Schůzka švédských bankéřů

02.07.2011 14:24 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Jsou kapely, které u nás vystupují skoro každý měsíc. Až se nabízí otázka, koho ještě zajímají. Pak jsou seskupení, která hrají řadu let, vydala nespočet alb, ale k nám je dosud nikdo nepřivezl. Mezi takové ještě do nedávna patřilo elektronické trio Covenant. Tito Švédové konečně zahráli v pražském klubu Roxy.

Covenant

support: Lakeside X
místo: Roxy, Praha
datum: 30. červen 2011

Covenant
© facebook interpreta
Oblaky neprostupného kouře prořezávají paprsky světel. Když se dým na okamžik rozestoupí, vypluje trojice postav v dokonale padnoucích oblecích. Kombinace černé a bílé. Pro jiné barvy není místo. Figury se zjeví jen na malý okamžik, vzápětí je znovu pohltí mléčně bílá hmota. Tohle není požární poplach v zasedací místnosti nadnárodního finančního ústavu. To poprvé do Prahy přijeli zahrát švédští Covenant.

Když před časem do médií prosákla zpráva, že zpěvák Eskil Simonsson & spol. zahrají v Praze, v zasvěcených kruzích to způsobilo malé pozdvižení. Covenant sice debutovali už zkraje devadesátých let, do naší kotliny si cestu však zatím nenašli. Pro příznivce tvrdých tanečních beatů tak rok co rok nebylo jiné východisko než sbalit svoje černé propriety a vyrazit za hranice.

Je pravdou, že EBM obecně nemá u nás zrovna na růžích ustláno. Veškeré koncerty spadající do této hudební oblasti jsou z velké části záležitostí jedněch a těch samých lidí. Častokrát tak akce a parties vypadají jako soukromé večírky pro uzavřenou společnost. Ne jinak tomu bylo i čtvrteční večer v pražské Roxy. Jak situaci ostatně okomentoval jeden můj známý: "Tak to prostě je a bylo by naivní čekat, že se na tom někdy něco změní."

Image žraloků burzovního trhu, kterou se Covenant prezentují, nebyla vybrána náhodou. Lze říct, že dokonale koresponduje s hudbou, kterou produkují. Co se na deskách tváří jako taneční synth-pop, v živém provedení dostává podobu odosobněného techna, kde pro cokoliv lidského není místo. Rytmika nabobtná a dostane ještě větší hloubku. Melodické linky ve srovnání se studiovou produkcí dají vzpomenout na rané rave parties. Z takového dojmu vytrhuje jedině snad Simonssonův vokál, hrubý a nesmlouvavý jak výpis z vašeho účtu den před výplatou. Je jeden z těch, při kterém běhá mráz po zádech, i když vám oznamuje radostnou zprávu, že ceny vašich akcií vylétly až k nebesům.

Lakeside X, Depressive disorder, Praha, Palác Akropolis, 8.5.2007 small 4
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Lakeside X, kteří večer otevírali, jsou takoví hodní kluci s citem pro romantiku. Poslouchají Depeche Mode a cíleně si navozují pocity smutku. Při jejich potemnělém setu bylo snadné podlehnout představě, jak svým dívkám nosí pugety růží, klečí na kolenou a zpívají romantické písně. Jenže kopírek "depešáků" po světě už chodí zástupy. Lakeside X to nevytrhnou, ani když se budou tvářit jako rocková kapela. Zároveň se nabízí otázka, zda vůbec někdy odehráli vyprodaný koncert. Při vystoupení v Roxy k pódiu totiž přilákali jenom hrstku zvědavců.

Ani ten nezarytější optimista patrně nečekal, že Covenant Roxy vyprodají. Fanoušků chladné taneční elektroniky se sešlo tolik, že jenom s obtížemi zaplnili prostor před pódiem. Na horní galerie a přilehlé prostory i v jiných ohledech předimenzovaného klubu jim už nestačily síly. Přesto trojici v kravatách a bílých košilích přivítali s nadšením, jaké si kapela takového formátu zaslouží.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY