Slovenské hiphopové album roku 2011

26.01.2012 11:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Ve stínu poněkud lepkavé nahrávky Majka Spirita a balastem slepeného "Fenomena" Rytmuse spatřilo světlo východoevropského světa slovenské hiphopové album roku. Mají jej na svědomí Pra3x a celé je to "Pekne povedané". A pozor, jedná se o retrodesku z dob, kdy měl hip hop ještě odkaz, rozměr a kvalitu.
8/10

Pra3x - Pekne povedané

Skladby: Intro, Taká tá uvodná jeba, Tretí (feat. Bio), Nie je čo riešiť (feat. Oliver Lowe & Marian Jaslovský), Kým sme kým sme, Chcel som len (feat. Supa), Každá jedna, Sedí vedľa mňa (feat. Re-Mic), A predsa sa točí (feat. Sekta). Kaluže obväzy, Energia, Ja zostanem (feat. Modré Hory), Bejvávalo (feat. Re-Mic), Klenoty
Vydáno: 7.11.2011
Celkový čas: 42:45
Vydavatel: Hu$tle & Fitness
Česká hiphopová scéna je mrtvá. Po loňské neúrodě s definitivní platností. Nejlepším rapperem dál zůstává nerapper Bonus. A jako bonus jsou nejlepší kapelou nehiphopeři WWW. Když zaostříme na trú skúl - Prago pyčo si letos vymalovalo omalovánky a definitivně se ztratilo hiphopovému publiku. Hiphopové publikum se ztratilo taky, v YouTube labyrintu, kam nounejmové postují svá HD videa. Jesnejmové relativně spokojeně spí. James Cole dělal v roce jedenáct metal a dancehall, ale de facto neudělal nic, Indy se podělal a Toxxx pěstoval hypnotické holubství. "Pekne povedané". Zaostřeme raději na Slovensko.

Slovenská scéna se stává výlohou východoevropského hip hopu. Nemyslím ani tak středoproudého hip hopu, který reprezentují Rytmus či Majk Spirit, jako spíš jeho alternativního pojetí. Na začátku roku to byly Režimy, vynikající koncepční záležitost, určena primárně pro starou školu, mající ovšem takový sociálně-politický přesah, že by se o eponymním albu mohlo klidně vyučovat i v budovách škol regulérních. V létě vydal svou "Spam Poetry" Bene. Album sugestivně recitovaných básní patří opět do kategorie nadhiphopových a šušlavého rappera katapultuje do nejvyšších pater indexu slovenského národního kulturního bohatství. V listopadu vyšla deska, která zmíněným výrazně konkuruje, "Pekne povedané" od Pra3x.


Pra3x feat. Modré hory - Ja zostanem

Pra3x tvoří Spartak a Demo a k úspěchu jim na debutovém LP stačilo jediné - oslovit hiphopery, toužící po následovnících Vecka a starých dobrých MR. "Pekne povedané" se nesnaží být multižánrovou deskou pro několik subkultur, o to více ostří hrany kšiltů. Pra3x jsou objevem slovenské scény a zároveň jejími vládci. Symbolicky se na převratu podíleli i kontrarevolucionáři Bene (Modré hory) nebo Supa (Moja reč), ale to hlavní obstarali Spartak s Demem.

Nejen inteligentní linie textů o různorodých tématech - alkohol, večírky, drogy, alkohol, láska, drogy, alkohol, nenávist, fet, smrt -, ale hlavně příjemné barvy hlasů a řemeslná zručnost obou aktérů i jejich hostů. To jsou ústřední devizy pěkně povídaného rapu, který ve svém projevu není invazivní, přesto - možná právě proto - vybízí ke katarzi a zamyšlení.


Pra3x feat. Re-Mic - Sedí vedľa mňa

Díky vintage soundu, beatům, které byly originální před deseti a více lety, vám Pra3x brzy přijdou jako takoví staří známí, lehce zařaditelní do zlatého věku československého hip hopu. Jen oproti tehdejším rapperům přidali na dekadenci v textech, jiná změna žádná. Protiargument, že neprodukují nic originálního? Svatá pravda, jejich tvorba je vlastně lehce zaměnitelná s Mojí rečí, jenže to byl záměr. A když ne záměr, tak závěr, který si zaslouží podtrženou pochvalu.

PS: Celé album stahuj zadarmo tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY