Open Air Festival opět usiluje o titul nejekologičtějšího festivalu světa

31.07.2011 09:40 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Open Air Festival (eko flyer)
© facebook interpreta
Open Air Festival letos obhajuje titul "A Greener Festival Award" - chce tedy opět patřit mezi nejekologičtější festivaly planety. A ekologický znamená čistý, uklizený po celý den a komfortní pro návštěvníky. Pořadatelé ve spolupráci s partnery si určili, že loňskou vysoko nastavenou laťku překonají. Jak toho Open Air Festival docílí? Bude se třídit jako o závod. Nově přibudou barevné velkokapacitní kontejnery na tříděný odpad.

Festival zavádí jednotný zálohový systém na veškeré bioplastové kelímky, plastové lahve a plechovky ve výši symbolické 1 Kč. Ekologicky smýšlející návštěvníci tak dostanou šanci přivydělat si na "špinilech", kteří pohazují plechovky a pet lahve po areálu. Nezvyklé aktivity se chystají také v Think Big stanu, který ve svém názvu nese jméno nového programu Nadace O2 a Nadace pro rozvoj občanské společnosti. Program byl spuštěn v květnu a pomáhá na svět všem dobrým nápadům mladých lidí, kteří chtějí něco vytvořit nebo změnit ve svém okolí. Stan nabídne kromě informací o programu třeba také dobíjení mobilu pomocí šlapání na rotopedu. Mimochodem díky energickému výšlapu si budete moci při eko spinningu ještě prohlédnout několik krátkých filmů. Vznikne tak opravdové "ekokino".

Festival klade důraz na kompostování vyprodukovaného bioodpadu. Vedle, pro spousty lidí běžného, třídění plastu, skla a papíru, se budou třídit samozřejmě také nápojové kartony, hliníkové plechovky, vybité baterie, rozbité zářivky, použitý fritovací olej... a hlavně festivalové BRKO. Vtipně znějící zkratka znamená biologicky rozložitelný komunální odpad, kterého festivaloví návštěvníci vyprodukují několik tun. "Veškeré zbytky z jídel budou tedy zkompostovány," říká manažerka festivalu Marie Marková.

Na festivalu, který se koná od 11. do 13. srpna, vyroste dokonce i "dotřiďovací linka", kde se ještě jednou všechny odpadky přetřídí, aby výsledný odpad - respektive surovina - byla opravdu čistá. Tento úkol si letos na svá bedra vzalo občanské sdružení Ekodomov, které bude zajišťovat kompletní třídění a zpětné využití odpadů vyprodukovaných na festivalu - ve spolupráci se žateckou pobočkou firmy Marius Pederson a. s., Technickými službami města Louny a kompostárnou firmy FEMME a. s.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY