České festivaly letos vytřídily pětapadesát tun odpadu

22.09.2011 15:12 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Čistý festival
© facebook interpreta
Letošní festivalová sezóna byla již počtvrté ve znamení třídění odpadu na čistých festivalech. I když se na celé řadě open-air akcí nevydařilo počasí tak jako v minulém roce, lidé třídili odpad nejvíce v historii českých hudebních festivalů. V rámci projektu Čistý festival - Autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a.s. se podařilo vytřídit přes pětapadesát tun skla, papíru, hliníku a plastu, ve kterém bylo 341 744 plastových kelímků. Seriál letních akcí usilující o certifikaci Čistý festival ale pokračuje a bude završen ve dnech 24. a 25. září akcí Dny NATO v Ostravě.

Většina vytříděného odpadů již byla předána zpracovatelům a použita pro výrobu nových výrobků. Velká část festivalových plastů například putovala do společnosti Transform v Lázních Bohdaneč, která z nich dále vyrábí dlažbu do měst a obcí nebo protihlukové stěny k dopravním stavbám. Několik tun bílého skla z festivalů především v Čechách bylo postupně převezeno do firmy AMT Příbram, která jej zpracovala na skleněný střep pro výrobu nového skla ve sklárnách.

Projekt Čistý festival v letošním roce přinesl celou řadu novinek, které měly přispět k větší čistotě festivalových areálů, ale také přiměly návštěvníky open-air akcí k zamyšlení nad smyslem třídění odpadu. Na stánku projektu Zelený bod vznikla interaktivní expozice, která například upozorňovala na to, jak se s odpady po vytřídění dále nakládá a jak se mění na nové věci.

K čistotě festivalových areálů a kvalitnějšímu třídění přímo na akcích přispěla intenzivní spolupráce s úklidovými četami, ale také pilotní projekt mobilního svozu tříděného odpadu v největších areálech. "Většina zapojených akcí měla vyčleněny speciální úklidové čety, které se zaměřily výhradně na sběr tříděného odpadu. Tento odpad byl ještě přímo na festivalech dotříděn a až posléze putoval v barevných pytlích k dalšímu využití. Na největších festivalech proběhl navíc mobilní svoz tříděného odpadu, který nám umožnil separaci většího objemu odpadu než v minulých letech," upřesnila Martina Vrbová, ředitelka oddělení využití odpadů ze společnosti EKO-KOM, a.s.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY