Nové desky pro 44. týden

30.10.2011 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Nejzářivějšími novinkami bude spojení Metalliky s Lou Reedem a druhé album dua Justice. Dále se můžete těšit na dvacáté výročí "Achtung Baby" U2, dokument Kings Of Leon, konečně vyjde "Smile" The Beach Boys, silná bude i domácí scéna v podobě Vlasty Redla, Verony, Těžkýho Pokondra, Lucie Bílé a přidá si i debutant Martin Harich.
Pokud se v pondělí 31. října vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Metallica / Lou Reed - Lulu (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: noise rock / heavy metal

Metallica, Lou Reed - Lulu
Po projektu SuperHeavy nám letošní podzim nachystal další hvězdné spojení - Lou Reed a kapela Metallica. To vyústilo v album s názvem "Lulu". Kořeny vzájemné spolupráce sahají do října 2009, kdy společně vystoupili na pětadvacátém výročí uvádění do Rock And Roll Hall Of Fame. Tehdy společně zahráli klasiky Reeda a Velvet Underground "Sweet Jane" a "White Light/White Heat". Původně mělo jít o album, na kterém všichni přepracují Reedův starý materiál, který členové metalové kapely považují za ztracené klenoty. Ale týden či dva před nahráváním přišel Reed s jiným nápadem. Před časem totiž složil písně pro amerického avantgardního divadelního režiséra Roberta Wilsona a německý divadelní ansámbl, který od dubna tohoto roku v Berlíně hraje dílko s názvem "Lulu Plays". Tyto písně jsou inspirovány díly "Earth Spirit" a "Pandora’s Box" německého expresionisty Franka Wedekinaa, který v nich přepsal básně Edgara Allana Poea z jeho sbírky "Havran". O výslednou hudební podobu, jejíž stopáž nakonec přesáhla kapacitu jednoho disku, se postarali vedle obou zúčastněných také dva producenti. Lou Reed přivedl Hala Willnera a Metallica na oplátku Grega Fidelmana. Jak nakonec celé dílo dopadlo, zjistíte na jeho speciálním webu.


Justice - Audio, Video, Disco (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: elektronika / electro-house / dance

Justice - Audio, Video, Disco
Svým debutovým albem z roku 2007 nazvaným "†" dvojice Xavier de Rosnay a Gaspard Augé vkročila na hudební scénu opravdu důrazně. Koneckonců tři nominace na Grammy hovoří za vše. Pařížské duo Justice by nyní jistě rádo na tento úspěch navázalo svým druhým albem "Audio, Video, Disco". To je podle jejich vyjádření o něco lehčí než předchůdce a ne tak agresivní. Podle prvních reakcí je na desce také patrný vliv kytarové a rockové muziky. To mohou mít částečně na svědomí i hostující vokalisté: Morgan Phalen z newyorské rockové kapely Diamond Nights ve skladbách "On’n’On" a "Newlands", Vincenzi Vendetta z australské skupiny Midnight Juggernaut v písničce "Ohio" a britský popový zpěvák Ali Love na prvním singlu z desky "Civilization". Ten i druhý, titulní, singl nahráli Justice na své MySpace.com.


Tip týdne

The Beach Boys - The Smile Sessions (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock and roll

The Beach Boys - The Smile Sessions
Fakt, že se na některé desky čeká pět šest let, nikoho nepřekvapí, ovšem pokud se na nějakou čeká čtyřiačtyřicet let se stále stejným napětím, pak musí být výjimečná. A to případ "Smile" americké skupiny Beach Boys rozhodně je. Nahrávání tohoto alba probíhalo mezi roky 1966 a 1967, ovšem z důvodu zhroucení Briana Wilsona deska nakonec nevyšla. Vrátil se k ní teprve před pár lety sám Wilson a nahrál ji sólově, ovšem teprve nyní konečně vyjde tak, jak ji tehdy natočili Beach Boys, za jejich současné spolupráce. Oproti verzi Briana Wilsona má "The Smile Sessions" o dvě skladby víc, tedy celkem devatenáct. Pokud ale vyhledáte edici na vinylu, najdete na ní ještě o pět položek víc. Jsou jimi převážně stereo mixy některých skladeb. To ale rozhodně není maximum, co můžete získat do svých přehrávačů. Asi nejvyhledávanější bude verze se dvěma CD, přinášející hned čtyřicet skladeb. Jejich ukázky a složení nabízí internetový obchod Amazon.com. Fajnšmekři nicméně sáhnou po deluxe verzi čítající pět CD, dvě LP desky a dva sedmipalcové singly.


U2 - Achtung Baby (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop

U2 - Achtung Baby
Dne 19. listopadu tohoto roku to bude přesně dvacet let, kdy irská kapela U2 vydala své zřejmě nejslavnější album "Achtung Baby". Toto kulaté výročí členové U2 oslaví vydáním výroční edice, která, jak je dnes zvykem, vyjde v mnoha podobách. Vedle standardní verze bude k dispozici i Deluxe Edition obohacená o bonusový disk s b-stranami a raritami. Tuto verzi mimochodem seženete i na vinylu. Pro fanoušky je pak určena Super Deluxe Edition obsahující hned deset disků - šest CD a čtyři DVD. Kromě alba "Achtung Baby" bude na discích i velké množství nikdy nevydaného materiálu, nové úpravy známých písní a b-strany tehdy vydaných singlů. Na DVDčkách najdeme koncertní "Zoo TV: Live From Sydney", dokument o natáčení desky s názvem "From The Sky Down", který v berlínském Hansa Studiu natočil režisér Davis Guggenheim, všechny videoklipy z té doby a další obrovské množství bonusů a nikdy nezveřejněných záznamů. Pro U2 šílence je pak určena limitovaná a číslovaná Uber Deluxe Edition, jejíž obsah společně s trailerem najdete na speciálním webu.


Kings Of Leon - Talihina Sky: The Story Of Kings Of Leon (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Kings Of Leon - Talihina Sky: The Story Of Kings Of Leon
Fanoušky americké formace Kings Of Leon čeká velká lahůdka: Na pulty obchodů totiž míří dokumentární DVD s názvem "Talihina Sky: The Story Of Kings Of Leon". Set diváka seznámí s celou historií formace a její cestou za slávou. Kromě koncertních a zákulisních materiálů na vás ale čeká mnohem víc: archivní videa, záběry z vlastních kamer muzikantů a samozřejmě také něco z osobního života každého ze členů. Některý materiál použitý na DVD je tedy starý jako kapela sama - tedy dvanáct let. Jeho distribuce je však zcela současná, neboť si můžete vybrat z formátu na DVD nebo Blu-ray disku. Ochutnávku najdete v podobě traileru na YouTube.com.


Verona - Den otevřených dveří (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / dance

Verona - Den otevřených dveří
Verona letos slaví deset let působení na hudební scéně. Zatímco první čtyři alba duo vychrlilo během pěti let, na to páté si museli jejich příznivci náležitě počkat. Čekání nyní skončilo - je tu CD "Den otevřených dveří" a s ním i velké očekávání tvůrců, které zákonitě musí následovat po masivním úspěchu prvních dvou singlů "Ztracená bloudím" a "Hey Boy". Vedle těchto dvou písní album obsahuje dalších deset, včetně dvou verzí "Ztracená bloudím" a plánovaného singlu "Jak mám nás krýt", který textem opatřil Oskar Petr. Něco málo z alba streamuje dvojice na svém YouTube.com kanálu.


Manic Street Preachers - National Treasures - The Complete Singles (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: britpop / rock

Manic Street Preachers - National Treasures – The Complete Singles
Od posledního alba britských Manic Street Preachers uplynul sotva rok a další už je na obzoru. Přesto kapela nenechá své příznivce vydechnout a servíruje jim kompilaci nazvanou "National Treasures - The Complete Singles". Na dvou discích zde najdete celkem osmatřicet singlů od "Motown Town" z roku 1991 až k letošní novince "This Is The Day", která je coververzí hitu britských The The z roku 1983. Dovětek The Complete Singles ovšem berte s rezervou. Například chybí opravdu první singl z roku 1989 "Suicide Alley", "God Save The Manics" z roku 2005 a řada dalších. Ke zmíněné novince Manics natočili rekapitulační videoklip složený z historických vystoupení a nikdy nezveřejněných záběrů kapely. Kouknout na něj můžete na jejich webu. K dostání bude i verze s bonusovým DVD, kde najdete komplet osmatřiceti videoklipů.


Vlasta Redl - Koncert, který se nekonal (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop

Vlasta Redl - Koncert, který se nekonal
Folk-rockový a někdy též i folklórně znějící písničkář, zpěvák, textař, producent, skladatel, aranžér a multiinstrumentalista Vlasta Redl si dal pětiletou koncertní pauzu. V ní, podle vlastních slov, držel smutek a oplakával zánik kapely, ve které působil třiadvacet let. Nicméně od jara opět koncertuje se svojí novou skupinou, které dal jednoduchý název Naše nová kapela. Z tohoto turné, jež vyvrcholilo výpravným vystoupením v zámecké zahradě v Třeboni, kterého se zúčastnila celá řada hostů, včetně kompletní Redlovy bývalé kapely, vznikl záznam a ten nyní vychází na albu "Koncert, který se nekonal".


Leningrad Cowboys - Buena Vodka Social Club (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Leningrad Cowboys - Buena Vodka Social Club
Finská rocková formace Leningrad Cowboys se po pěti letech vrací na scénu s novou nahrávkou. Nově pod křídly labelu SPV Records vydává "Buena Vodka Social Club", která fanouškům šíleného rock'n'rollu přinese jedenáct kousků. Navíc na vás čekají dva bonusy: "Corpse Bridge" a v rozšířené verzi vás potěší navíc "Gimme Your Sushi". Prozatím si na oficiálních stránkách formace můžete poslechnout jednu z novinkových skladeb, kus s názvem "All We Need Is Love".


Těžkej Pokondr - SuperAlbum (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop

Těžkej Pokondr - SuperAlbum
Dvojice Miloš Pokorný a Roman Ondráček, tedy Těžkej Pokondr, letos slaví patnáct let od vydání svého prvního alba a pánové se rozhodli toto výročí oslavit novým CD s názvem "SuperAlbum". A jaké hity se jim dostaly do spárů tentokrát? Například "Live Is Life" jako "Prejs to čmajz (aneb Pocta Václavovi)", "Born To Be Alive" jako "Když tančí Korn", nebo "Everlasting Love" v podobě "Nestihla jsem vlak".


Riot - Immortal Soul (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / metal

Riot - Immortal Soul
Historie kapely Riot sahá až do sedmdesátých let, kdy jako jedni z prvních děsili tvrdým hardrockem. Letos vydávají svou už čtrnáctou studiovou nahrávku "Immortal Soul". Deska s dvanáctkou nových songů vyjde v klasické a limitované mutaci a také na dvou LP. Že si na ní dali záležet, dokládá i fakt, že přebal novinkového CD navrhl sám zpěvák kapely Tony Moore. Jestli se mu podařilo vystihnout náladu nového materiálu, posuďte sami poslechem energické "Still Your Man" na webu kapely.


Carole King - A Christmas Carole (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop

Carole King - A Christmas Carole
Carole King se sice nikdy nepovedlo navázat na úspěch alba "Tapestry", nicméně tento majstrštyk jí zajistil popularitu až do těchto dní. Přestože na hudební scéně působí již přes padesát let, teprve letos vydává své první vánoční album. Nahrávku s názvem "A Christmas Carole" produkovala její dcera Louise Goffin a obsahuje celkem dvanáct písní, mezi nimiž najdete jak standardy, tak nový materiál, na kterém se ovšem zcela překvapivě nepodílela samotná zpěvačka, ale již zmíněná dcera. Několik ukázek a videí naleznete na miniwebu tohoto alba.


Sick Of It All - Nonstop (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: metalcore

Sick Of It All - Nonstop
Americká formace Sick Of It All už po roce vydává novou desku. Vzhledem k bohatému tracklistu, který čítá na dvacet skladeb, zvolili muzikanti odpovídající název "Nonstop". Nejsou to ale původní a nové písně: jedná se o znovu nahrané skladby a ty nejlepší kousky, které Sick Of It All za svou historii vytvořili. Když na nich osazenstvo formace ve studiu Antfarm Studios společně s producentem Tue Madsenem pracovalo, užilo si spoustu zábavy. "Byla to sranda. Jsme totiž tak zvyklí hrát ty songy naživo, že to pro nás byla hračka. Sem tam jsme změnili tempo a nějaké aranže, ale nic drastického. Chtěli jsme totiž zachovat skladbám jejich původní feeling," prozradili muzikanti. Jestli se jim to povedlo, posuďte sami prostřednictvím krátkého traileru na YouTube.com kanálu Century Media Records.


Hurts - Happiness (Deluxe Edition) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / electropop

Hurts - Happiness Deluxe
Během posledního roku se z dua Hurts stala evropská hudební senzace, což potvrdilo nejen turné, ale i prodeje debutu. Není proto divu, že se na trh dostává deluxe edice "Happiness", která obsahuje kromě původního alba i bonusové DVD se záznamem jednoho z největších letních show Hurts z Berlína - Zitadelle Spandau. Záznam se pořizoval na šestnáct kamer a byl v přímém přenosu také streamován přes profil kapely na Facebooku. Na DVD najdeme také všechny jejich doposud natočené videoklipy, včetně verze klipu "Wonderful Life", která byla dosud k vidění pouze online. CD obsahuje nejen všechny studiové skladby, ale i živé verze písní "Happiness" a "Confide In Me", čtyři singlová béčka, dvě demoverze a také vánoční "All I Want For Christmas Is New Year's Day", která vyšla zatím jen na sedmipalcovém vinylu.


Martin Harich - Príbeh snov (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop rock

Martin Harich - Príbeh snov
Ačkoli druhá řada Česko Slovenské SuperStar přinesla poměrně hodně výrazných nováčků, doposavad z ní nevzešlo jediné album. To ale nebude od příštího týdne platit, ovšem první nebude ani vítěz Lukáš Adamec ani druhá v pořadí Gábina Gunčíková, ale až čtvrtý Martin Harich. Album nahrával ve studiu Creative Music House pod vedením producentů Petra Grausa a Mariana Kachúta a obsahuje jedenáct písniček, ke kterým si vyjma prvního singlu "Nezvestná" napsal Harich sám hudbu i texty. Videoklip k ní můžete zhlédnout na zpěvákově webu.


Lucie Bílá - Duety naBílo 2 (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / střední proud

Lucie Bílá - Duety naBílo 2
První výběr duetů z televizního pořadu Lucie Bílé "Lucie naBílo" měl úspěch, a tak není divu, že nyní vychází druhé pokračování. Jsou na něm zařazena další pěvecká vystoupení, která se na první díl nevešla. Z repertoáru kolegů Lucie Bílé se tentokrát dostane například na duet z muzikálu "Fantom opery" s Peterem Dvorským za doprovodu romské kapely Diabolske husle, árii z rockové opery "Juno a Avos", kde zpěvačku doplnil recitující Jiří Bartoška, parodii na Vivaldiho téma v podání violoncellisty Jiřího Bárty a barokně školené a oděné vokalistky, duet s Pražským výběrem v evergreenu "Pražákům je hej" nebo baladu "Zimní královna" s Arakainem. Dále na albu uslyšíme i Lucii Vondráčkovou, Františka Nedvěda nebo Petra Jandu. Titul vychází i ve videopodobě na DVD.


Dále vychází:

Andre Rieu - And The Waltz Goes On (Universal)
Angela Gheorghiu - Homage To Callas Mari (EMI)
Bush - The Sea Of Memories (Mystic Production)
Čechomor - Místečko (reedice) (Universal)
Dave Koz - Ultimate Christmas (EMI)
Deep Purple - Bbc Sessions 1968-1970/Ltd (EMI)
Descending - New Death Celebrity (Mystic Production)
Diabolos Dust - Ruins Of Mankind (Mystic Production)
Grouplove - Never Trust A Happy Song (Supraphon/Warner Music)
Hammers Of Misfortune - 17Th Street (Mystic Production)
Hardcore Superstar - The Party Ain't Over 'Til We Say So (M.A.B.Records)
Hate Squad - Katharsis (Mystic Production)
Helene Grimaud - Koncert pro klavír 19,23 (Universal)
King Mob - Force 9 (Mystic Production)
Kiri Te Kanawa - Gershwin/Porter (EMI)
Krisiun - The Great Execution (EMI)
Maria Joao Pires - Sonáty pro klavír 16,21 (Universal)
Maxim Turbulenc - Vánoční zpívánky (EMI)
Meteors - Pure Evil Live (EMI)
Moby - Destroyed / Limited (EMI)
My Black Light - Human Maze (Mystic Production)
Never Shout Never - Time Travel (Supraphon/Warner Music)
Nigel Kennedy - Violin Concertos (EMI)
Roberto Alagna - Pasion (Universal)
Rooted - Ad Nauseam (Mystic Production)
Různí - Comp. Chamber Music For String (EMI)
Různí - CZ Dance Charts Winter2011 (Universal)
Různí - La Plus Grande Discotheque V.7 (EMI)
Různí - Life In A Day (soundtrack) (EMI)
Různí - Now Arabia Decade 1990 (EMI)
Různí - Top20.cz 2011-2/2Cd (Universal)
Seger&Silver Bullet Band - Live Bullet (EMI)
Seger&Silver Bullet Band - Nine Tonight (EMI)
Skinny Puppy - Handover (Mystic Production)
Stryper - The Covering (US Import)
Throne Of Katarsis - Ved Graven (Mystic Production)
Vallenfyre - A Fragile King (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY