Moje jediný přání je opakování

27.10.2011 09:22 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Nebudeme se opakovat. Nebudeme se opakovat. Nebudeme se opakovat. Nebudeme se opakovat. Nebudeme se opakovat. Nebudeme se opakovat. Nebudeme se opakovat. Nebudeme se opakovat. Nebudeme se opakovat. Nebudeme se opakovat. Nebudeme se opakovat. Nebudeme se opakovat.

Tata Bojs

předkapely: Longital, Sunflower Caravan
místo: Sportovní hala BC Sparta, Praha
datum: 25. října 2011
setlist: Progresivní (intro), Papírovka, Attention aux hommes!, Hořká čokoláda, Elišce, Filmařská, Skovka, Ztraceni v překladu, Světová, Toreadorská, Bába, Písmenková, Usínací, 2031, Eko echo, Opakování, Šťastnější, Homo Demo, Růžová armáda, Náměsíčná, Vesmírná, Progresivní (outro)
fotogalerie: zde

Tata Bojs, Praha, Sportovní hala BC Sparta, 25.10.2011
© Martin Chochola / musicserver.cz
Tata Bojs letos vydali vyjařenou, vydařenou nahrávku "Ležatá osmička" (makrorecenze). Tata Cais se letos také vydali na své dosud nejmonstróznější turné, věnované oslavě osudového, osmého alba. Nejpodstatnější, divácky nejpočetnější zastávku koncertní šňůry, jež je při kartografickém zakreslení postavena ve tvaru položené osmičky, zažila v úterý Praha. Na sedmičce - totiž na Letné - Tatáče nadšeně vítal třítisícihlavý, natěšený had.

Okno perfekcionismu, které Tata Bojs při své šou do nekonečna otevírali, vypadlo během večera několikrát z pantů. Naštěstí, nikdo nebyl zraněn. Hned při příchodu do přeprodané, přetopené basketbalové haly způsobila šok šatna bez šatnářů/šatnářek, fungující na bázi samoobsluhy. Štěstí, že publikum Tata Bojs netvoří průměrní Češi/průměrné Češky. Na atmosféře příliš nepřidalo ani nepříliš šťastně vybrané slovenské duo Longital, které svým usínáním zapříčinilo hodinové čekání na baru. Plazící se kelímkoví plazi pak de facto zabarikádovali většinu fans následující předkapely - Sunflower Caravan - v útrobách stařičké haly. Na Andyho snahy tak reagovalo jen ticho.

Tata Bojs, Praha, Sportovní hala BC Sparta, 25.10.2011
© Martin Chochola / musicserver.cz
Odraz okna perfekcionismu, kterým Tata Bojs dvě hodiny intenzivně proskakovali, připomínal spíše než klasický popový koncert, varieté. Teatrální, místy cirkusové varieté tak promyšlené, až mrazilo. Nasvícená mrkací megabulva, filmování při "Filmařské", papírová koule nad hlavami háďat, nasvícení vytvarované do ležaté osmičky, adrenalinové i komorní úpravy jednotlivých písní, jednotný osmičkový outfit, progresivní psychedelické projekce. Hosté. Zamrazilo při výstupu Clarinet Factory, kdy Dušanem Neuwerthem nazvučeným prostorem vibroval každičký tón. A co teprve světová premiéra "Světové" s Vladimirem518 a kultovním samplem "chlastat, hulit, kouřit, šukat".

Mašina Tatáčů vychrlila páru na publikum celkem dvaadvacetkrát. Nejkrásnější obláček byl právě ten, na kterém se táta Cais svezl s penerem Vladimirem. Milovníci, lépe milovnice zpívajícího bubeníka, multifunkčního umělce Caise, byly drážděny alfa-sameckými pohyby, v rozkroku kyvadlově se pohybujícím páskem, zahradnicko-cyklistickým potahem dlaní a nadživotním výkonem symbolu Tata Bojs. Bendovi a několika dalším však učaroval speciální host, kouzelník Vladimir518. Světová premiéra "Světové" dopadla světově.

Poznámka pod čarou

Na Caisovy svůdné pohyby jsem byl upozorněn fetišistickými poznámkami a padajícími slinami své sparing-partnerky pro danou noc, KK. S KK jsme se před koncertem neznali a ani po něm se neznáme. Ale o dvou věcech nemám pochyby - byl to skvělý večer, a že KK miluje Caise. Vyrábí trička na motivy písní Tata Bojs a ze všeho nejvíce touží, aby jí je kapela podepsala. A možná by chtěla přespat ve zkušebně nebo tak. Sparing-partnerem KK pro danou noc jsem byl já. Káká napsala hodinu před začátkem na zeď nářků na stránce akce na sociální síti, že jde sama. Že nechce jít sama. Rozehráli jsme virtuální duet, který došel svému naplnění při závěrečném partu "Světové", kdy V518 rapuje do Caisových nápěvů. Chvíle, kdy Vláďův obdivovatel střetne obdivovatelku Milana.

Já: Tvý mladý srdce nemůžu mít, doba je špinavá stejně jak já, tvý mladý srdce nemůžu chtít, pravda je nejasná a podivně zlá.
KK: Moje naivita mě za srdce chytá, jsem lolita, tvoje prosperita.
Svět je místo co bude končit, já do misky sbíram jen slzy lolit.
Můžu mu věřit?
Nemůžeš mi věřit.
Má mě rád?
Nemám tě rád.
Zavolá znova?
Nezavolám znova.
Mluví pravdu?
Nemluvím pravdu.
Apokalyptická vize už nezní tak cize.
Svět je místo co bude končit, já do misky sbíram jen slzy lolit.

Tata Bojs, Praha, Sportovní hala BC Sparta, 25.10.2011
© Martin Chochola / musicserver.cz
Okno perfekcionismu během celé šou zamrzlo jen při exhibicích přizvané taneční skupiny. Gymnastické kreace působily často rušivě a odváděly pozornost od hlavní dějové linie celého koncertu. Dějové linie, která přesáhla celý dramatický oblouk. Vrchol nastal při křtu aktuální nahrávky. Namísto sprchy Bohemkou přišel světelný rituál, slavnostní obřad při kterém příchozím došlo, jak nadčasová a geniální práce za Tatáči stojí. Kapela k nezaplacení.

Jediné přání publika po závěrečném outru, tedy opakování celého setlistu, zůstalo nevyslyšeno. "Nebudeme se opakovat," shodli se Mardoša a spol. a odjeli na afterparty. Dupajícímu hadu pod pódiem pustili - asi na uklidněnou - The Clash, hadí přání ovšem Tatáči slyšeli a chystají se jej dle svých slov brzy vyslyšet. Také se tak těšíte na opakování?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY