně na Supraphonline za 149 Kč. 1. března pak přibyla na iTunes za 8,99 EUR, fyzicky na CD bude poprvé ke koupi na křtu 13. března v brněnské Flédě. Poté cédéčka vyrazí i do běžné distribuce.

Škoda jen, že skupina zcela vypustila stadiónový refrén písničky "Dear Jack", jímž jeden čas rozezpívávala publikum na koncertech, a místo něj dopsala "Stacey". Fuck off, Stacey, zabila jsi celou písničku. A ještě jednu výtku mám - skladba "Tiger In Your Heart" mi nepřijde dobrá ani na béčko singlu (kdyby se nějaká béčka v Česku kdy vůbec nahrávala...), proto mě překvapilo, že o ní kapela uvažovala i jako o singlu. Prosím, ne. I když je to třeba jen můj velmi subjektivní dojem.

Hlavně díky oněm dvěma zmíněným skladbám hodnotím novinku o bod níže než debut. To ale vůbec nesnižuje fakt, že "Someone With A Slow Heartbeat" je výtečná deska, jakých se v Česku rodí jen velmi málo. Nebo se spíše nerodí. Buďme rádi, že Charlie Straight máme, s nimi můžeme alespoň předstírat, že jsme hudebně trochu na západě.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY