Adele pokračuje v rekordním tažení: její "21" válcuje iTunes

21.11.2011 14:50 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Adele
© mtv.com
Kariéra britské zpěvačky Adele je až neuvěřitelná. Tři roky starý debut "19" ji vyšvihl do popředí zájmu hudebních fanoušků a letošní novinka "21" její pozici jen utvrdila. Prodeje lámaly rekordy a jiné to nebylo ani u "download" formátu kolekce. Podle novin The Telegraph se tato nahrávka dokonce stala první deskou, které se jen v Evropě prodalo přes iTunes více než milión digitálních kopií.

Čísla hovoří jasně: začátkem roku si nahrávka podmanila Ameriku tak, že ji posluchači měli ve větší oblibě než Eminemovu "Recovery". Už tehdy se předpokládalo, že prodeje MP3 formátu dosáhnou poloviny profitu z prodeje fyzického nosiče.

Už v červenci se ale Adele dostala ještě dál. S hitem "Someone Like You" překročila v Británii miliónovou hranici a čtyři týdny se s ním vyhřívala na čelné příčce hitparád. I přes obrovský úspěch CD i digitálních formátů je ale dobré se pozastavit nad názorem nezávislého hudebního analytika Marka Mulligana. Podle jeho slov se kupování nahrávek přes internet stává už jen občasnou aktivitou moderního fanouška. "iTunes od Apple sice umožnilo získávat hudbu legálním stahováním ve velkém, což ale teď jde proti proudu. Většina lidí si totiž raději užívá hudby ve formě singlů, streamů nebo klipů na YouTube. Čím dál méně lidí si stahuje celá alba a tato cesta distribuce už není tak důležitou formou komunikace mezi hudebníkem a fanouškem," uvedl Mulligan.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY