Trio Pyramids přiveze do Akropole africké rytmy i americký free-jazz

02.11.2011 15:32 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Pyramids
© facebook interpreta
Pyramids, kultovní legenda spojující Afriku s americkým free-jazzem, slaví po čtyřiceti letech comeback. Na jeho počet přijedou muzikanti i do Česka: již 4. listopadu vystoupí v Praze v Paláci Akropolis.

Trio Pyramids vznikalo v sedmdesátých letech doslova za pochodu: trojice černošských hudebníků odchovaných freejazzovými velikány Albertem Aylerem a Cecilem Taylorem se vydala po stopách africké hudby nejprve do amsterdamských a pařížských klubů, později dorazila do kolébky afrického highlife Ghany, kde studovala černošské rytmy, a nakonec se přesunula do Nairobi, odkud podnikala výlety do terénu za hudbou místních kmenů Masai a Kikuyu.

Během své pětileté existence vydali Pyramids tři nezávisle produkovaná alba, která se stala sběratelskými raritami, a stali se průkopníky dnešní world music dávno před tím, než se tento fenomén stal trendem. Roku 2007 hudebníci sestavu obnovili na triumfálním koncertě v San Franciscu, loni absolvovali velké evropské turné. "Hluboce spirituální Afro-psychedelie," hodnotí jejich návrat odborná média. Koncert začíná v půl osmé. Předprodej vstupenek zajišťuje síť Ticketpro nebo přímo Palác Akropolis. Nyní za stání zaplatíte 300 Kč a za sezení 350 Kč. Na místě se cena zvýší o padesátikorunu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY