Nové desky pro 31.-32. týden

31.07.2011 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Začátek srpna bude ve znamení okrajových žánrů. Vytříbený jazz předvedou Branford Marsalis s Joeym Calderazzem, blues-rock Kenny Wayne Shepherd se svým bandem, "gritpop" připomenou Viva Brother, heavy metal Trivium a elektroniku a jazz smíchá Bugge Wesseltoft a Hendrik Schwarz. Domácí scénu reprezentují The Prostitutes.
Pokud se v pondělí 1., respektive 8. srpna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Branford Marsalis & Joey Calderazzo - Songs Of Mirth And Melancholy (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz

Branford Marsalis & Joey Calderazzo - Songs Of Mirth And Melancholy
Přátelství dvou jazzových muzikantů, saxofonisty Branforda Marsalise a pianisty Joeyho Calderazza, trvá už od dob studií na Berklee College Of Music, kde spolu dokonce i bydleli. V roce 1999 navíc Joey Calderazzo vystřídal v Branford Marsalis Quartet Kennyho Kirklanda a stal se nedílnou součástí tohoto uskupení. Nyní ale tito dva vynikající instrumentalisté natočili nové album pouze ve dvojici a vzhledem k tomu, jak dlouho jejich přátelství již trvá, je s podivem, že "Songs Of Mirth And Melancholy" je teprve první ryze společnou nahrávkou. V zámoří vyšla tato deska již koncem března, můžeme vám prozradit, že kritika je z ní doslova unešená. Zda osloví stejně i vás, můžete posoudit poslechem alba na oficiálních stránkách Branforda Marsalise.


Kenny Wayne Shepherd Band - How I Go (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: blues / blues-rock / country-blues

Kenny Wayne Shepherd Band - How I Go
Fanouškům blues není nutné jméno Kenny Wayne Shepherd příliš představovat. Přece jen tohoto třicetiletého milovníka silných aut předcházejí dvě nominace na Grammy za poslední album "10 Days Out: Blues From The Backroads" a skvělé umístění v žebříčku nejlepších bluesových kytaristů časopisu "Guitar World" hned za Ericem Claptonem a B.B. Kingem. Se svým bandem, kam patří Noah Hunt, Chris Layton a Riley Osbourn, a s jedním speciálním hostem Tommym Shannonem nahrál nové album "How I Go" čítající třináct skladeb. Opět přinese mix blues a rocku, lehkou příchuť country a směs vlastní Shepherdovy tvorby s několika coververzemi. Tentokrát si vybral věci od Bessie Smith, Alberta Kinga i od The Beatles. Jejich "Ver Blues" společně s třemi dalšími písničkami nahrál Kenny Wayne Shepherd na svůj web.


The Prostitutes - One Two Three Four (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / rock

The Prostitutes - One Two Three Four
Tuzemská formace The Prostitutes si za pár let dokázala získat fanoušky svým živelným projevem. Dravost a hravost nechybí ani jejich třetí desce "One Two Three Four", které vtiskli veškerou svou energii z koncertů. Jako základ jim posloužil záznam z vystoupení v Malostranské Besedě, a aby vše klaplo, svěřili zvuk do rukou osvědčenému Dušanu Neuwerthovi, jenž se podílel i na produkci předchozí nahrávky "Hometown Zombies". Finální mix a mastering jedenácti písní jako "She's A Prostitute" nebo "Incredible Animal" vložili na bedra jeho bratru Tomášovi.


Alexis Jordan - Alexis Jordan (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / r'n'b / dance

Alexis Jordan - Alexis Jordan
Americká zpěvačka Alexis Jordan na sebe upozornila už ve čtrnácti letech v reality show America's Got Talent. Tam sice nezaujala diváky natolik, aby postoupila do finále, nicméně jí to stačilo na podpis smlouvy s vydavatelstvím Roc Nation, které vlastní Jay-Z. Výsledkem kontraktu je debutové eponymní album, jehož produkci dostalo na starost norské duo Stargate, které tuto mladou zpěvačku nasměrovalo k tanečnímu popu v kombinaci s r'n'b, a zdá se, že se mu to povedlo velmi dobře. Především singl "Happiness" bodoval v řadě zemí Evropy a také v Austrálii a na Novém Zélandu. Ten a ještě druhý v pořadí "Good Girl" sdílí Alexis Jordan na svém MySpace.com. Pokud byste ale raději víc, pak doporučíme navštívit stránky MTV, kde je k dispozici krátký koncert.


Destroy Rebuild Until God Shows - D.R.U.G.S. (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock / post-hardcore

Destroy Rebuild Until God Shows - D.R.U.G.S.
Americká post-hardcorová superskupina Destroy Rebuild Until God Shows se zhruba rok po svém založení hlásí o slovo s debutovou nahrávkou. CD s jednoduchým titulem "D.R.U.G.S." vyšlo jinde ve světě už na začátku roku, ale k nám se dostává až teď. Jedenáctka písní, které produkoval John Feldmann, potěší i fanoušky alternativního rocku - materiálu se v žádném případě nedá upřít pestrost. Tento mix ale nenadchl každého a recenzenti médií jako Alternative Press nebo Blare Magazine se docela liší ve svém hodnocení. Nejlépe uděláte, když zabrouzdáte na jejich oficiální web a podíváte se na klip k songu "Sex Life". Další ukázky najdete na MySpace.com kapely.


Viva Brother - Famous First Words (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: britpop / gritpop

Viva Brother - Famous First Words
Jsou čtyři, pocházejí z anglického Slough a britská média v nich spatřují návrat velkých britských kytarových kapel. Řeč je o kapele Viva Brother a jejich debutu "Famous First Words". Stylově pak kapela cíleně míří na uvolněná místa po Blur a Oasis. K tomu si vybrala i příhodného producenta, kterým není nikdo menší než Stephen Street, tedy člověk, který má na svém kontě nahrávání s Blur, The Cranberries, Kaiser Chiefs, Babyshambles, či The Courteeners. Zda se zmíněným kapelám Viva Brothers vyrovnají, můžete zhodnotit již nyní - formace streamuje kompletní album na svém kanálu na YouTube.com


Trivium - In Waves (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Trivium - In Waves
"Některé songy vám prostě nedají spát - ať už po technické, nebo melodické stránce. Je to široká škála zvuků, ale vše k sobě prostě patří. Najdete v nich i věci, do kterých jsme se doposud nepustili," řekl před časem frontman Trivium Matt Heafy. Pravdivost jeho slov mohli fanoušci otestovat už prostřednictvím pilotního a stejnojmenného singlu, ke kterému vznikl i videoklip. Podle našeho kolegy Marka Odehnala se dílo povedlo a kapela dokonce našla svůj vlastní originálnější zvuk. A něco na tom bude - valná většina fanoušků mu na různých fórech dává svými názory za pravdu.


Tip týdne

Bugge Wesseltoft & Hendrik Schwarz - Duo (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz / elektronika

Bugge Wesseltoft & Hendrik Schwarz - Duo
Velmi netradiční spojení přináší album s jednoduchým názvem "Duo". Své umění na něm totiž dali dohromady norský jazzový pianista, skladatel a producent Bugge Wesseltoft a producent Hendrik Schwarz, který se proslavil tanečními remixy takových hvězd jako Michael Jackson, Boy George, či James Brown. Nahrávání navíc probíhalo živě, na jednom místě, a většina kompozic pochází z improvizace. Výsledkem je osm skladeb, jejichž styl můžeme nazvat elektronickým jazzem. Co si pod tím představit, lépe nastíní ukázky v internetovém obchodě Amazon.co.uk.


Joshua Radin - The Rock And The Tide (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: akustický pop / folk-rock

Joshua Radin - The Rock And The Tide
Jméno Joshua Radin vám možná moc neřekne, ale pokud patříte k těm, kdo sledují současné americké seriály, jistě jste se s ním už setkali, ať už přímo, či nepřímo. Jeho písničky zazněly v řadě seriálů včetně "Chirurgů", "Sběratelů kostí", "Dr. House", "Města žen", "Scrubs", či "90210" a v některých z nich si dokonce i zahrál. Na svém kontě má tři alba a tím posledním je "The Rock And The Tide", které se k nám do Evropy dostává téměř s desetiměsíčním zpožděním. A čím vlastně Joshua Radin producenty těch několika desítek seriálů zaujal? Především melodickým mixem folku a akustického popu. Jak zní, si můžete poslechnout na Radinově webu.


V krátkosti

Ačkoli se obvykle singlům nevěnujeme, tentokrát si dovolíme dva představit.

  • Svým posledním albem "One Love" se David Guetta vyšvihl mezi hudební elitu a koncem srpna plánuje další albový útok. "Nothing But The Beat" předznamenal již singl "Where Them Girls At" a nyní je na řadě další - "Little Bad Girl". Ma něm si zahostovali Taio Cruz a Ludacris a poslechnout si ho můžete na webu Davida Guetty.
  • Už zanedlouho se na pultech obchodů objeví debutové album člověka, který si říká Alex Metric. Ten proslul především remixy pro Depeche Mode, La Roux, N.E.R.D., Gorillaz nebo Bloc Party a jeho prvotina ponese název "Open Your Eyes". Uvádí ji stejnojmenný singl, jehož videoklip uvidíte na Alexově kanálu YouTube.com.

Dále vychází:

1. srpna:
All Shall Perish - This Is Where It Ends (M.A.B.Records)
Ben Williams - State Of Art (Universal)
Death Cab For Cutie - Codes And Keys (vinyl) (Supraphon/Warner Music)
Furor Gallico - Furor Gallico (Mystic Production)
Harris/Sanchez/Scott D. - Ninety Miles (Universal)
Hunted - Welcome The Dead (Mystic Production)
Louis Armstrong - Sachmo: The Collection (Universal)
Malefice - Awaken The Tides (Mystic Production)
Roger Glover - If Life Was Easy (Mystic Production)
Thrills - Best Of (EMI)

8. srpna:
Abba - Abba (vinyl) (Universal)
Abba - Abba - The Album (vinyl) (Universal)
Abba - Arrival (vinyl) (Universal)
Abba - Ring Ring (vinyl) (Universal)
Abba - Super Trouper (vinyl) (Universal)
Abba - The Visitors (vinyl) (Universal)
Abba - Voulez-Vous (vinyl) (Universal)
Abba - Waterloo (vinyl) (Universal)
Battlecross - Pursuit Of Honor (Mystic Production)
Manraze - Punkfunkrootsrock (Mystic Production)
Powerwolf - Blood Of The Saints (Mystic Production)
Ronnie James Dio - The Ronnie James Dio Story (Universal)
Různí - Hannah Montana/Best Of (soundtrack) (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY