Nu-rave Funeral 3D

31.10.2011 16:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Dávno před tím, než k nám po letech slavnostně dorazila drumíková vlna, následovaná vlnou dubstepovou, proložená vlnou mixu obého (a to je fakt jako cool), byla tu vlna jiná. Jmenovala se nu-rave a na jejím vrcholku si to surfovali Justice. Ti teď vydávají druhou desku - "Audio, Video, Disco". A vlna opadla.
6/10

Justice - Audio, Video, Disco

Skladby: Horsepower, Civilization (with Ali Love), Ohio (with Vincent Vendetta), Canon (Primo), Canon, On'n'On (with Morgan Phalen), Brianvision, Parade, New Lands (with Morgan Phalen), Helix, Audio, Video, Disco
Vydáno: 31.10.2011
Celkový čas: 40:45
Vydavatel: Warner Music
Nejde jinak: Už to přešlo. Je to tu. Asi se to dalo čekat, ale stejně to zamrzí. Justice dali světu hodně. Byli u toho, když se rodil nu-rave, jeden z nejhajpovanějších a zároveň nejabsurdnějších a zároveň vůbec ne špatných (vlastně velmi dobrých!) žánrů třetího tisíciletí. Vlastně ho definovali. Metal. Disco. Punk. Rave. Rock. Electro. Chlast. Drogy. Šuk. S holkama. S klukama. Daft Punk v uších a Metallica na tričku. Justice dali světu "†" a tři roky čekali, co se bude dít.

A dělo se nemálo. Kecy typu: "Justice jsou stejně jen kopírka Daft Punk," vystřídaly kecy typu: "(XY) jsou stejně jen kopírka Justice." Dlouho to nikomu nevadilo. Aspoň bylo co hrát na afterparties po koncertech Sunshine. Byla to zábava...

Do doby, než Justice udělali remix "Get On Your Boots" pro U2. Na blbou písničku ještě blbější remix? Něco je špatně. To není fér. A pak bylo chvíli ticho. A když před několika měsíci Gaspard Augé a Xavier de Rosnay vypustili mezi lidi "Civilization", bylo jasné, že to je pryč. Nu-rave je pryč. Přichází... co to vlastně přichází? Pop? Pop-disco? Pop-disco-70's rock?

Staré známé přehuštěné basy a agresivní beaty jsou podpořené analogovými škopky, riffy elektrických kytar a klávesami nejrůznějšího typu. Je slyšet, že pánové si při nahrávání hodně často dávali kapely, které průměrný fanoušek nu-raveu zná jen podle jména (Deep Purple? Led Zeppelin? Rush? Scorpions? Dio? Arakain? (sic!)). A taky že daleko víc ctí písničku. I proto se mezi hosty objevují vlastně jen vokalisté - Morgan Phalen (Diamond Nights), Vincenzi Vendetta (Midnight Juggernaut) a Ali Love. Zkáze však zabránit nelze...

Justice v roce 2011, to je dýchavičný mix čtvrtého nálevu sebe sama ("Ohio"), pátého nálevu z obdivu ke Queenům ("Brianvision"), šestého nálevu z obdivu k Daft Punk ("Canon") a prvního nálevu z obdivu k Digitalism (sic!) ("Helix"). To vše za přispění takřka nulového posunu čehokoliv a prakticky žádné energie. Vrtění pravým palcem u nohy při závěrečné "Audio, Video, Disco" se nepočítá.

"Horsepower" nesahá "Genesis" ani po kotníky. A jak by chtěla! Ne, irské housličky to nezachrání. "Parade" je vsuvkou z kategorie meganuda. Čeká někdo druhé "D.A.N.C.E."? Smůla. Nic nebude. Bude tak maximálně "Newlands" - pop-disco-70's rock, ze kterého refrén v podání Morgana Phalena a queenovské kytarové sólo dělají asi nejchytlavější věc desky. Asi z jedné pětiny tak chytlavou, jako byla "DVNO" na "†". A to je žel málo.

Pionýři nu-raveu (ano, fuck Klaxons!) uspořádali pohřeb vlastního (ano, fuck Klaxons!) žánru, a to rovnou ve 3D. A možná je to škoda. A možná to tak mělo být. Zamáčkněme slzu, otevřeme láhev, zapijme žal... A pak otevřeme další láhev a slavme. Neb když něco končí, něco jiného začíná.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY