Kudy a s kým poletí Wanastowi Vjecy na Wenuši?

03.11.2011 17:13 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Už v pondělí 7. listopadu vydají Wanastowi Vjecy svou sedmou studiovou desku "Letíme na Wenuši". Že o tom ještě nevíte? Překvapilo vás to? Pokud nejste jedním z jedenácti stovek fanoušků na jejich oficiálním facebookovém profilu, není se čemu divit. Vydání alba totiž nepředchází vůbec žádná mediální podpora.
Wanastowi Vjecy
© Wanastowi Vjecy
Podobná situace nastala i v roce 1996. Wanastowi Vjecy jeli šňůru k desce "Andělé" a jen tak mimochodem během ní začali prodávat "Pohyby" personálně propojené Lucie. Jenže u nejrozporuplnější desky této skupiny šlo trochu o něco jiného. Lucie byla tenkrát naší největší kapelou. Národním hudebním pokladem. Pražskými XXX (doplňte si jméno libovolné velké světové kapely). A "Pohyby" byly vlastně jen sbírkou nevydaných věcí, zbytků, co vznikly při nahrávání předešlých "Černých koček", coverů a památných live nahrávek.

"Letíme na Wenuši" je ale trochu jiný příběh. Wanastowky sice s předchozím "Torpédem" zasáhly nemalou část posluchačů, ale očekávání byla jistě větší. A tak, místo toho, aby postupně probouzeli kapelu z dlouhého zimního spánku a snažili se převzít roli, kterou v 90. letech minulého století měli, pokodymovsky se vypařili a nedávali o sobě vědět. Dokonce nevydali ani slibované DVD, co natáčeli v Lucerně v květnu 2008.

Wanastowi Vjecy
© Wanastowi Vjecy
Měsíce se nic nedělo, a tak rok stará zpráva o tom, že P.B.Ch. opustil skupinu, překvapila hlavně tím, že je ještě co opouštět. Že snad Robert Kodym chce ještě dál pokračovat v hraní a z dvojice kapel, v nichž zbyl prakticky sám (záměrně zjednodušuju), se rozhodl o reinkarnaci Vjecý. A tak v létě odehrála nová sestava Wanastowek dva koncerty v Československu. A zároveň padly sliby o nové desce, co vyjde na podzim. Jenže tři dny před jejím vydáním jsme takřka bez informací a odkázáni jen na střípky, které probublávají wanasťáckým facebookem.

O jaké střípky jde? Víme, jak bude vypadat obal (nepřehlédnutelné odkazy do roku 1991), známe pár ukázek z nových skladeb (taky s odkazy do minulosti), několik textů. Objevily se fotky z nahrávání, můžeme se těšit na hostující Annu K, Lenku Dusilovou nebo Douga Wimbishe z kapely Living Colour. Taky víme, že se kapela vrátila k W, to jednoduché v komunikaci na facebooku prakticky nepoužívá.

Ale kdo desku vydává? Vyjde fyzicky nebo jen jako download? Nebo snad na oficiálním webu kapely vznikne něco jako placený fan klub (cosi jako supporters Einstürzende Neubauten)? O tom žádná.

Robert Kodym a Lenka Dusilová
© Wanastowi Vjecy
Je otázkou, zda sázka na tajemno kapele vyjde. Už kolem torpédovacího comebacku se nepodařilo navázat na úspěch z devadesátých let. Najdou si místo v době, kde už se cédéčka prakticky neprodávají, ale stahují, hudba se konzumuje a neposlouchá a "muzikanti nemají díky technologii firmy Philips co žrát," jak v jednom z rozhovorů pravil Robert Kodym?

Fakt jsem zvědav, co se v pondělí stane. Co na nás kapela připravila, jakým způsobem promyslela svůj návrat v nové sestavě. A nejvíc se bojím, že to někde bude skřípat. Že vlastně nic velkého připravené není (to by přece muselo už dávno prosáknout) a vyjde jen deska. Možná dobrá, ale prodávat se bude ještě míň než "Torpédo", které si spousta lidí odnesla za pár korun z Levných knih. A po jarní šňůře po poloprázdných halách upadnou Vjecy do dalšího ze svých dlouhých nejen zimních spánků.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY