Nové desky pro 6. týden

05.02.2012 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Novinkám příštího týdne bude velet silná trojka - admirálem je jazzující Paul McCartney, kterému budou krýt záda Air soundtrackem k němému filmu a navrátivší se Van Halen. Příznivce vážné hudby potěší kytaristka Xuefei Yang, alternativce Die Antwoord a Caliban a rekapitulovat budou Pet Shop Boys a Goldfrapp. Tipem týdne jsou The Fray.
Pokud se v pondělí 6. února vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Paul McCartney - Kisses On The Bottom (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: jazz / tradiční pop

Paul McCartney - Kisses On The Bottom
Pouhý týden po Ringo Starrovi vydává svoji novinku i druhý žijící Brouk Paul McCartney. V jeho případě ale půjde o velmi neobvyklý počin. Podstatná část alba "Kisses On The Bottom" totiž nepochází z jeho pera a ani jeho náplní není rock. Vzdává na něm hold svým hudebním vzorům jako Fred Astaire, Harold Arlen či Cole Porter, a tak se i v případě Paula McCartneyho dočkáme jazzových a popových standardů. Deska vznikala v legendárních Capitol Studios v New Yorku, Los Angeles a Londýně pod producentskou taktovkou cenami Grammy ověnčeného Tommyho LiPumy, který v minulosti spolupracoval s Barbrou Streisand nebo Milesem Davisem. K nim se navíc přidala Diana Krall a její kapela. Natáčení bylo pro samotného McCartneyho úplně novou zkušeností. Jde totiž o první desku, na které opustil svoji kytaru a představuje se pouze jako zpěvák. Vedle převzatých skladeb najdete na CD i dvě původní kompozice ve stylu celé nahrávky a také dva exkluzivní hosty. V jedné z písní Paulovi zahostoval Stevie Wonder, v další pro změnu na kytaru Eric Clapton. Pokud chcete slyšet "Kisses On The Bottom" již nyní, máte možnost na stránkách imusic.am.


Air - Le Voyage Dans La Lune (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: elektronika

Air - Le Voyage Dans La Lune
Nichola Godin a Jean-Benoit Dunckel, tedy francouzské duo Air, se po třech letech vracejí s novou desku. Album dostalo název "Le Voyage Dans La Lune" a obsahuje jedenáct písní, jež jsou filmovou hudbou k legendárnímu čtrnáctiminutovému němému filmu režiséra Georgese Méliese "Cesta na měsíc" z roku 1902. Air několik písní k tomuto filmu představili na jaře minulého roku na filmovém festivalu v Cannes, kde tento snímek zažil svoji obnovenou premiéru. Během tohoto vystoupení se zrodila idea postavit na jeho základě hudbu pro celé nové album. Oba autoři dodávají, že je to první deska, na které jsou všechny hudební nástroje nahrány živě, a má se jednat o organický projekt, který podněcuje živé umění. Jako hosty si do studia navíc pozvali francouzskou písničkářku Victorii Legrand a americké dreampopové trio Au Revoir Simone. Pro kapelu Air to je již druhý filmový soundtrack, ten první s názvem "The Virgin Suicides" vyšel v roce 2000. Dvě ukázky z alba můžete slyšet na Facebooku.


Van Halen - A Different Kind Of Truth (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hard rock

Van Halen - A Different Kind Of Truth
Když se Van Halen začátkem loňského roku pochlubili, že se vážně pouštějí do příprav nové desky, málokdo bral jejich slova vážně. Zničehonic se ale objevil klip "Tattoo" a osazenstvo kapely hlásí: "Jsme ve skvělé formě!" Kromě zmíněného pilotního singlu, o kterém psal Honza Balušek, to dokládá dalších dvanáct skladeb a hlavně nadšené recenze. Za všechny stojí zmínit The Guardian, který desku označil za "dost často vzrušující!". A jak se vám líbí noví Van Halen, nám napište do názorů.


Xuefei Yang - Bach Concertos (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: vážná hudba

Xuefei Yang - Bach Concertos
Čínská kytaristka aktuálně sídlící v Londýně Xuefei Yang bezesporu patří k nejlepším muzikantům vážné hudby současnosti. Jejím novým počinem je "Bach Concertos", na kterém se rozhodla koncerty Johanna Sebastiana Bacha přepracovat podle vlastních představ. Partnerem ve studiu jí byli Elias String Quarter, ovšem se smyčcovým kvartetem nahrála pouze část skladeb, ostatní ztvárnila sólo. Xuefei Yang se více o tomto albu rozhovořila ve videu na svých oficiálních stránkách.


Tip týdne

The Fray - Scars & Stories (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock / piano rock

The Fray - Scars & Stories
Pokud vás nebaví pop, elektro ani metal, s americkou kapelou The Fray se nechte unést na vlnách piano rocku. Formace, která ma za sebou obrovské úspěchy, vydává nyní třetí studiovku "Scars & Stories". Nahrávka vznikla v první polovině loňského roku a produkci dostal na starost Brendan O'Brien. Jako první ochutnávku vybrali skladbu "Heartbeat" a do rádií ji nasadili už loni. Pokud jste na ni ještě nenarazili, můžete to napravit poslechem na MySpace.com kapely. Pokud budete chtít do The Fray investovat, pořiďte si přes iTunes deluxe verzi desky, která přináší navíc pět předělaných skladeb od hvězd jako The Fugees nebo Bruce Springsteen.


Pet Shop Boys - Format (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: synth pop

Pet Shop Boys - Format
Nejúspěšnější britské duo Pet Shop Boys se nyní vrací do roku 1995. Tehdy pánům vyšla kompilace B-stran singlů "Alternative", na kterou nyní navazují jejím pokračováním s názvem "Format". Deska je tak složená z bonusových písniček a skladeb, které se objevily na B-stranách singlů v letech 1996 až 2009. Celkem se jich na dva disky vešlo osmatřicet, všechny byly remasterované a jsou doplněny rozsáhlým bookletem obsahujícím i rozhovor, který s dvojicí Tennant / Lowe vedl novinář Jon Savage. Pet Shop Boys se nicméně o této kolekci rozpovídali i ve videu na YouTube.com.


Caliban - I Am Nemesis (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: metalcore

Caliban - I Am Nemesis
Pětičlená metalcoreová formace Caliban se vrací na trh po tříleté pauze. Nahrávka s titulem "I Am Nemesis" je jejich v pořadí osmou deskou s dvanácti novými skladbami. Hned v první z nich "We Are The Many" si zahostovali Mitch Lucker ze Suicide Silence a Marcus Bischoff, známý díky formaci Heaven Shall Burn. Jak se deska povedla, ohodnoťte sami na webovkách kapely. Najdete tam k poslechu a podívání klip k jiné z novinkových písní "Memorial". Marek Odehnal psal o snímku v rubrice Video Jukebox a podle něj je docela klišovitá, i když klip "spojující akční záběry na kapelu s náboženskými i zombie tématy je solidní podívanou."


Maverick Sabre - Lonely Are The Brave (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: soul / post-dubstep / reggae fusion / hip hop

Maverick Sabre - Lonely Are The Brave
Skladatele, zpěváka a rappera Michaela Stafforda, který si ale říká Maverick Sabre, můžete znát z hostování například u Chase & Status či Professora Greena. Nyní ovšem vydává své sólové debutové album. Rodák z Londýna jej pojmenoval "Lonely Are The Brave" a míchá na něm soul s dubstepem, reggae a hip hopem. Tímto mixem zaujal britské kritiky natolik, že si v rámci Brit Awards vysloužil druhé místo v kategorii Critics' Choice, hned za Emeli Sandé. Pokud se chcete seznámit s Maverickem Sabrem a jeho čtrnácti songy, které vybral na desku, navštivte jeho web. Najdete tam sampler celého alba.


Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: doom metal / melodic death metal

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Podobně jako Caliban i Swallow The Sun otáleli s vydáním nové desky celé tři roky. Čekání ale bude stát za to: deset nových songů a dva velcí hosté. Hlas Aleah Stanbridge vás přivítá hned v titulním kousku, v "Labyrinth Of London (Horror pt. IV)" a ve čtvrté "Cathedral Walls" si zapěla Anette Olzon, současná zpěvačka Nightwish. Jak zní novinkové písně naživo, může otestovat zatím jen domácí publikum - až do 9. března hraje kapela v rodném Finsku. Jestli se dostane i na fanoušky ostatních zemí, je zatím ve hvězdách.


Ludovic Bource - The Artist (soundtrack) (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme na filmserver.cz
žánr: filmová hudba

Ludovic Bource - The Artist (soundtrack)
Filmové ceny Oscar mají letos dva velké favority - "Hugo a jeho velký objev" Martina Scorseseho a francouzský téměř němý film "Umělec". První posbíral jedenáct a druhý deset nominací. Oba se utkají také v kategorii nejlepší hudba, a zatímco "Hugo" vsadil na protřelého Howarda Shorea, hudbu k "The Artist" složil takřka neznámý Ludovic Bource. Jeho jméno a také Bruselská filharmonie jsou pochopitelně spojené i se soundtrackem k tomuto filmu, který si můžete v krátkých ukázkách poslechnout v internetovém obchodě Amazon.com. Zbývá pouze dodat, že Ludovic Bource si za tuto hudbu již odnesl Zlatý glóbus.


Die Antwoord - Ten$ion (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rap / rave

Die Antwoord - TEN$ION
Ulítlé tetování, ještě bizarnější vzhled, to je jihoafrická trojka Die Antwoord, která si z rapu a raveu vytvořila vlastní originální styl, kterému říká zef. Po debutu "$O$" z roku 2009 se hlásí nyní s druhou deskou, jejíž vydání o několik týdnů posunula. Dostala jméno "Ten$ion" a přinese celkem třináct skladeb, včetně prvních dvou singlů "Fok Julle Naaires" a "I Fink U Freeky". Videoklipy k oběma naleznete na webu skupiny.


Goldfrapp - The Singles (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: electropop / synthpop

Goldfrapp - The Singles
Alison Goldfrapp a Will Gregory, tedy electropopové duo Goldfrapp, sice již chystají novou nahrávku, ovšem ještě předtím se rozhodli zrekapitulovat oněch třináct let, které působí na hudební scéně. Vzhledem k tomu, že se jedná o vůbec první kompilaci, byl už nejvyšší čas. Kolekce dostala všeříkající název "The Singles" a přinese dvanáct singlů skupiny z předchozích pěti alb, která Goldfrapp vydali. Nádavkem ale přidali i dvě novinky - "Yellow Halo" a "Melancholy Sky". Klip k prvně zmíněné jsme vám představili v rubrice Video Jukebox.


One Direction - Up All Night (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / teen pop

One Direction - Up All Night
Před dvěma roky proběhla v Británii již sedmá série X Factoru a jedním z účastníků byl i nový britsko-irský boyband One Direction. Čtveřice kluků tehdy skončila těsně před branami úplného finále, ale i tak vydala v listopadu album "Up All Night". Vloni to bylo pouze v Británii a nyní s ním razí i za její hranice. Najdete na něm hned třináct skladeb, jejichž autorství a produkci mají na svědomí lidi jako Savan Kotecha, Steve Mac, RedOne, či Steve Robson, tedy lidé, kteří spolupracují s interprety jako Westlife, Susan Boyle, Usher, Britney Spears, Take That a řadou dalších. Jedním songem jim přispěla i Kelly Clarkson. Pokud by vás zajímalo, co tihle kluci dělají, doporučíme jejich facebook.com, kde je k dispozici několik videoklipů.


Twiggy - Romantically Yours (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop

Twiggy - Romantically Yours
Ačkoli se Lesley Hornby proslavila především jako hubená modelka Twiggy, už nějaký čas toto povolání nedělá a místo toho například natáčí desky. Ta aktuální dostala název "Romantically Yours" a nejen jménem míří na svátek zamilovaných. Twiggy na tomto albu za asistence trumpetisty Jamese McMillana, který hrál například u Sade nebo s Jamesem Brownem, přezpívala známé popové hity i standardy. Na albu vedle samotné zpěvačky uslyšíte i její dceru Carly Lawson, kytaru Bryana Adamse a duet s Richardem Marxem v jeho vlastním hitu "Right Here Waiting". Jak umí tahle bývalá modelka zpívat, se dozvíte na jejím kanálu YouTube.com


V krátkosti

Někdejší člen skupiny The Mavericks Raul Malo vydává živé album s názvem "Around The World". Záznam vznikl na jediném koncertě, kde vystoupil společně s Northern Sinfonia, a zahrál nejen písničky ze svého repertoáru, ale i skladby z celého světa.

Nové album s názvem "Debussy Clair De Lune" vydává i francouzská operní diva, sólistka Metropolitní opery Natalie Dessay. Že si vybrala tentokrát skladby Claudea Debussyho je patrné, již z názvu, a tak pouze dodáme, že ji doprovázel Jeune Choeur de Paris pod taktovkou Philippe Cassarda a sekundovala jí Karine Deshayes.

Dále vychází:

Bebe - Un Pokito De Rocanrol (EMI)
David Oistrakh - Very Best Of (EMI)
Emmanuelle Haim - Une Fete Baroque (EMI)
Glen Campbell - Meet Glen Campbell (EMI)
Herbert Von Karajan - Very Best Of (EMI)
Kiri Te Kanawa - Very Best Of (EMI)
Marillion - Script For A Jester's Tear (vinyl) (EMI)
Marillion - Season's End /Ltd (vinyl) (EMI)
Různí - Cool Ice Hits 2012 (Universal)
Různí - Chimes Of Freedom: Songs Of Bob Dylan Honouring 50 Years Of Amnesty International (Universal)
Sean Paul - She Doesn't Mind (singl) (Supraphon/Warner Music)
Tony Bennett - Isn't It Romantic? (Universal)
Victoria De Los Angeles - Very Best Of (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY