Björk na Colours Of Ostrava doplní Bobby McFerrin a Animal Collective

11.01.2012 11:05 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Bobby McFerrin
© Petr Toman / musicserver.cz
"U Bobbyho McFerrina, který je sice v České republice častým hostem, půjde o vůbec první open-air vystoupení. V rámci nového programu si s sebou navíc přiveze hosty - vokální trio WeBe3," uvádí Zlata Holušová, ředitelka festivalu. Bobby McFerrin je díky svému hlasu považovaný téměř za přírodní úkaz. Jde o jednoho z největších vokálních inovátorů a improvizátorů všech dob s ohromující hlasovou technikou. "Při jeho naprosté nenapodobitelnosti, nadčasovosti a v tom, co dokáže, zůstává vlastně podružné, že desetkrát získal cenu Grammy, prodal miliony desek a složil a nazpíval nakažlivý hit "Don't Worry, Be Happy"," říká Zlata Holušová.

Vládne rozsahem čtyř oktáv, vystačí si pouze s hlasem a specificky roztančeným tělem, které používá jako bicí i k modulaci vokálu. Umí nahradit celou kapelu, vzbudit zdání vícehlasů, zpívat nástrojové party Vivaldiho skladeb a přitom dirigovat orchestr. Na koncertech s odvážnou sázkou na nejistotu a otevřeným srdcem vtahuje lidi do hry, zbavuje je předsudků z vlastní nedokonalosti a představuje jim svůj neobyčejný hudební dům tím nejpřirozenějším způsobem: pozve je dovnitř na návštěvu.

Animal Collective
© last.fm
Animal Collective představují postmoderní hudební eklektiky s úžasným darem nepředvídatelnosti. "Spontánně přes sebe vrství podněty z experimentálního rocku, psychedelie, tradičního folku, avantgardního popu, minimalismu nebo spirituálního afrického tranzu," líčí Zlata Holušová. Ne nadarmo mezi své nejsilnější počáteční inspirace řadí také okouzlení z Kubrickova horroru "Osvícení (The Shining)" s úryvky skladeb Bély Bartóka nebo Krzysztofa Pendereckeho. Čtveřice schovaná pod přezdívkami Avey Tare (Dave Portner), Deakin (Josh Dibb), Panda Bear (Noah Lennox) a Geologist (Brian Weitz) se nepovažuje za běžnou skupinu, ale za volný, svobodně se rozhodující kolektiv. A pokud nám jejich hudba má něco evokovat, tak prý animistický extatický rituál, proto zvířecí název zdůrazněný v počátcích nošením bizarních masek. Za své zatím poslední album "Merriweather Post Pavillion" byli nominováni na Grammy.

K dalším nově potvrzeným kapelám, které doplní Björk, The Flamig Lips nebo Parov Stelar Band, patří malijští Tamikrest, kteří přivezou pouštní hudbu kočovných Tuaregů, geniální libanonský trumpetista Ibrahim Maalouf nebo Euzen, dánská kapela zpěvačky Maria Franz, kterou znají diváci Colours z kapely Valravn.

11. ročník Colours Of Ostava se uskuteční od 12. do 15. července 2012 v novém a unikátním prostřední Dolní oblasti Vítkovice. K dalším potvrzeným kapelám patří například společný projekt Kronos Quartet, Kimmo Pohjonena a Samuli Kosminena nebo britští Portico Quartet. Čtyřdenní vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro, v e-shopu na www.colours.cz a v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. Současná cena 1 390 Kč platí pro dalších pět tisíc kusů nebo nejpozději do 31. ledna 2012. Festival nabídne příští rok během čtyř dní na deseti scénách přes 150 kapel, DJs, filmů, diskusí, workshopů či divadel včetně největších hvězd světové hudby.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY