Tracy Chapman má s čím bilancovat

27.09.2001 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

V kontextu světového showbizu je Tracy Chapman nenápadná až tichá, stejně jako její písně. Přesto se její alba prodávají po milionech a nyní přichází na řadu bilanční deska "Collection", na níž najdete to nejlepší, či nejznámější, co za svou kariéru natočila.
7/10

Tracy Chapman - Collection

Skladby: Fast Car, Subcity, Baby Can I Hold You, The Promise, I’m Ready, Crossroads, Bang Bang Bang, Telling Stories, Smoke And Ashes, Speak The Word, Wedding Song, Open Arms, Give Me One Reason, Talkin’ Bout Revolution, She’s Got Her Ticket, All That You Have Is Your Soul
Celkový čas: 72:40
Tracy Chapman se na světové scéně doslova zjevila v roce 1988. Průlomovým okamžikem bylo účinkování na londýnském koncertě k sedmdesátinám Nelsona Mandely. Debutové eponymní album s prvním hitem "Talkin’ Bout Revolution" se prodalo v neuvěřitelném nákladu deseti milionů kusů a zpěvačka získala tři ceny Grammy. Od té doby si Tracy udržuje nejen stálou obec posluchačů, ale na každé nové desce i vysokou uměleckou úroveň. Těch desek bylo zatím pět ("Tracy Chapman", "Crossroads", "Matters of The Heart", "New Beginning" a loňská "Telling Stories"). Vydavatelská firma Elektra se nyní rozhodla vydat bilanční album s názvem "Collection" - docela přiléhavý a trefný název, neboť "Greatest Hits" by asi nebyly zrovna na místě.

"Collection" je sbírkou šestnácti vyrovnaných písniček zpěvačky, která svým skromným projevem rozhodně nepatří do kategorie marnivých superhvězd. A taková je i její hudba - křehká, i když zpívá o násilí a střelných zbraních ("Bang Bang Bang"), zamilovaná ("Baby Can I Hold You"), ale i tzv. "angažovaná" (i když to je u nás zprofanované slovo, sem se hodí bez okolků), když zpívá o tom, že "každý má své místo na slunci". Ostatně její angažovanost už jsme naznačili v souvislosti s koncertem pro Mandelu a to nesmíme opomenout vystoupení Tracy na koncertech za svobodu Tibetu či turné Amnesty International Human Rights Now se Stingem, Springsteenem a Gabrielem. Další velké jméno připomíná i poslední písnička na desce, "All That You Have Is Your Soul", kde hostuje Neil Young.

Je to tedy jemná a inteligentní hudba s citlivými aranžemi a poklidnou atmosférou. Ach, zapomněl jsem zdůraznit, jak krásný a lehce poznatelný má Tracy Chapman hlas. Kdyby album přineslo i aspoň jednu novou skladbu, bylo by to ještě o jednu hvězdičku více. Každopádně, nezbývá než "Collection" doporučit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY