Whitney Houston výrazně ovlivnila americké hitparády

16.02.2012 23:36 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Smrt prodává. Whitney Houston ale už nyní v hrobě musí být jedno, že s "I Will Always Love You" dosáhla v uplynulém týdnu sedmého místa a s výběrovkou "Whitney: The Greatest Hits" dokonce šestého. Jinak v deskách pod Adele debutovali Van Halen, The Fray a Paul McCartney, v singlech udržela prvenství Kelly Clarkson.
Kelly Clarkson - Stronger (What Doesn't Kill You)
© facebook interpreta
SINGLY - Nebrat drogy ani prášky a nepít moc alkoholu doporučuje deset z desíti oslovených mrtvých celebrit. Whitney Houston se posmrtně objevila na sedmém místě singlové hitparády s "I Will Always Love You", s kterým před dvaceti lety čtrnáct týdnů vedla. Asi málokoho smrt Whitney překvapila (vzhledem k jejímu životu), nikdo ji však nečekal, a tak si po její smrti musel každý Američan povinně doplnit MP3 sbírku (u hitu Whitney to bylo 195 tisíc stažení), stejně jako po smrti Jacksona nebo Winehouse. Vydavatelství skrytě jásá, dědicové méně.

První dvě místa zůstala stejná, Kelly Clarkson si polepšila v rádiích o třetinu na 76 milionů a v downloadech o deset procent na 260 tisíc, Adele nestačilo ani 136 milionů v rádiích (a ukončení vedení Rihanny), 187 tisíc stažení bylo totiž v nestejném koeficientu poměru málo. Velký aplaus si zaslouží fun., kteří díky téměř třem stům tisícům stažení (#1 Digital Song) vyskočili ze čtyřicet jedničky až na trojku. Singl "We Are Young" s Janelle Monáe se objevil v kompilační reklamě na Chevrolet Sonic, jejíž součástí bylo i hudebně-kaskadérské číslo OK Go. Spot pouštěli při Super Bowlu, z jehož slávy čerpali i LMFAO, a "Sexy And I Know It" se tak vrátilo zpět na čtyřku. Píseň v podání Glee a Rickyho Martina pak debutuje na osmdesát jedničce, stejná formace dosáhla i devadesát devítky s "La Isla Bonita".

Kvůli těmto změnám se tak zbytek vrchní desítky posunul níže a uzavřela ji Madonna s "Give Me All Your Luvin'", již třicátým osmým top 10 hitem. Asi o polovinu vzrostly downloady, ale o polovinu zase spadla hranost v rádiích, vysvětlení najdete v minulém vydání. Nejvyšší regulérní novinku po dalších dvou starých věcech Whitney má rapper Meek Mill, remix tracku "Ima Boss" (feat. T.I., Rick Ross, Lil Wayne, Birdman, Swizz Beatz a DJ Khaled) debutuje na padesát jedničce. V deváté desítce najdeme účastnici The Voice Lindsey Pavao se "Say Aah" a country zpěváka Kipa Moorea se "Somethin' 'Bout A Truck". Na devadesátce se objevuje Calvin Harris s "Feel So Close" a níže jsou další rappeři, Kirko Bangz s "Drank In My Cup" a YG se "Snitches Ain't...".

    Top 10 - singly:
  1. Kelly Clarkson - Stronger (What Doesn't Kill You)
  2. Adele - Set Fire To The Rain
  3. fun. feat. Janelle Monae - We Are Young
  4. LMFAO - Sexy And I Know It
  5. Flo Rida - Good Feeling
  6. Rihanna feat. Calvin Harris - We Found Love
  7.  R Whitney Houston - I Will Always Love You
  8. David Guetta feat. Nicki Minaj - Turn Me On
  9. Tyga - Rack City
  10. Madonna feat. Nicki Minaj & M.I.A. - Give Me All Your Luvin'

Adele - 21
© facebook interpreta
DESKY - Žebříček prodejnosti se měří za celý kalendářní týden, a i když byly Grammy až v neděli, "21" Adele zaznamenala téměř stoprocentní nárůst prodejů a opět zdecimovala konkurenci. Deska tak už má na kontě rovnou dvacítku zlatých týdnů, čímž vyrovnala soundtrack k "Bodyguardovi" Whitney Houston. Ta se objevila na šestce s kompilací z roku 2000 "Whitney: The Greatest Hits". Zajímavá zpráva přišla z Británie, kde novější výběrovka "The Ultimate Collection" byla do hodiny od smrti zdražena o šedesát procent. Hnus.

V první desítce se objevilo hned pět novinek, vedou je Van Halen. Kromě eponymního debutu z roku 1978 se všechna jejich alba umístila v top 10 a novinka "A Different Kind Of Truth" zaznamenala témět shodný prodej jako poslední, čtrnáct let staré album "Van Halen III". Vysoký prodej se podařil i 41. vydání Now! na třetím místě, za ním jsou altrockoví The Fray s třetím počinem "Scars & Stories". Paul McCartney načasoval vydání své šestnácté sólovky na týden, kdy na Grammy vystoupil hned dvakrát, a výsledkem bylo dobrých 74 tisíc prodaných kusů. Country zpěvák Dierks Bentley má pak šestou řadovku "Home" na sedmičce.

Příští týden nás nečeká žádná velká deska, a Adele si tak půjde pro dvacátý první triumf. A mimochodem, čtyři roky staré album "19" se opět dostalo do první desítky.

    Top 10 - alba:
  1. Adele - 21 (237, +95 %)
  2.  N Van Halen - A Different Kind Of Truth (187)
  3.  N Různí - Now That's What I Call Music! 41 (141)
  4.  N The Fray - Scars & Stories (87)
  5.  N Paul McCartney - Kisses On The Bottom (74)
  6.  R Whitney Houston - Whitney: Greatest Hits (64, +10419 %)
  7.  N Dierks Bentley - Home (55)
  8. ▼ Různí - 2012 Grammy Nominees (51, +50 %)
  9. Adele - 19 (36, +102 %)
  10. Drake - Take Care (32, +9 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY