Za požár skladu Sony byli zatčeni tři teenageři

12.08.2011 15:11 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Hořící sklad PIAS UK
© pitchfork.com
Zkraje týdne jsme vás informovali o mohutném požáru severolondýnského skladu Sony, kde se nacházel celý inventář PIAS Distribution (největší britské nezávislé společnosti, která distribuuje tituly více než sto padesáti nezávislých vydavatelství po celé Anglii i Evropě). Zatčeni byli tři mladíci.

Z výtržnictví a žhářství byli dle london24.com obviněni dva sedmnáctiletí a jeden o rok starší chlapec. Jeden ze dvou sedmnáctiletých byl propuštěn na kauci, dva zbylí zůstávají v policejní vazbě.

Mnohé fajnšmekry zajisté nepotěší, že prognózy vyšly a oheň ve skladu o rozloze 18 580 m² zničil celý inventář nezávislých nahrávacích společností. Například Beggars Group (Matador, XL, Rough Trade, 4AD, True Panther, Young Turks) přišla o 750 000 hudebních nosičů. Výroba nových CD potrvá kolem deseti dní, u vinylů si však budou muset sběratelé počkat v mnoha případech i tři měsíce. Již v tuto chvíli se dle Sony lisuje v Anglii a Rakousku více než jeden a půl milionu disků, jejichž vydání nejvíce spěchá.

Na oheň doplatí například fanoušci Arctic Monkeys, kteří se těšili na nové CD singly "The Hellcat Spangled Shalalala". Celý náklad byl zničen.

Mnozí si to neuvědomují, ale tento požár může položit nejedno nezávislé vydavatelství, britská média proto příznivce indie hudby vyzývají k nákupu hudby digitálně. Tyto finance mohou napomoci nové výrobě fyzických hudebních nosičů a brzké obnově nezávislého hudebního průmyslu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY