Edgar Bene Poe - Spam Poetry

30.12.2011 11:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

"Tímto se omlouvám potenciálním posluchačům a posluchačkám, že budou nad mým novým albem 'Spam Poetry' trávit hodiny a hodiny přemítáním, zda jsem se už definitivně nezbláznil." Podobné vyjádření by se mělo objevit na přebalu k nové Beneho desce. Ta není hiphopová, rapperská, ale básnická a kabaretní.
9/10

Bene - Spam Poetry

Skladby: Spam Poetry, Čas zdvihnúť kotvy, Hranica, Unos Europy, Alobal, Príbehy obyčajného Slovenska, Projekt KH (feat. Martin Haas), Beaty mýty legendy a kicsinkó, Biely plot, Hudba pre život
Vydáno: 8.7.2011
Celkový čas: 35:19
Vydavatel: Hu$tle & Fitness
Uznávám, deska není zase až tak nová. Byla by ovšem škoda se u jedné z nejvýraznějších slovenských nahrávek roku 2011 alespoň krátce nepozastavit. Beneho můžete znát z vysoce ceněných Modrých hor anebo jako neomezeného vládce planety VP84, Peťo Tázoka. Stále častěji se uchyluje při partnerství se svými alter-egy k pološíleným experimentům. Ostatně ani "Spam Poetry" není ničím jiným.

Bene byl skloňovaným jménem již vloni, když zaznamenal vřelé ohlasy na desky s Delikem ("Záblesky geniality, úlomky šialenstva") a Stratasoulem ("Slovenčina pre samoukov"). Červencové album "Spam Poetry" pak oslovilo nejen hudební publikum, ale i to literární a divadelní. Podobný kulturní přesah je v dnešní úzce vyprofilované, konzumně stádní době bravurním úspěchem. Bravo, Bene!

A nejen Bene. Bravo, Peko! Bravo, Rolande! - Právě Peko a Roland Kánik se na desce svým muzikantským dílem také podíleli. Ve světle reflektorů ale samozřejmě stojí především antihvězda Marián Benkovič aka Bene. Ten vydal album "Spam Poetry" jako bonus, jako soundtrack ke své stejnojmenné knize. Šušľavý rapper předříkává příběhy z nitra své hlavy, Edgar Bene Poe. Beneho poezie nikde nenavazuje, nikde nezačíná, nikde nekončí. Plyne prostorem. Příběhy jsou vypointované a plné lehce zapamatovatelných sloganů, ale často také znepokojujících idejí.

Bene je básníkem doby. Umí být vtipný, upřímný, vtipně upřímný. Je sakra pravdivý. Je děsivý, šílený. Kamarádíte-li s Tázokovým kamarádem "Zdeno Ibalginem", naleznete díky "Spam Poetry" nové přátele. A tentokráte nebudou ani tak zakomplexovaní - na mindrácích už architekt Bene své příběhy nestaví. To ovšem neznamená, že vás už první poslech nemůže poslat v lepším případě do stacionáře, v horším za zábradlí mostu.

"Spam Poetry" je sborníkem aktuálních, často až satirických textů. Maďaři a Maďarky, cikáni a cikánky - Bene se dotýká ožehavých témat ("Príbehy obyčajného Slovenska"), nebojí se být konkrétní, často nekorektní. Rád se ale také nahý uchyluje schovat za záclonu, to aby vysvlečený příběh zaobalil do tajemného, méně transparentního hávu ("Beaty, mýty, legendy a kicsinkó"). Beneho tvorba je aktuálně méně úchylná, více umělecká.

Chcete-li slyšet démonické propojení literatury, divadla a hudby v celistvý, pankový celek, zkuste Beneho "Spam Poetry". Desku, která může mít ambice oslovit -náctileté i rentiéry. Bravo! Bravo! Bravo!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY